Най-обещаващите професии за 2023 година

На твоето внимание!

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Пазарът на труда се променя драстично през последните две години. Първо беше пандемията от коронавирус, последвана от разцвет на дистанционната работа, а след това и доста други световни промени. Всичко това от една страна доведе до криза на пазара, а от друга - разкри нови възможности.

Промените засегнаха почти всички професии. Някои дейности сега са изправени пред пълно изчезване, но и някои професии все още са актуални, а много от тях дори излизат на челните позиции.

Ето каква е прогноза за пазара на труда през следващата година:

Бизнес за държавата

Ако говорим за основно образование, професиите B2C (business-to-consumer), т.е. бизнесът за потребителя, ще бъдат най-търсени сега. Както и посоката B2G (business-to-government), бизнес за държавата. Поради това най-актуални ще бъдат професиите, свързани с инженерно-техническия профил на дейност. Aрхитекти, строители и специалисти по ландшафт и подобряване на дома ще бъдат новите търсени професии.

Също така, специално внимание ще бъде отделено и на инженерството, създаване, разработване и тестване на безпилотни летателни апарати, тъй като това се прогнозира, че ще бъде сред търсенията на "новия ден". Професиите, свързани с корабите също ще се завърнат силно от миналото: корабен механик, корабен електротехник, специалист по експлоатация на различни системи на търговски кораби. Това са очевидните данни на повърхността, базирани на анализ на обективната реалност на обстановката в света в момента.

Бизнес за потребителя

Нека не забравяме, че предоставянето на висококачествени ексклузивни услуги винаги ще бъде търсено. Например здравни услуги като масаж или мануална терапия; фризьорство и козметика; интериорен дизайн или изработка на авторски мебели; стоматологични услуги; курсове за обучение (както онлайн, така и офлайн) в различни области. Треньорите, менторите, обучителите и учителите ще бъдат високо ценени професионалисти. И колкото повече напредва времето, толкова по-остра ще бъде нуждата от такива професионалисти.

Най-странните професии в света

Вижте повече

Най-странните професии в света

От подушвач на газове, през изпитател на презервативи до професионален поспаланко!

Важни умения, които всеки трябва да научи

При избора на професия във всеки случай не трябва да забравяш, че търсенето на експерт в много случаи се определя от неговия професионализъм. Има обаче едно умение, което трябва да овладеят тези, които се интересуват от бизнес, ориентиран към потребителите - необходимостта да се научат правилно да се рекламират в социалните мрежи.

Колкото по-квалифициран е специалистът, толкова по-търсен е той. Да не говорим за напълно свързаните професии. И ако се научиш как да рекламираш добре себе си, тогава ще се радваш и на повече търсене. Освен това можеш да го научиш онлайн и без много усилия.

5 професии на бъдещето, за които трябва да знаеш

Вижте повече

5 професии на бъдещето, за които трябва да знаеш

Много професии от този списък ще ти се видят не само утопия, но и пълна измислица. Но това е само на пръв поглед. Ето какво ще...