Митове и легенди за здравословен живот, които издишат

Мислиш, че си в крак с новите тенденции за поддържане на здравословен начин на живот? Извиняваме се, че носим лошата новина, но не си…

 
 

Мислиш, че си в крак с новите тенденции за поддържане на здравословен начин на живот? Извиняваме се, че носим лошата новина, но не си…​

Като започнем от яденето на пет плода и зеленчуци на ден, та стигнем до обикалянето в офиса около принтера, за да направиш заветните 10000 крачки, има определени здравни поверия, които сме приели за факти, и си ги повтаряме като мантри.

10 плода, които са бедни на захар, виж в галерията по-долу:

Галерия: 10 плода, които са бедни на захар

Виж всички снимки

►►► Изгори 500 калории повече!

Какво ще кажеш, ако оборим някои от най-разпространените „факти“, и разбереш, че са пълен въздух? Разбиваме на пух и прах най-често споделяните и практикуваните в следващите редове.

Мит: Стреми се да правиш 10000 крачки дневно

Кой го казва? Световната здравна организация, от една страна, и почти всяко фитнес приложение и тракер, от друга.

Стара мъдрост: Стигайки до 10000 крачки дневно, ще можеш да поддържаш добра фигура и форма, да свалиш и килограми.

В действителност… Цялата идея е на японски маркетинг екип, който през 60-те я измисля, за да рекламира брояч на стъпки. Така че, не е точно научно доказан факт.

В наши дни: Разбира се, никой не отрича ползите от ходенето, като леко упражнение, но Националният здравен институт на Великобритания препоръчва „Активни 10“, което е определението за бързо ходене 10 минути на ден, за да се увеличи честотата на сърдечния ритъм и с това да се подобри тонусът и здравето ни.

Мит: Ако твоят ИТМ (индексът на телесната маса) казва, че си здрава…ти си здрава

Кой го казва? Националният здравен институт на Великобритания.

Стара мъдрост: Индексът на телесната маса (ИТМ) е определен през 1800 г. Да, в същите времена, когато жените са били предупреждавани, че няма да могат да забременеят, ако са образовани. Пресмята се теглото ти в килограми, разделено на метрите височина на квадрат (между 18,5 и 24,9 е смятано за „здравословно“).

В действителност… Установено е, че половината от диагностицираните по този начин за „затлъстели“, са всъщност здрави. Калъм Кор, основател на GC BioSciences, смята, че по-правилно е да се изчислява според съотношението между талията и бедрото дали човек е със здравословно тегло.

В наши дни: За да намериш това съотношение, раздели обиколката на талията си на тази на бедрата -0,80 или по-малко се води здравословно, но всъщност ти познаваш най-добре тялото си и знаеш кога то се чувства най-добре.

Мит: Стреми се да ядеш пет плода и зеленчуци дневно

Кой го казва? Световната здравна организация в доклад от 2003 г.

Стара мъдрост: Да ядеш 400 гр. плодове и зеленчуци дневно (грубо това са пет броя) предпазва от болести на сърцето, удар, рак, затлъстяване.  

В действителност… Само пет? Опитай да удвоиш тази доза. Проучване на Imperial College London показва, че яденето на 800 г дневно има далеч по-голям ефект върху намаляването на риска от заболявания. Мислиш, че 10 броя е твърде много? В Япония препоръчват 17…

В наши дни: Понеже плодовете са с високо съдържание на захар, опитай да ядеш повече зеленчуци, като наблягай на сезонните, защото са по-пълноценни. Защо ли? Те не пътуват от далечна страна, за да стигнат до чинията ти, което значи по-малко обработка и повече ползи за теб.

15 снимки, които разкриват истината зад „спортните“ женски фигури, виж в галерията по-долу:

Галерия: 15 снимки, които разкриват истината зад „спортните“ женски...

Виж всички снимки

►►► Изгори излишните мазнини с правилните упражнения

Мит: Трябва да се консумират до 20 г наситени мазнини дневно

Кой го казва? Здравните организации.

Стара мъдрост: В далечните 90 години на миналия век наситените мазнини са били приемани за зло, със страхове, че са пряко свързани с проблемите на сърцето.

В действителност… 20 г означава да изядеш на обяд сандвич с шунка и кашкавал, десертно блокче с млечен шоколад и пакет чипс. Това звучи прекалено и не чак толкова здравословно. За да стане всичко още по-сложно, проучване на American Journal Of Clinical Nutrition не намира никаква пряка връзка между наситените мазнини и повишения риск от сърдечни болести.

В наши дни: Това, което знаем със сигурност, е че транс мазнините са вредни за теб. Те са в тортите, маргарина, дори в замразените пици – увеличават лошия холестерол за сметка на добрия. Колкото до наситените мазнини, можеш да си ги набавиш от някои семена, ядки, авокадото и рибеното масло, защото проучвания показват, че предпазват от стрес.

Мит: Чаша алкохол на ден е добре

via GIPHY

Кой го казва? Всеки, който пие алкохол редовно. Не е ясно кога се е появило това твърдение.

Стара мъдрост: Дори понякога се говори, че две чаши за мъжа и една за жената са ОК. Сякаш има значение полът, когато поглъщаме спиртни напитки.

В действителност… Оставяме за малко настрана ефекта на алкохола върху поведението на човек и акцентираме на количеството захар. Не е малко в една чаша, за повече питиета е ясно как да си направиш сметката. Няма научни доказателства, че бялото вино чисти мазнините, червеното укрепва сърцето и още и още… Никой не казва, че хубавото вино не е прекрасно, но трябва да сме много заблудени, че има норма колко дневно е добре да се пие. Тук може да се говори много и за времето и мястото, на което се консумира алкохолът, дали една чаша вино в обедната почивка с колеги може да повлияе на нас или на колегите, които ни гледат с неразбиране.

В наши дни: А сега факти – проучване на Харвардския университет показва, че четири чаши вино по 125 грама увеличават риска от рак на гърдата с 15%. Ако не можеш да кажеш не, поне пий по-качествено червено вино. В него дори учените виждат повече ползи. Наздраве!