Наздраве: 5 сериозни ползи от червеното вино

Сигурни сме, че в ден като днешния нямаш извинение да не пийнеш едно вино. Но ние ти даваме още цели пет!

 
 

Убедени сме, че сред нашите читатели няма такива, които биха отказали чаша червено вино. Особено на Свети Валентин/Трифон Зарезан.

Сигурни сме още, че си наясно – червеното вино има много повече ползи от това да утешава емоциите ти в петък вечер. Кехлибарената напитка носи много преимущества и на здравето ти.

Точно така, в чашата се крие не само щастие, но и антиоксиданти, по-точно полифеноли от гроздето. Проучванията сочат, че полифенолите подобряват функцията на сърцето и кръвното налягане, като по-този начин понижават риска от сърдечно-съдови заболявания. Йей!

Провери какво червено вино подхожда на твоята зодия в галерията долу:

Галерия: 12 вида вино според твоята зодия

Виж всички снимки

Едно важно уточнение – ако искаш да се възползваш от свойствата на виното (не опияняващите, а здравословните), трябва да се ограничиш с чаша от 160 мл. Добре де, на 14-и февруари ти е позволено да увеличиш количеството, но в другите дни внимавай какви ги вършиш!

Ето пет *магически* свойства на червеното вино, от които да се възползваш още тази вечер:

1. Може да предотврати появата на кариеси

В проучване от 2014-а година на Журнала по земеделие, учените са установили, че червеното вино (дори безалкохолното) убива повече от причиняващите кариеси бактерии, отколкото водата с алкохол.

2. Може да намали алергичните ти симптоми

Звучи странно, но всъщност е вярно. В сборен преглед на над 80 проучвания, направен от журнала Diseases, изследователите са открили, че флавоноидите, антиоксиданти в червеното вино, могат да намалят алергичните и астматични симптоми. Необходими са още научни изследвания за окончателно потвърждение, но новината звучи обещаващо!

►►► Истини и митове за виното, които трябва да знаеш

3. Може да забави появата на симптоми на Алцхаймер и Паркинсон

В едно проучване от 2017-а година, което може да ти прозвучи малко гнусно, учени са направили следния експеримент. Те са добавили винени чревни бактерии (или субстанцията, която се образува след консумацията на вино и се отделя в човешките екскременти) към умиращи клетки. При смесването на двете се случило нещо удивително – винените бактерии предпазили клетките от умиране. Воала!

11 гениални джаджи за пиене на вино - виж ги в галерията долу:

Галерия: 11 гениални джаджи за пиене на вино, от...

Виж всички снимки

4. Може да намали риска от депресии

Макар алкохолизмът да се свързва с развитието на психически заболявания, ако се придържаш до изпиването на две до седем чаши червено вино от 160 мл седмично – то намаляваш риска от развитие на депресия. Данните са от проучването на медицинския журнал BMC Medicine.

5. Червеното вино поддържа нивата на кръвната захар в нормални граници... ако имаш диабет тип 2

В публикувано през 2015-а година проучване, учените включват 224 участника с диабет тип 2 на три групи. Хората от първата (и най-късметлийска) група били инструктурани да пият по една чаша червено вино от 160 мл всяка вечер в продължение на две години (ПАРТИ) . Втората (отново късметлийска) трябвало да пие същото количество, но бяло вино. Участниците в третата група трябвало да се задоволят само с минерална вода (тъжно). В края на тези две години, консуматорите на вино имали по-ниски нива на кръвна захар от тези, останали само на минерална вода. Бонус: пиячите на червено вино имали по-ниски нива на холестерол. Наздраве!