М-усещане. А ти М-фен ли си?

Какво ново при BMW? Много екстри и подобрения за твоя комфорт и сигурност на пътя.

В рамките на BMW Test Days 2021 BMW Group България, представиха новостите в моделното портфолио на марката. Новото BMW Серия 4 Гран Купе, обновените BMW X3 и BMW X4 M и версиите на BMW M3 и BMW M 4 Competition с интелигентната система BMW xDrive демонстрират мнгообразието от предложения на марката. Към края на тази и началото на следващата година, основните новости при BMW са свързани със стилното четириврато купе 4 Series Gran Coupe, сериозно обновените X3 и X4, както и новите версии с M xDrive система за задвижване на четирите колела на екстремните M3 и M4.

Ето с какво ни впечатлиха

- С осезаемо повишена динамика на управлението, по-ярък дизайн с новия език на формите на марката, по-изискана премиум атмосфера в интериора и множество иновации при управлението.

- Комфортният достъп до задната седалка, петте пълноценни места, големият заден капак и гъвкаво използваемият багажник осигуряват на BMW Серия 4 Гран Купе специфичните за модела качества във всекидневието и при дълги пътувания.

- Новата предна част и модернизираната задница подчертават стабилната офроуд визия на X3. Sports Activity Coupé (SAC) BMW X4.

- 0,3 секунди до 3,8 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч.

- Максималната скорост е електронно ограничена до 250 км/ч. В комбинация с опционалния M Driver’s Package максималната скорост е ограничена до 285 км/ч.

- Тестваната на състезателните писти охладителна система на редовия шестцилиндров двигател е съобразена с изключително високата мощност на двигателя и освен централния включва и още два, разположени отстрани радиатора. Освен това се монтират допълнителен радиатор за моторното масло и отделен охладител на трансмисионното масло.

- Серийната М спортна изпускателна система на BMW X3 M Competition и BMW X4 M Competition обогатява характерния за BMW M автомобилите звук на задвижването с подчертано сонорно звучене, най-вече при интензивно натоварване и при високи обороти, като в същото подчертава акустиката до особено емоционално изживяване при неограничена пригодност за всекидневието.

- Освен напълно автоматични превключвания на предавките има и ръчно. То може да се извършва както от новия М селектор на трансмисията на средната конзола, както и от лостчетата на волана. В ръчен режим са възможни многократни низходящи превключвания до най-ниската възможна предавка, за да може да се ползва спирачният ефект на двигателя.

- Изключително пъргави и стабилни са. С натискане на бутон освен върху работата на контрола на стабилността може да се влияе и на разпределението на мощността между предните и задните колела.

- Спирачните апарати са с лого на М и серийно са в син цвят или по желание в гланцирано черен или червен цвят. Перфектно съгласуваният цялостен пакет за максимална динамика включва и 21-инчови джанти с гуми с различен размер на предната и задната ос.

- Новост са М кованите джанти със звездовидни спици, полирани до блясък, които спестяват по 2 кг тегло на джанта.

- Бъбрековидна решетка с цялостна рамка, както и по-тесните с около 10 мм фарове.

- Cloud-базирана навигационна система BMW Maps предлага особено бързо и прецизно изчисляване на маршрута и времето на пристигане, актуализация с данни за трафика в реално време през къси интервали и свободно въвеждане на текст при избора на навигационни цели. В допълнение към това BMW Maps с Connected Parking още по-интензивно подпомага водача при търсене на паркомясто в близост до целта на пътуването. Функционалността включва и услугите On-Street Parking Information и ParkNow.

- Водачът може да вижда всички важни информации от приложенията на контролния дисплей, както и в интелигентно модифицирана форма на арматурното табло и на опционалния Head-Up дисплей.

- С дигиталния спътник чрез естествено произнесени на глас указания вече може да бъде регулирана и климатичната инсталация, да бъдат отваряни или затваряни прозорците или да бъдат превключвани режимите на контрола на шофирането.

- Може да бъде активирано и новото News-App, което прочита на глас на пътниците актуалните новини или за запомня навиците, които в определени ситуации повишават комфорта и радостта от шофирането.

- Актуализациите могат да включват нови услуги, подобрени автомобилни функции и различни съдържания и се инсталират „over the air“. Освен това има възможност да интегриране на допълнителни автомобилни функции, например новия BMW Drive Recorder, който записва видеоклипове на случващото се около автомобила.