Наред ли е всичко с краката ти?

Прегледай сама краката си.

 
 

Виж как да се справиш с различните проблеми.

Виждат се „звездички“ и вени

Неестетичните спукани капиляри и разширени вени са проблем, с който се сблъсква всяка четвърта жена. Ако ти си по-голяма от 25 години, работиш в офис или прекарваш по-голяма част от деня си изправена – добре дошла в рисковата група!

Сините паяжинки се появяват по кожата, когато капилярите и кръвоносните съдове не се справят с налягането на кръвта и се пукат. Сред причините е застоялият начин на живот и наследствеността, а не седенето с кръстосани крака и високите токчета, както много хора погрешно мислят. „Ако единият от родителите е страдал от варикоза, вероятността и ти да се лекуваш от разширени вени е 60%“ – съобщава неутешителната истина Павел Туркин, доцент, д.м.н., флеболог.

►►►Причини за разширени вени и как да се справиш с тях

Какво да правиш?

• Без да чакаш появата на първата „звездичка“, започни профилактика. Спортувай: в случая е уместна всяка активност, в която се задействат прасците – степ аеробика, зумба, плуване.

• Започвай деня си с контрастен душ по краката. Ако изпълняваш този ритуал редовно, кръвоносните съдове ще укрепнат забележимо.

• Преразгледай методите си за контрацепция. Лекарите припомнят, че хормоналните комбинирани орални контрацептиви могат да ускорят развитието на варикозата, когато съществува предразположеност към заболяването.

• Ако проблемът влияе на качеството ти на живот (отказваш се от дълги разходки, не можеш да облечеш пола), помисли за лазерно лечение или за минифлебектомия (минимално инвазивна процедура за отстраняване на големи повърхностни, силно изпъкнали и нагънати варикозни вени с помощта на неголеми убождания). Уви, друг метод, с който да си върнеш предишния вид на кожата, до този момент не е измислен.

Отичат често

Нарушението в оттичането на течностите е опасна работа. В списъка с причините присъства сърдечната недостатъчност и проблемите с бъбреците. Да не можеш да обуеш любимите си обувки, е най-безобидното последствие. Отоците се засилват през втората половина на деня? Това може да е предупредителен звънец за надигащата се варикозна болест.

Какво да правиш?

• Първа точка – посещение при лекар. А за да тича по-весело кръвта по вените ти, докато седиш в офиса, от време на време повдигай краката си от пода и прави кръгове със стъпалата по 15 пъти във всяка посока.

• В борбата с отоците, сухостта и прочие неприятности помага лечебната кал. Редовните компреси и обтривания нормализират обмяната на веществата и ускоряват извеждането на излишната течност от организма.

►►►20 стъпки за най-секси крака

Повишеното ниво на аминокиселината хомоцистеин в кръвта с времето уврежда кръвоносните съдове. За понижаването му помагат витамините от групата В: В6, В9, В12.

• Нанасяй гел венотоник върху мускулите и бедрата. Той сваля отока и като бонус – намалява появата на целулит.

• Още един профилактичен прийом е да спиш с повдигнати върху възглавница крака.

Болят те коленете

„Причина за дискомфорта могат да станат различни нарушения: от износване на хрущялите и възпаления до травма или ракови образувания“ – предупреждава Марина Юриева, невролог и патолог. Всяко усещане на болка е повод да тичаш при хирурга. Само внимателно с тичането!

Какво да правиш?

• Твърдението, че „движението“ е равно на „живот“, е вярно, само ако е правилно изпълнено. Твърдо си решила да тичаш в парка всяка сутрин? Задължително се консултирай с треньор и подбери точните за целта маратонки. Иначе единственото ти спортно „постижение“ ще са повредените стави.

• Включи в менюто си продукти, богати на желязо, магнезий и витамин F: яйца, език, зелени зеленчуци и мазна риба.

80% от жителите на Земята страдат от венозни патологии – сред тях са и невинните „звездички“, и опасният тромбофлебит.