Мислите, с които да се сбогуваш след 30

Не си трови живота! 4 мисли, с които трябва да се сбогуваш след 30-ия си рожден ден.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Какви мисли могат да повлияят негативно на живота ти? И защо има значение определената възраст?

Младостта ни дава илюзорни идеи, че нашите ценности никога няма да се променят, че ще имаме винаги много приятели наблизо, любими хора за цял живот и ще живеем „щастливо завинаги“. Животът продължава както обикновено, всичко се променя и повратната точка често настъпва на 30-годишна възраст, когато се изправяш пред нова реалност, която не си си и представяла преди 10 години. Психолозите разкриват кои са мислите, които трябва да оставим в миналото.

Винаги мога да разчитам на...

Разбира се, подкрепата и помощта са много важни за всеки човек. А да намериш човек наблизо, който винаги да ти е "застраховка" е безценно. Една от най-големите грешки, която води до сериозни разочарования в живота обаче, е да разчиташ безусловно на някого.

Житейските обстоятелства понякога се променят много бързо, така че винаги трябва да си подготвена за факта, че в много необходим момент за теб този човек може да не е там. А това ще доведе до негодувание и разочарование от твоя страна. Единственият и най-важен партньор, който никога няма да те предаде, си ти самата. И твоята задача е да подобриш отношенията си със себе си и собствената си отговорност по такъв начин, че да не се налага да разчиташ на друг човек.

10 мечти, които никога не трябва да изричаш на глас

Вижте повече

10 мечти, които никога не трябва да изричаш на глас

(Ако искаш да се сбъднат на всяка цена!).

Измисли си причина да кажеш "не"

По време на юношеството имаш желание да се харесаш на всички и да бъдеш добра с всички. Ето защо отиваш на всички училищни събития, дори и да не са ти в интересите, говориш дълго по телефона с някой, на когото ти е неудобно да откажеш... Подобни действия са типични и простими за младите хора, но в съзнателна възраст е важно да се научиш да очертаваш границите си пред другите и да казваш „не“ без угризения.

Следователно собственото нежелание да направиш нещо или да отидеш някъде трябва да бъде единствената причина за отказ. Не бива да измисляш "небивалици", за да останеш удобна за другите.

Посъветваха ме да постъпя по този начин

Ще има много любители на даването на съвети през целия ти живот. Някои се ръководят от своя авторитаризъм и познаване за живота, другите - от грижа и безразличие към твоето бъдеще, а третият - просто от завист. Ако на 20-годишна възраст все още можеш да разчиташ на помощта на родителите си, то на 30-годишна възраст вече си отговорна за живота си и самостоятелно трябва да решаваш проблемите си без помощта и съветите на другите.

Чудя се какво ще си помислят за мен

За съжаление, това е често срещана „болест“, което е възможно както в млада, средна, така и в напреднала възраст да се прояви. Проблемът е дълбоко вкоренен в личното самочувствие, защото само със здраво самочувствие човек е в състояние да разчита на личните си вътрешни представи за това „кое е добро и кое е лошо“. В съзнателна възраст определено трябва да се сбогуваш с тази мисъл и да се научиш да се доверяваш на мнението си за твоите действия, думи и външен вид. Колкото по-скоро дойде това разбиране, толкова по-лесен ще бъде животът ти.