Можеш ли наистина да се отървеш от стриите?

Честно казано, ние предпочитаме да си ги задържим, но ето какво трябва да знаеш, ако твоето желание е друго.

Да, 2022-ра година е. Учим се да обичаме и приемаме „недостатъците“ си, вместо да се тръшкаме заради тях. Тогава защо сме тръгнали да ти разказваме как да заличиш стриите си? Защото, макар да е напълно в реда на нещата да носиш тези резки върху тялото си (коя ли от нас ги няма!), може би се чувстваш неприятно заради наличието им.

Стриите винаги се появяват, когато тялото е в период на усилен растеж (тийнеджърство, бременност, рязко напълняване), заради който съдържащият се в долния пласт на кожата колаген се „разтегля“. Колагеновите нишки започват да се късат и когато кожата възвърне първоначалния си размер (тоест, спре да се разтегля) най-горният слой, епидермисът, изглежда набръчкан и „раздърпан“, защото вече не съществува солидната структура колаген, която да го поддържа. Зоните, където линиите се появяват най-често, са бедрата, дупето, коремът и гърдите.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Евтин вариант за премахване

Лосион за тяло с ретинол

Ретинолът е съставка, обикновено използвана в антиейдж кремовете. Той заздравява колагеновите нишки, прави ги по-дебели и здрави. Ефектът му върху заглаждането на стриите е подобен, така че потърси лосион за тяло, в който има ретинол. Имай предвид: бременните не могат да употребяват средства с тази съставка и нейното действие не е превантивно (т.е. използва се, след като стриите са се появили). За да избегнеш пресушаването на кожата, мажи се само един, два пъти седмично и нанасяй хидратиращ лосион всеки ден.

​Не твърде скъп вариант

Микронидлинг

Ако ретинолът не оправдае очакванията ти, пробвай с микронидлинг. Процедурата представлява нехирургичен метод, при който се продупчва епидермиса. За целта се използват микроигли (с диаметър от 0,5 мм до 2 мм), които правят миниатюрни дупчици в кожата. Това отключва нейните оздравителни процеси и стимулира производството на еластин и колаген.

Недостатъкът: изискват се няколко поредни посещения и много търпение от страна на пациента.

​Скъп вариант

Лазерни процедури

Стриите ти са много дълбоки? Щом си твърдо решена да ги премахнеш, ще трябва да се довериш на лазерни процедури. Най-популярен е фракционният лазер ResurFX. Той притежава скенер, който насочва лъча само към увредения участък кожа, без да засяга здрава тъкан. Ефектът е като този на микронидлинга – кожата се „наранява“, за да се засилят оздравителните й процеси. Разликата е в това, че резултатите са видими много по-скоро, необходими са само от три до пет процедури, но това неминуемо се отразява и на цената.

Сбогом, стрии: как да заличиш „тигровите шарки“

Вижте повече

Сбогом, стрии: как да заличиш „тигровите шарки“

Твоят пълен гид по опознаване на стриите и съвети как да ги премахнеш.