Лондонският мост падна: промените в семейството вече са факт

Планът за действие в страната, когато официално бъде обявена смъртта на кралица Елизабет II, беше известен много отдавна, но какво се случи в семейството още същата вечер, след като Дворецът съобщи тъжната новина.

Снимка: Getty Images
Снимка: Getty Images

Кралица Елизабет II почина вчера в замъка Балморал (в Шотландия) на 96-годишна възраст, заобиколена от близките си (с изключение на принц Хари, който нямаше време да се сбогува с баба си, тъй като пристигна в Шотландия след нейната смърт).

След смъртта на кралица Елизабет II принц Уилям и Кейт Мидълтън получиха нови титли, а децата на принц Хари и Меган Маркъл стават принц Арчи и принцеса Лилибет.

Докато целият свят скърби за кралица Елизабет II, западните медии разкриват подробности за промените, които настъпват в британското кралско семейство във връзка с тъжното събитие. Така стана известно, че принц Уилям и Кейт Мидълтън вече са получили нови титли - сега те ще бъдат херцог и херцогиня на Корнуол и Кеймбридж.

Снимка: Getty Images
Снимка: Getty Images

Преди смъртта на Нейно Величество двойката беше известна като херцог и херцогиня на Кеймбридж, но сега, съдейки по подписа в официалния Twitter акаунт на принц Уилям и Кейт Мидълтън, те са приели титлите, принадлежащи на принц Чарлз и съпругата му Камила Паркър-Боулс.

Що се отнася до принц Чарлз, след смъртта на кралица Елизабет II Бъкингамският дворец пусна официално изявление, че той е станал крал на Великобритания. Наследникът приема името Чарлз III, а Камила - кралица и съпруга.

Снимка: Getty Images
Снимка: Getty Images

За децата на принц Хари и Меган Маркъл също има промени - те стават принц Арчи и принцеса Лилибет. След смъртта на кралица Елизабет II, децата официално се считат за принц и принцеса.

Внуците на управляващия монарх на Великобритания автоматично се считат за принцове и принцеси, докато правнуците могат да получат титли само благодарение на отделен указ на монарха. С такъв специален указ на вече покойната кралица Елизабет II децата на принц Уилям и Кейт Мидълтън получиха своите титли: принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луи.

Галерия: Списък на наследниците на британския трон

Виж всички снимки

В същото време крал Чарлз III, с помощта на специален указ, може, ако желае, да лиши внуците си от техните титли, така че все още не е известно дали Арчи и Лилибет ще останат принц и принцеса.

Както принц Хари и Меган Маркъл казаха по-рано в интервю, те очакваха синът им Арчи да вземе титлата, когато принц Чарлз стане крал. Те обаче бяха информирани, че протоколите ще бъдат променени поради желанието на принц Чарлз да намали монархията чрез намаляване на броя на претендентите за трона.

По-рано Меган Маркъл заяви в интервю, че е шокирана, че синът й няма да получи полицейска защита като член на кралското семейство поради липсата на титла, и предположи, че това се дължи на цвета на кожата му, намеквайки за расизъм в кралско семейство. Тя добави, че не самата титла я притеснява най-много, а липсата на защита.