Магията на числото 7

Знаеш ли защо изпитваш необяснима симпатия към седмицата?!

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Дори тези, които по принцип са безразлични към всяка "магия на числата", не могат да устоят на чара на числото 7. Има ли тайна и ако има, каква е тя?

Седмицата често е част от заглавия на бестселъри и статии, и остава най-популярният отговор на въпроса „кое е любимото ти число“. Какво причинява такава интуитивна реакция? Ето и мнението на психолога Гари Древич:

Факт е, че исторически числото 7 е играло значителна роля в обществото, културата, религията и дори психологията.

Седмицата е известна още от древността

Най-известният пример са седемте чудеса на света: Голямата пирамида в Гиза, Висящите градини на Вавилон, Храмът на Артемида в Ефес, Статуята на Зевс в Олимпия, Мавзолеят в Халикарнас, Родоският колос и Александрийски фар.

7 е важно число за религиите

В Стария завет светът е създаден за шест дни и Бог си почива на седмия, създавайки основата на седемдневната седмица, която използваме и до днес. В Новия завет числото седем символизира единството на четирите страни на Земята със Светата Троица. Числото седем се появява и в Книгата Откровение (седем църкви, седем ангела, седем печата и седем звезди). Коранът говори за седем небеса, а мюсюлманските поклонници обикалят около Кааба в Мека (най-свещеното място на исляма) седем пъти. В индуизма има седем висши сфери и седем низши сфери, а в будизма новороденият Буда се издига и прави седем стъпки.

Това число се свързва с късметa

И магическите сили! Седем е не само джакпот на игрални автомати, но и основа за много митове и фолклор. Например в различни части на света имаше вярвания за седмия син на седмия син, легенди, които го даряват с магически способности, както добри, така и зли (например според ирландския фолклор се смята, че седмото дете е лечител по природа).

Седем съответства на "обема" на човешката памет

През 1956 г. Джордж Милър от Харвардския университет написва това, което днес се смята за едно от класическите произведения в областта на психологията. Той демонстрира, че повечето хора могат да запазят около седем части информация в своята краткосрочна памет. Ето защо телефонните номера в САЩ и много други страни обикновено са седемцифрени - хората няма да запомнят повече (въпреки че мобилните телефони са ни спестили тази нужда).

Щастливите числа на всеки знак от зодиака

Вижте повече

Щастливите числа на всеки знак от зодиака

На кое число да заложиш, когато опитваш късмета си в някоя игра? Или може би искаш да избереш перфектната дата за вашата сватба? Или смяташ,...

Числото 7 е подходящо за концентрация на вниманието

Тъй като умствените ни способности предпочитат седем елемента, ако информацията е представена в седем групи - тя ще се възприеме добре. Блогърите и писателите знаят това много добре!

Това е просто число

Простите числа са тези, които могат да бъдат разделени само на себе си и на числото 1 и отдавна са смятани за специални както за математиците, така и за нематематиците. Седем се смята от някои за най-„простото“ число от първите 10, тъй като не можеш да го умножиш в група, което го прави нещо като оптимално просто число.

Седем е най-популярното число в света

Математикът Алекс Белос помолил 44 000 души да назоват любимото си число и повече от 4 000 от тях казали числото 7, много повече от всяко друго число. Наистина, помоли няколко човека около теб да назоват число от едно до десет и мнозина ще назоват числото седем! Езотериците умело използват това.

Именно тази комбинация от културни, исторически, религиозни, числови и психологически фактори допринасят за привлекателността на числото 7 и влиянието, което то оказва върху нашите решения.

Разпознай талантите си с помощта на нумерологията

Вижте повече

Разпознай талантите си с помощта на нумерологията

Както вече няколко пъти казахме - с помощта на нумерологията можеш да разкриеш много неща за себе си, за които дори и не подозираш (колкото и...