Модният ти стил според посоките на света

Коучът стилист Роман Медни предлага още една теория за определяне на типа външност – идеалният образ и съответстващият му стил могат да се определят от посоките на света.

 
 

 Коучът стилист Роман Медни предлага още една теория за определяне на типа външност – идеалният образ и съответстващият му стил могат да се определят от посоките на света.

Снимка: Getty Images

Избери модна тенденция според зодиакалния знак - в галерията долу

Галерия: Избери модна тенденция според зодиакалния знак

Виж всички снимки

►►►"Take Care": Сега има повече значение от всякога!

Във всяка психологическа теория, под една или друга форма, съществува концепцията за психотип или тип. Разбира се, че човек във всичките си действия се подчинява на определена логика. Подчертавайки противоположните типове, например екстроверт и интроверт, имаме предвид, че типът оставя отпечатък върху всички прояви на личността. Тези хора ще избират различен спорт, хоби, работа, ще реагират различно на едни и същи случки, а също така ще изграждат личния си живот по различен начин. И в същото време те ще бъдат възприемани по различен начин от другите.

Възприятието ни за другите хора също се влияе от типизирането. Дори несъзнателно, на интуитивно ниво. Например, ако човек, който в началото на познанство е бил активен и ти е обръщал много внимание, изведнъж се затвори, ще решиш, че или нещо не е наред с него, или отношението му към теб се е променило. Но в същото време, ако срещнеш интроверт, от когото трябва да извадиш емоции с щипци, тогава неговата пасивност в общуването едва ли ще те смути.

Същото важи и за визуалния образ. Поговорката гласи: „По дрехите посрещат, по ума изпращата“. Но в същото време, ако първото впечатление от образа на човек не отговаря на неговия психотип, който се проявява в хода на комуникацията, той може много бързо да бъде „изпратен“. Когато създаваш един или друг образ и се надяваш, че ще ти помогне да се издигнеш в работата или да си уредиш личния живот, трябва да разбереш как ще изглежда този образ на твоя конкретен психотип. Тогава първото впечатление логично ще продължи и ще се засили в общуването, което ще помогне за установяване на силен контакт.

Различните школи по психология разграничават различни типове, но Роман комбинира няколко системи, за да подчертае четири основни вектора, които ще ти помогнат да определиш кой образ ще бъде най-подходящ за теб.

Снимка: ImaxTree/Paris str F22

Тип първи: Север

Това е авторитарен лидер. Личността е ярка, привлекателна, но в същото време не е най-комфортната в общуването. Северът обича да бъде в светлината на прожекторите и не се нуждае от ничие мнение. Той е заобиколен от свита, която е трудно да се пробие, и всеки от членовете на която работи за поддържане на егото на лидера. Този тип трудно се вписва в отбора, защото е свикнал да е на върха. Опитвайки се да постигне нещо, той по-скоро ще дава заповеди, отколкото да търси общ език.

Този тип е твърд дипломат. Той преговаря условията, подчертавайки, че спазва правилата, но по-често тези правила се споменават единствено, за да се напомни на събеседника за тях.

►►►Главните цветове (и цветови комбинации) на 2022
На жените от този тип им подхожда образът на Снежната кралица. Елегантност, подсилена от лека екстравагантност, лъскави маниери, съчетани с ексцентричност. Компетентно произнесена реч, подправена с тънко чувство за хумор. За този тип е трудно да се сдържа, но именно с въздържането придобива магическа харизма. Ако през повечето време си неподвижна, всяка дума и жест стават ценни. Северът няма да се пилее върху цялата компания, той ще си избере един събеседник и ще му отдели 90% от внимание, тогава всички останали ще се стремят да бъдат точно този събеседник.

В стила на този тип, като при никой друг, важи правилото „трябва да има един център“ и този център ще трупа комплименти, които трябва да бъдат адекватно приети. Елегантна база, съчетана с ярък аксесоар или акцент в грима, винаги работи.

Снимка: ImaxTree/Paris str F22

Тип втори: Юг

Това е мек и на пръв поглед неутрален тип, от който почти всеки е впечатлен. Като впечатленията са от неутрални към положителни. Но всъщност, това е сив кардинал! За такива хора се казва, че са добри слушатели и често се смятат за надеждни приятели. Те са добри интервюиращи, защото заради тяхното внимание човек се чувства естествен и се отваря. И именно благодарение на тези качества южняците се ползват с голям престиж.

Проблемът възниква, когато този тип започне да те залива със съвети. Този тип познава добре човешката психология, дори по-добри от самия човек и често се стреми да каже нещо на някого в очите, но това разваля цялото впечатление. Съветът е ценен само когато бъде поискан. Непоисканият съвет е по-лош от потисник.

Стрийт стайл пролетни тенденции – в галерията долу

Галерия: Стрийт стайл пролетни тенденции

Виж всички снимки


В стила на този тип има подчертана позиция „извън модата“ със заявка за оригиналност. Цветове са перфектно подбрани от съответния цветотип, щампи и текстури, които повтарят елементите на външността. Всичко в неговия стил трябва да подчертава същността на характера му. Това създава правилно, меко впечатление.

Твърде ярките аксесоари изглеждат досадни, неестественият цвят на косата е евтин. Именно за жените от този тип казват, че са добре облечени, но никой не може да си спомни с какво точно.

Снимка: ImaxTree/Kim ShuiFall Winter 2022

Тип трети: Запад

Това е отворен, екстровертен и много харизматичен тип. Душата на компанията, способна да обедини всички за обща кауза. Надарен с енергия, способна да премести планини.

Този тип, както никой друг, може да превърне своите недостатъци в добродетели. Не му отива да се крие и да се опитва да се адаптира към стандартите за елегантност, а напротив, подчертавайки своята същност, по-скоро събира екип около себе си. Еклектиката и съчетаване на несъчетаемото е в природата му и това го прави недостижим за критика.

В същото време той лесно грабва модерни новости, защото способността му да усеща настроението го прави привлекателен. Ярките акценти в грима и наситеният цвят на косата правят този тип още по-забележим.

Проблемът при него е, че те често проектира амбициите си върху другите, струва му се, че всеки трябва да бъде толкова весел и продуктивен, колкото е и той. Не, не трябва. Погледни на себе си като на източник на енергия за другите и сподели тази енергия с тези, които се нуждаят от нея, но не изисквай същата емоционална възвращаемост. Със сигурност ще има възвращаемост, но под друга форма.

Снимка: ImaxTree/AjeSpring Summer 2022, Ready to Wear

Тип 4: Изток

Затворен и интровертен типаж. Дори когато търси чуждо мнение, той е по-склонен да се вслушва в собствените си чувства. Понякога може да изглежда, че Изтокът е безчувствен и безразличен, но цялата му енергия е насочена към психологическото състояние. Неговият ритъм на възприемане на реалността е многократно по-спокоен от този на другите типове и, избирайки между ярки емоции и стабилност, той ще изберат второто.

За него този избор е очевиден, както и всички други негови решения, защото всички те многократно минават през ситото на интроспекцията. Може да изглежда, че е трудно да се сближи с хората, но това е илюзия – той просто го прави много внимателно. И ако имат доверие на някого, значи то е 100%.

В стила на този тип са нежност и романтика. Това са жените, за които ти се иска да се грижиш. Затова понякога се преструват на по-глупави, отколкото са в действителност, това може да реши много ежедневни проблеми. Тънки токчета, светли цветове, дантели и чорапи, деликатни бижута - всичко това подчертава крехкостта и уязвимостта на този тип.