Най-актуалната напитка за 2022 г.: картофено мляко

Защо картофеното мляко е определено за най-добрата напитка за 2022 г.?

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Забрави за соевото, бадемовото, овесеното и кокосовото мляко – един от най-търсените диетични продукти според специалистите за тази година категорично ще бъде "картофеното мляко". Ето какво представлява, за какво е полезно и какво общо има екологията с него.

История

Всичко започва с доклад на британската верига супермаркети Waitrose за модерните храни и напитки, в който анализаторите посочват картофеното мляко като алтернатива на вече добре познатото соево мляко.

То е с ниско съдържание на захар и наситени мазнини и се счита, че ще се намира на челните позиции в менютата на кафенетата през следващите месеци.

През февруари тази година в Европа се появи единствената досега марка, която произвежда необичайна напитка - шведската марка DUG, собственост на стартиращия Veg of Lund. Компанията спечели Световните награди за иновации в храните за 2021 г. за своите картофени напитки в категорията „Най-добро без алергии“.

Разработена от професор Ева Торнберг от университета в Лунд в Швеция, тази напитка се прави чрез приготвяне на емулсия от картофен протеин - картофът се прецежда и се смесва с вода. Резултатът е смес, състояща се от картофи (6%), вода, рапично масло, витамини, аромати и добавки, включително грахов протеин и фибри от цикория. Марката произвежда три разновидности на продукта: оригинален, неподсладен и бариста (за професионални баристи и кафенета).

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Продажбите на растително мляко в Обединеното кралство рязко растат, като британският пазар на напитки се оценява на около £400 милиона. В Съединените щати растителното мляко в момента представлява около 10% от общия пазар на мляко, като продажбите на растителни млечни продукти доближават 2 милиарда долара. Проучване на Mintel от април 2021 г. показва, че продажбите на растително мляко в Обединеното кралство винаги са били доста силни, с 32%, спрямо 25% през 2019 г. Още малко интересна статистика: 44% от милениалите на възраст от 25 до 44 години предпочитат алтернативни видове мляко.

9-те основни гастро тенденции за 2022-ра

Вижте повече

9-те основни гастро тенденции за 2022-ра

9-те основни гастро тенденции за 2022 г.: от флекситарианство до отказване от авокадо.

​Как се прави?

Точната рецепта за картофеното мляко остава в тайна, но се знае, че се получава чрез варене на картофи, които се смесват с рапично масло и се добавят естествени аромати и витамини. Ако приготвяш напитка у дома, тогава трябва да свариш обелените бели картофи до омекване в малко количество вода, след това да отцедиш водата и да я смесиш в блендер с подсладител, сол и вода, докато се получи хомогенна смес. Готвачите препоръчват добавяне на накиснати бланширани бадеми за вкусен орехов вкус и кремообразна текстура.

Накрая прецеждаш млякото през тензух, охлаждаш в хладилник, като задължително трябва да разклатиш или разбъркаш преди сервиране. Ще получиш напитка с подчертан вкус на картофи и мека нишестена текстура. Картофеното мляко може да се съхранява в херметически затворен съд в хладилника до три дни.

Картофеното мляко води началото си доста назад във времето, имайки предвид, че Дрю Баримор още през 2015 г. опита и разказа в предаването си за ползите от напитката.

​Каква е ползата?

Картофеното мляко е с ниско съдържание на захар и мазнини и не съдържа алергени, лактоза, мляко, соя и ядки. Една чаша съдържа около 15% от препоръчителната дневна доза калций, 15% от препоръчителната дневна доза витамин D, 15% от препоръчителната дневна доза рибофлавин и 15% от препоръчителната дневна доза витамин B12. Подходящ е и за тези, които следват формулата: в порция само 39 калории и 1,5 грама мазнини.

Освен това картофите не съдържат глутен, което означава, че напитката е подходяща за всеки, който страда от непоносимост към глутен и свръхчувствителност към този компонент (болки в корема, спазми или разтроен стомах са основните симптоми). Картофите също са богати на антиоксиданти - флавоноиди, каротеноиди и фенолни киселини - които са важни за предотвратяване на сърдечни заболявания и диабет.

Има и друга неочаквана полза. Изобретателят от Айдахо Ричард Х. Дейвис твърди, че картофеното мляко лекува махмурлук за 30 минути. Твърди се, че компонентите на напитката намаляват съдържанието на метан в червата и помагат на черния дроб да блокира реабсорбцията на алкохол.

Полезно е и за околната среда

Консуматорите на "новата" актуална напитка ще оценят, че картофеното мляко има въглероден отпечатък, който е със 75% по-малък от този на кравето мляко. Преди появата на картофеното мляко, бадемовото мляко имаше най-нисък въглероден отпечатък от 0,7 kg CO2e/kg. Картофеното мляко също изисква 56 пъти по-малко вода от кравето, овесеното и соевото, а картофът е и една от най-непретенциозните култури: на малка площ могат да се отгледат много картофи, за разлика от овеса, например.