Наистина ли ти трябва диета след празниците?

Да бъдеш или да не бъдеш: необходимо ли е наистина да минаваш на диета след празниците?

 
 

Да бъдеш или да не бъдеш: необходимо ли е наистина да минаваш на диета след празниците?​

Всеобща практика е да се минава на диета след празниците, но наистина ли е необходимо? Светлана Карпова, ендокринолог и антиейдж консултант разказва гледната точна на експертите.

Най-апетитната храна в Инстаграм, виж в галерията по-долу:

Галерия: Най-апетитната храна в Инстаграм

Виж всички снимки

►►► Мини смути: здравословна бомба в една глътка

Не е нужно да спазваш строга диета. Но след празниците може да се "разтовариш" и да преминеш към по-лек режим на хранене и по-леки ястия. Също така, малко пости ще бъде чудесно начало на новата година.

Но още по-добре е да следваш тези прости правила:

1. Не забравяй за хранителните си навици

Както по време на празниците, така и след тях, не не е добре да правиш нищо, което вреди на здравето ти. Има редица заболявания, включително гастрит, диабет и бъбречни заболявания, които при никакви обстоятелства не позволяват изключения и всяко нарушение на ежедневното ти хранене може да се окаже много вредно.

2. Наистина няма нужда от специални курсове за детоксикация след празниците

Друго, което е полезно за организма ти е да посетиш СПА център и да си направиш масаж на тялото. Дори у дома в спокойна обстановка релаксиращата билкова вана ще повлияе добре на възстановяването на нервната ти система и хормоналния баланс, а релаксацията в резултат на ваната ще подпомогне възстановяването на енергийния и имунния баланс.

3. Не забравяй да започваш сутринта (през всички дни от ежедневието ти - дори и по празниците) с чаша топла вода с лимонов сок (той идеално стимулира храносмилането и прочистването на жлъчните пътища), но само ако не е противопоказано за твоя организъм. Също така е полезно да пиеш вода през целия ден.

4. Прекъснатото гладуване е идеално за възстановяване и поддържане на здравето, особено след дни с интензивно хранене като новогодишните празници. Можеш да избереш интервалите за хранене по твоя лична преценка: 16/8 и 14/10. Нека обясним с примера на първия вариант: трябва да се откажеш от храната за 16 часа и след това да хапнеш цялата си дневна норма в рамките на 8 часа.