Любовта към мама и баба: запечатана и изразена в модно изкуство

Марките, които дизайнерите са посветили на своите майки и баби.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

JACQUEMUS

„Моята марка е много лична. Дори, може би, необичайно лична". Именно от любовта към майката се води началото на марката Jacquemus. Тя загива при автомобилна катастрофа, когато Саймън бил на 19 години и току-що се бил преместил да учи от родния си град Малмор в Париж. „Осъзнах, че няма повече време за губене, затова напуснах училище и започнах да правя това, за което винаги съм мечтал“, така дизайнерът пуска първата си колекция и я посвещава на майка си. Можем да кажем, че образът на майката е някак запечатан във всички творби на Жакмюс: това са неща за спокойна, очарователна, усмихната французойка (не парижанка!), каквато според дизайнера е била неговата майка.

PROENZA SCHOULER

Дизайнерите Jack McCullough и Lazaro Hernandez можеха да нарекат марката Jack Lazaro или Hernando McCollough, но кръстиха бранда на своите майки, Proenza и Schooler. Майките обаче наистина изиграват важна роля в кариерата им. В интервю Лазаро си спомня, че веднъж е летял в един и същи самолет с Ана Уинтор и майка му го е убедила да се промъкне в първа класа и да се опознае с нея. Ернандес прави всичко според инструкциите на майка си, но вижда главния редактор да спи: тогава дизайнерът й оставил бележка и след известно време му била предложена работа в Michael Kors.

12 модни урока, които трябва да знаеш

Вижте повече

12 модни урока, които трябва да знаеш

Няма нищо по-глупаво от това сляпо да следваш тенденциите!

RODARTE

Кейт и Лора Маливи кръщават своята марка на майка си Виктория, която е наполовина италианка и наполовина мексиканка. Тя била всестранно развита личност - художник и скулптор, който също е знаел и как да тъче килими, традиционни за Навахо. Тя научила момичетата да шият и с помощта на любовта им към киното и в частност - филмите на Хичкок: по-късно Кейт и Лора правят костюми за "Черния лебед" на Аронофски и заснемат собствения си филм Woodshock с Кирстен Дънст в главната роля.

COLIAC

Преди да стартира свой собствен бранд, Мартина Грасели работи за Кристиан Лубутен, Стела Маккартни и Жан-Пол Готие. Марката Coliac, която тя стартира през 2009 г., е кръстена на нейната баба по майчина линия Аделаида Колиак. А бестселърът на марката - Fernanda с игли и перли - взима името на майката на дизайнера.

Етикет на стила: запомни тези модни правила

Вижте повече

Етикет на стила: запомни тези модни правила

Спазването на дрескода може да се окаже сложна задача!

ALICE + OLIVIA

Основателите на марката Стейси Бендет и Ребека Матчет посвещават марката на своите майки Алис и Оливия. Най-хубавото от всичко е, че колекциите Alice + Olivia са съставени от точните дрехи, които всяка майка би одобрила. През новия сезон това са рокли с аристократична дължина под коляното, костюми с панталон в пастелни нюанси и карирано палто.