Нарисувай кръг и реши най-големите си проблеми

Колелото на баланса: как един кръг, нарисуван на лист хартия, може да помогне за решаването на проблемите и подобряването на живота ти?

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Отчаяните опити да не се разкъсваш между горещите крайни срокове, личните въпроси, здравето ти, времето за хоби и всичко останало... те отдалечават от баланса в живота и подреденото ежедневие. Но разговорите за хармонията и намирането на златната среда в надпреварата между работата и личен живот, за щастие или за съжаление, не спират, щом си затвориш очите, а продължават да ти напомнят кое е наистина важно - в публикации в социалните мрежи, съвети от близки и внезапни мисли преди сън.

Е, вече не е възможно да обвиняваш факта, че всичко "някак си се формира от само себе си", което означава, че е време да вземеш живота в свои ръце и да "завъртиш" колелото на баланса.

Какво е това и как ще помогне да поставиш всичко в главата си "на правилните рафтове"?

Какво представлява колелото на баланса?

Колелото на баланса е един от методите за анализ на текущото състояние на живота, „мигновен разрез“, изобретен от Пол Дж. Майер (легенда в областта на поставянето на конкретни цели, лидерство и мотивация), считан за един от основателите на такава посока като личностно развитие.

Колелото е кръг, разделен на определен брой сектори. В класическата версия има шест от тях (семейство и дом, финанси и кариера, саморазвитие и образование, тяло и здраве, общество и култура, духовно развитие и етика), но в съвременната версия може да има повече сектори: можеш да добавиш например хобита, обучение и други области от живота. Днес по-често се използва вариант на колелото, където има най-малко осем области: кариера, пари, здраве, приятели, семейство, развитие, отдих, условия на живот...

По правило трябва да актуализираш колелото на баланса на всеки шест месеца или година, така че оценките за всеки сектор да не остареят и да отразяват реалното състояние на нещата.

Как да си направиш колело на баланса?

Първата стъпка е да вземеш решение за броя и името на секторите. След това начертайте кръг върху лист хартия, като го разделиш на сектори и или нарисувай още девет кръга вътре в основния кръг - от по-голям към по-малък, или раздели всяка линия, отделяща секторите на единадесет равни части („тирета“ на всеки ред в този случай ще бъде десет). След това номерирай централната хоризонтална ос от едно до десет, като започнеш от центъра, и не забравяй да дадеш име на всеки сектор. Ако желаеш, може да оцветиш колело си за баланс (но това няма значение и влияние на резултата).

Какво да правиш, когато нищо не ти се прави?

Вижте повече

Какво да правиш, когато нищо не ти се прави?

За всичко си имаме рецепта!

Когато колелото е готово, можеш да преминеш към най-важната част - оценката. Всяка област от живота в кръга трябва да получи от една до десет точки и да го направи възможно най-обективно - в крайна сметка само ти ще видиш колелото, така че не трябва да се притесняваш какво мислят другите. И за да имаш върху какво да надграждаш, представи си всяка една от сферите в нейното най-добро, идеално проявление - нека този идеал съответства на "десет".

Какво друго може да помогне?

Задай си въпроси: колко комфортно се чувстваш на работа и у дома, страда ли връзката ти с приятели, боледуваш ли от дълго време? Това ще помогне да се получи честна оценка за всеки сектор и като основа можеш да вземеш следния шаблон:

• от нула до три точки - състоянието на жизнения сектор е в ход, необходимо е незабавно да се започне решаване на проблемите;

• от четири до седем точки - изискват се малки, понякога точкови промени чрез постепенна, усърдна работа;

• от осем до десет точки - всичко е стабилно и дори отлично, не са необходими корекции.

Важно! Когато работиш върху колело за баланс, е по-добре да оставиш перфекционизма настрана. Невъзможно е да имаш "десет" във всеки сектор, но не трябва да се разстройваш от това - някъде определено успяваш повече.

Как да изчислиш правилно резултатите?

След като оцениш всички сектори, свържи точките (зададеният резултат е точката) в кръг - по този начин ще получиш нещо като диаграма и ясно ще видиш кои области от живота ти са ясно продънени и кои не. След това вземи под внимание секторите с най-ниски резултати и анализирай: защо си ги оценила по този начин и какво можеш да направиш по въпроса?

Важното на този етап е ясният план. Първо, трябва да си поставиш ясна цел - какъв резултат ще ти донесе чувство на удовлетворение и комфорт в тази област? Второ, определи какви действия трябва да се предприемат за разрешаване на проблемите? Трето, постави си ясна времева рамка - колко време ще отнеме?

22 неща, които удължават или съкращават живота

Вижте повече

22 неща, които удължават или съкращават живота

Най-пълният списък с добри и лоши навици.