Научи се да вземаш трудни решения

Във всеки един нормален ден се изправяш пред стотици варианти. Трябва ли да ям това сирене? Да поспя ли още10 минути? Но когато решенията ти имат потенциала да променят живота ти, става доста по-трудно. Ето как да вземеш трудните решения, без да се потиш много-много.

 
 

Във всеки един нормален ден се изправяш пред стотици варианти. Трябва ли да ям това сирене? Да поспя ли още10 минути? Но когато решенията ти имат потенциала да променят живота ти, става доста по-трудно. Ето как да вземеш трудните решения, без да се потиш много-много.

►►► Ако ти е неудобно да казваш "НЕ"

Какви са стереотипите за твоята зодия, разбери от галерията долу:

Галерия: Какви са стереотипите за твоята зодия

Виж всички снимки

Не само ти намираш за трудни решенията, които са с висок залог. Учени са изследвали трудностите като съмнение и съжаление, които са свързани с нерешителността, и се оказва, че за много от нас те причиняват повече проблеми, отколкото осъзнаваме. Проблемът? Елементът на несигурност. Както твърди The Wall Street Journal, „Определени личностни характеристики играят роля: хората, които изпитват силна нужда да стигнат до заключение в дадена ситуация, предпочитат да се ангажират с мислене в черно и бяло, докато амбивалентните хора в повечето случаи изпитват комфорт по отношение на несигурността”. С други думи, вземането на решения ни кара да се чувстваме неудобно. В крайна сметка това, което избираме, говори за това кои сме и какво ценим. Всички имаме вроденото желание да се предпазваме от грешните избори и техните последствия. Но все пак, вземането на решения е неизбежно. Затова ето как да ги посрещнеш челно.

ЗАГЪРБИ ВСИЧКИ ПРЕДПОЧИТАНИЯ

Както Ролф Добели обяснява в „Изкуството да мислиш ясно”, когато вземаш решение, трябва да обмислиш основния резултат или с други думи – вероятността от всички възможни резултати. Така че вместо да мислиш за всеки възможен резултат отделно, погледни тези, които са най-вероятни. Запомни основния резултат: повечето връзки от разстояние обикновено не успяват, повечето добре платени работи са по-предизвикателни и за повечето двойки децата не са лек за разпадащата се връзка. Това не са факти, които целят да ти падне духа, а само да те предпазят от потенциално разрушителен оптимизъм. Както казва Добели, „Когато чуеш шум от копита, не очаквай зебри.”

ОПИТАЙ СЕ ДА СЕ НАСТРОИШ В ЕМОЦИОНАЛНО РАЗДВОЕНО СЪСТОЯНИЕ

Лесно е да се каже, но на практика? Науката обаче твърди, че това може наистина да има голям ефект. Изследване на учени от Мичиганското бизнес училище показва, че хората имат склонността да правят по-точни предсказания, когато са „емоционално раздвоени” – т.е щастливи и тъжни едновременно (помниш ли как че чувстваше, когато завърши?). Когато си емоционално неутрална, точността на твоята преценка е подобрена, защото си по-отворена и по-склонна да приемеш помощна информация – и можеш да уловиш най-хубавото от радостта и тъгата на вероятен изход.

ПРЕБОРИ СЕ С ПОРИВА „ПРОСТО ДА ДЕЙСТВАШ”

Този лозунг работи за Найк, а не за твоя живот. Да скочиш направо в нещо, без правилно да прецениш последствията, може да доведе до повече несполуки и съжаления. Всички големи избори постилат пътя за нови ситуации, които ще възникнат и ще трябва да се справиш и с тях. Въпросът  не е само дали да се преместиш да живееш при гаджето си, а дали си готова да се откажеш от своята независимост, дали двамата можете да вземате решения заедно, и как ще се справяте с парите. Помисли дали можеш да понесеш всички последствия на едно определено решение.

РЕШИ ДАЛИ ЩЕ СЪЖАЛЯВАШ ТОВА, ЧЕ НЕ СИ НАПРАВИЛА НЕЩО

via GIPHY

Разбира се, ще трябва да прецениш дългосрочните последствия - този поток от мисли най вероятно е първата ти реакция. Но е също така важно да прецениш какво ще се случи и как ще се почувстваш, ако не направиш нещо. Идеята да напуснеш стресираща, но добре платена работа за сметка на по-обикновена работа може да изглежда като грешния избор, защото трябва да се откажеш от някои удобства – но пет години по-късно, дали няма да си стресирана до полудяване, без никакво време за себе си, ако не предприемеш страшния скок? В крайна сметка, изборът, за който съжаляваш най-много, може да е правилния.

ПОМИСЛИ ЗА КОГО ГО ПРАВИШ

Трябва да вземаш трудното решение, като имаш себе си предвид, винаги. Това е моментът, когато трябва да си егоист. Терапевтът Бет Бърджис препоръчва никога да не позволяваш намеренията на останалите да влияят върху подходящия за теб избор. „Винаги е важно да се грижиш за интересите на останалите, но не бива да жертваш собствените си нужди и желания, за да зарадваш друг човек”, казва тя. Ако не си готова за брак, но твоят приятел е, по-добре да бъдеш честна с него, вместо да се съгласиш, за да е щастлив. Другите хора са важни, но и ти също.

ЗАПИТАЙ СЕ „ЩЕ СЕ ХАРЕСВАМ ЛИ, СЛЕД КАТО НАПРАВЯ ТОЗИ ИЗБОР?”

via GIPHY

„Всеки може да отметне всички необходими условия за вземане на решение, без да прецени как това решение може да ги накара да се чувстват по отношение на себе си”, казва Бърджес. Помисли как точно ще се чувстваш по отношение на себе си, когато си направила този избор. Ако избереш нещо безсърдечно, може би няма да се харесваш толкова. Ако избереш по-лесния и пасивен вариант, ще паднеш малко в собствените очи. В крайна сметка, ако ти самата не вярваш, че си способна на нещо предизвикателно, кой друг ще ти повярва?

СЕГА, СЛЕД КАТО СИ НАПРАВИЛА СВОЯ ИЗБОР, ЗАСТАНИ ЗАД НЕГО!

Връщането назад само ще повдигне ненужни съмнения. Вярвай си достатъчно, за да имаш самочувствието, че решението ти е взето след достатъчно информация, интелигентно е и остава в живота ти – завинаги.