Меломани от цял свят тръпнат в очакване на V юбилейно издание на “Francofolies. Благоевград“

Благоевград отново се превръща в световна музикална сцена. Предстои стартът на V издание на най-очакваното събитие за България, и не само – “Francofolies.Благоевград“.

Благоевград отново се превръща в световна музикална сцена. Предстои стартът на V издание на най-очакваното събитие за България, и не само – “Francofolies. Благоевград“.

Музикалната програма е изключително силна, като  в нея се открояват добре познати звезди от световната музикална сцена. Американската изпълнителка LP с италиански корени ще бъде хедлайнер на 21 юни, в първия ден на фестивала. На сцената ще излязат и хитовият молдовски изпълнител Dan Balan, както и френската електро-суинг банда Caravan Palace. На следващия ден на сцената на Франкофоли първи ще излезе Никола Груев – Kottarashky и неговата група. По-късно той ще отстъпи място на едни от най-известните румънски артисти Morandi, чиито хитове са познати в целия свят. Като хедлайнер на втората вечер, 22 юни, ще се изяви френският поп изпълнител Kendji Girac, който доби световна популярност с хита си Andalouse.

“Francofolies. Благоевград” бе възстановен след над 20-г. прекъсване от кмета д-р Атанас Камбитов, екипа му и партньорите от френска страна. Ръководството на община Благоевград непрекъснато надгражда културните и музикалните прояви, които се харесват на хората.

Вече в града пристигат десетки хиляди туристи. Заради огромния интерес и препълнената леглова база, част от гостите са ангажирали хотелски стаи в съседни общини. За първи път специално за фестивала е обособена и зона за разполагане на туристически палатки. Мястото е в парк „Бачиново”, а площта е около 2 дка, и е напълно безплатно за хората, избрали този начин да съпреживеят фестивала.

Юбилейното издание на събитието ще бъде в градския парк “Македония”, а входът е свободен.

Сцената за фестивала „Франкофоли“, на която ще се изявят всички музиканти, е с площ 300 кв. м. На и около сцената ще бъдат поставени около 300 ефектни осветителни тела, ще има и над 250 кв.м. LED стени, на които ще се излъчват изявите в реално време. Със своята мощ, качеството на озвучаването попада в ТОП 3 на системите от световно ниво, а всеки един от участниците пристига с най-актуалните си декори, което гарантира допълнителен ефект.

Площта на парка, в който се провежда фестивала е 62 дка, което позволява да се съберат десетки хиляди хора. На място е осигурен достъп за хора в неравностойно положение.

Мерките за сигурност в парка са изключително сериозни, няма да се допуска влизането с бутилки, твърди и остри предмети, а лицата под 18 години ще влизат след попълнена декларация от техните родители/настойници. За фестивалното настроение ще  допринесат и шатрите, на които ще се предлагат храни и напитки.

Община Благоевград е предвидила и изключително богата съпътстваща програма през двата дни на фестивала. В централна градска част ще има арт базар, френски ателиета, концерти. Голяма част от заведенията предлагат френския ястия, дегустация на вино, муиката, която звучи също е френска.

Престижният фестивал „Франкофоли“ e създаден през 1985 г. в Ла Рошел, Франция по инициатива на Жан Луи Фулкие, известен радиоводещ и познавач на френския шансон. „Франкофоли“ се провежда също така и в Монреал, Спа, Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин. През 1991 г. обаче Благоевград се превръща в европейски град, в който среща си дават два народа със съществен принос в европейската история. Благоевградчани са привилегировани да видят на живо едни от най-големите звезди на френската музика.

След първите три издания в Благоевград, фестивалът е прекъснат. С Общи усилия, през 2015 г., кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов и партньорите от френска страна, успяват да възродят голямото музикално събитие.

Българското издание на фестивала за съвременна франкофонска музика „Francofolies.Благоевград“ е едно от 100-те най-големи събития от цял свят, популяризиращи френскоезичната култура през 2017 година, според проекта „Голямата обиколка“.