Най-честите причини за изневяра

7-те най-чести причини, поради които мъжете и жените изневеряват.

 
 

7-те най-чести причини, поради които мъжете и жените изневеряват.

Специалистите съветват да обърнеш внимание на тези причини, за да не се страхуваш за връзката си и да се научиш да се доверяваш.

Липса на емоционална връзка

Причина номер едно хората да изневеряват е липсата на емоционална връзка в една връзка. Винаги ще има изкушения, но ако двойката се чувства заедно емоционално, шансовете да се справят с изкушението се увеличават. Проучванията показват, че само 7% от жените и 8% от мъжете са изневерявали на половинката си само поради сексуално недоволство. Огромното мнозинство изневерява или поради липса на емоционална връзка в една връзка, или липса както на емоционална, така и на сексуална връзка. За укрепването на интимността с партньора може да помогне например на обща кауза, страст или хоби.

Кой е най-неверният знак от зодиака, виж в галерията долу:

Галерия: Кой е най-неверният знак от зодиака

Виж всички снимки

►►► Изневярата: причини и следствия

Липса на сексуална връзка

Във всяка двойка първоначалната сексуална възбуда отшумява с времето и интимният живот става монотонен. За да може сексът да става все по-добър с времето, трябва желанието и на двамата партньори да продължат да се развиват и учат в тази област: опитайте нови техники, експериментирайте с фантазии и играчки, за да се сдобиете с нови преживявания. В допълнение, твоите нужди и това, което те възбужда, се променя с течение на времето, поради което е толкова важно двойките да говорят за секса редовно и искрено.

Неуспешно поставяне на лични граници

Тези заплахи идват в много и най-различни форми. Роднини, с които живеете и нямате възможност за усамотение и интимни моменти, колега, който е готов да се възползва от слабостта ти и не се интересува, че отскоро имаш връзка и имаш нужда от малко повече свободно време. Бивш, който винаги се появява на хоризонта и чака добър момент. Основното в този случай е да се научиш да поставяш лични граници с хора, които не уважават теб и партньора ти.

Нечестна битка

Конфликтите във взаимоотношенията са неизбежни. Въпреки това, начинът, по който всеки спор се разрешава, оказва голямо влияние върху бъдещето на двойката. Неуважението, негодуванието или обидите правят хората уязвими. Когато си наранена, ядосана, развълнувана или уплашена, рискуваш да загубиш контрола. В такива моменти идва желанието да нараниш другия в замяна. Задачата ти е да се научиш да разпознаваш такива моменти и да можеш да се контролираш. Най-добре е да излезеш от конфликта чрез разговор или, ако ситуацията го изисква, като се срещнете с психолог, вместо да причинявате вреда, която след това не може да бъде изтрита от паметта и на двама ви.

Детска травма

Всички имаме детски травми. Обаче имаме задължението към собственото си психическо здраве и към благополучието на тези, които срещаме и споделяме живота си с тях. Няма ясно обозначение какви детски травми водят до факта, че в зряла възраст човек е способен на предателство. Това, което е сигурно обаче, е, че ако си  преживяла чувства като малтретиране, пренебрегване, изоставяне, родителски развод или си израснала в семейство, злоупотребяващо с наркотици, тогава ако не преработиш тези спомени и моменти със специалист, има вероятност всичко това да остави отпечатък върху бъдещия ти живот. Важно е да запомниш, че не носиш отговорност за вредите, причинени ти в детството, но си отговорна за бъдещото си изцеление.

Сексуална зависимост

Сексуалната зависимост съществува и това е сериозно психично заболяване, с което трябва да се справиш. Да бъдеш с някого, който се бори със сексуалната зависимост без помощта на професионалисти, означава да се запишеш за изневяра.

Пристрастяване

Същото е и с всякакъв вид пристрастяване, като наркотици или алкохол. Хората, които са зависими, са емоционално недостъпни за връзки и е малко вероятно да спазват силната емоционална връзка. Това не оправдава този тип поведение, но ако си с някой, който има проблем и злоупотребява с вещества и не получава помощ, има много голям шанс връзката ви да бъде разрушена.