Начинът, по който използваш смартфона си говори много за характера ти

Не можеш да се откъснеш от телефона си? Това може да означава, че си твърде импулсивна.

От типа хора ли си, които отговарят на съобщения мигновено? Или си способна да оставиш смартфона настрана, без да се притесняваш как примигва синята му лампичка? Ново проучване показва, че колкото по-често проверяваш смартфона си, толкова по-импулсивна си като характер.

Двама учени от университета Temple съставили въпросник, на който отговорили 91 участника. Въпросите били свързани с това колко често запитаните проверяват телефона си за съобщения, търсят неща в интернет или общуват в социалните мрежи. След това, учените проверили възможността на участващите в проучването студенти да „отложат удоволствието“, тоест да чакат, като ги попитали дали биха предпочели да получат малка сума пари сега или по-голяма сума след година.

Смартфоните причиняват бръчки!

Накрая, те изследвали импулсивността на участниците, като ги поставили пред компютър с изискването да натискат копче от клавиатурата, когато видят изписана на екрана буквата „X”, но да не натискат нищо, ако видят „K”. (Колкото повече участниците натискат копче, когато не трябва, толкова по-малък контрол върху импулсите си притежават, потвърждават учените).

Нетърпеливите участници – тези, които избрали да вземат малка сума пари на момента, били и тези, които са неспособни да оставят телефона си настрана. Тези, които не могли да контролират импулсите си и натискали копче от клавиатурата, когато не трябва, също били залепени за мобилните си устройства.

Изводът – колкото по-често си проверяваш телефона, толкова по-импулсивна и нетърпелива вероятно си в ежедневието си. И не само що се отнася до технологиите. Ако изпитваш затруднение да не отговаряш веднага на съобщения или коментари от приятели, вероятно ти е трудно да устояваш и на други пориви (да речем, дали да изядеш целия шоколад или не). Време е да оставиш смартфона си и да упражниш малко контрол над емоциите си. Можеш да се справиш!