Нашествието на червенокосите!

Изведнъж мацките с пламенни коси завладяха музикалните и модни сцени и започнаха да превземат големите компании. Обсъдихме това с експертите, за да разберем какво се крие зад тази нова цветна тенденция.

Изведнъж мацките с пламенни коси завладяха музикалните и модни сцени и започнаха да превземат големите компании. Обсъдихме това с експертите, за да разберем какво се крие зад тази нова цветна тенденция.

Модели за подражание

Доказателството, че червената коса отива на всеки.

Факторът Уау

Експертите са убедени, че влечението към червения цвят обикновено е продиктувано от едно от две желания: искаш да се отличаваш от другите или имаш нужда от промяна в живота си. За онези, които имат нужда от внимание, червеният цвят на косата е сигурен начин да привлекат погледите, защото той е не само най-редкият естествен цвят на косата, но и
покрива най-голям участък от видимия цветови спектър. Следователно, ние сме принудени да се взираме в червените коси по-дълго време.

А това да си център на внимание се отплаща подобаващо. Според еволюционния антрополог Джером Барков, да накараш хората да те забележат е първата стъпка към успеха. Червенокосите жени в момента са най-интересни поради простата причина, че блондинките и брюнетките доминират от години.

„Момчетата се впечатляват толкова от този нюанс, защото мъжете са привлечени от жените, които се отличават“, казва еволюционният антрополог Тод Дисотел, професор в Ню Йоркския университет. Идеята зад това е, че ако един мъж се обвърже с червенокоса жена, техните деца ще са носители на нова разновидност гени, различни от неговите, което може да ги направи по-здрави. (Естествено, когато видят жена с този цвят на косата, мъжете не правят точно тази асоциация. Обикновено всичко, за което си мислят, когато видят червенокоса жена е, че е с-е-к-с-и).

Гориво за твоя огън

Ако искаш да внесеш някаква промяна в живота си, да боядисаш косата си червена безспорно е по-лесна опция, пред пиърсинга или татуировката. Освен това, според психолога Джийн Туендж, червените коси се асоциират с едни от най-желаните отличителни белези като провокативност и независимост. „Когато избираш червеното, обикновено означава, че искаш да покажеш, че си такава, което обяснява защо жените стават червенокоси, когато имат нужда да повишат самочувствие си – например след раздяла с гаджето“, допълва тя. „Трудно е да се определи откъде идват тези асоциации“, казва Дисотел. Той предполага, че те са тръгнали от хората, които в миналото са се борили с разярените червенокоси келти. Силните исторически червенокоски – като Кралица Елизабет I – също доказват тази теория.

Като говорим за тези стериотипи: те често се превръщат в сбъдващо се предсказание, казва антропологът Барков. Ако вярваш, че червенокосите жени са секси, неповторими и смели, шансовете ти да се превърнеш в ходещо изкушение за мъжете, ако станеш една от тях, са огромни.  

P.S. Силата на червената коса действа само и единствено ако я поддържаш в идеален вид непрекъснато. Червената боя пада най-лесно и затова, ако решиш да влезеш в отбора им, приготви си време и пари, за да я поддържаш. Прорасналите корени на червенокосите се комбинират и с липса на блясък и те изглеждат по-зле от прораснало светло русо.