Любов с характер. Твоята каква е?

Забелязала ли си, че някои черти от характера на човек се открояват по-ясно от други? Разбери защо и използвай тези нови знания си в своя полза.

Забелязала ли си, че някои черти от характера на човек се открояват по-ясно от други? Разбери защо и използвай тези нови знания си в своя полза.

10 женски навика, които могат да съсипят всяка връзка - разбери кои са от галерията долу

Галерия: 10 женски навика, които могат да съсипят всяка...

Виж всички снимки

►►►Война или бяло знаме за любовта

Приятелка пита: „Какъв е характерът на Марина?“ А ти отговаряш: „Добър, тя е тази, която винаги се отнася толкова готино с гаджето си, че чак не мога да повярвам!“ Типичен пример за характеризиране – когато отделно качество на характера на дадения човек е неимоверно засилено. Е, време е да разбереш какви видове характери има, да откриеш себе си и/или партньора си в тях, и да се научиш как да използваш силните и слабите страни на това в дадената ситуация. Забележи: всички посочени характери съществуват, просто всеки има някаква по-ярка проява.

ТИПОВЕ ЛИЧНОСТИ:

ХИСТЕРОИДЕН

егоцентризъм; себелюбие; ненаситна жажда за внимание; необходимост от одобрение и признание на личността от другите. На среща ще бъде очарователен, ще разказва интересни истории, ще направи всичко, с което да възхити партньора си.

ПРИМЕР: Саманта от Сексът и градът – съблазнителна, желана, егоцентрична.

КАК ДА ДЕЙСТВАШ: хистероидният тип мъж ще те обсипе в началото с комплименти, а след това ще пристъпи към същинското действие. Без публика той няма да оцелее, затова, когато насред романтичната ви вечеря се удари в гърдите с думите „Да бъдеш, или да не бъдеш, това е въпросът!“ – остави го да изживее своя момент на величие или просто не му обръщай внимание.

►►►6 фрази, които съсипват връзката ти

ЦИКЛОИДЕН

честа смяна на настроенията. След срещата ви неговите чувства и емоции прескачат от „съвсем не си подхождаме“, до „създадени сме един за друг“.

ПРИМЕР: Кари Брадшоу от Сексът и градът. На хоризонта се появява „мъжът на мечтите“, настроението рязко се сменя. В първия момент е мила и сговорчива, а след минута – бясна, след две – весела…

КАК ДА ДЕЙСТВАШ: следвай фазите на настроенията – наблюдавай партньора си и го анализирай, за да разбереш точно как да му влияеш.

За да определиш по-точно своя характер, направи си теста на Личко.

СЕНЗИТИВЕН

плахост; стеснителност; обидчивост; впечатлителност; чувство за непълноценно съществуване. Сензитивният тип характер е много доброжелателен и обичащ да пробужда положителни емоции в останалите – често може да говори глупости и сам да си се смее. Накратко – нещастен добряк. Поведение – наивно и открито.

ПРИМЕР: непосредствена като Фийби от Приятели.

КАК ДА ДЕЙСТВАШ: уважавай чувствата и шегите на този човек, дори и да не ти е смешно, не го показвай. Отговаряй на комплиментите му и всичко ще бъде наред.

ЕПИЛЕПТОИДЕН (ПРЕВЪЗБУДЕН)

редуват се периоди на меланхолия и ярост, като е склонен към натрупване на гняв и силно раздразнение – често търси обект, на който може да излее яда си; педантичност; желание за власт. Ако му продадат грешния букет цветя, няма значение, той ще сдържи гнева си, изливайки кафе върху сакото си, ужас, но няма да избухне. Нооо, ако си закъсняла за среща и те е почакал около 15 минути… бъди готова: ще ти каже всичко и няма да се ограничи във въображението си – ще изрази мислите си на висок глас без никакво смущение и съображение за речника, който използва, но накрая ще ти даде букета, както трябва да бъде на една среща, защото почита закона, правилата и реда. Епилептоидът ще достигне целта си на всяка цена, защото работи за резултати.

ПРИМЕР: Мечо Пух от едноименния анимационен филм.

КАК ДА ДЕЙСТВАШ: вярно го следвай навсякъде! И помни, че гъбата трябва да лежи с жълтата страна нагоре или рискуваш епилептоидът да се разгневи много сериозно, защото само сто пъти ти е казвал, че така изсъхва по-бързо! Ако успееш да създадеш взаимоотношения с този тип – никога няма да ти е скучно.

ЕМОЦИОНАЛНО-ЛАБИЛЕН

променливо настроение, рязко разколебано без особен повод и причина. Ако половинката му изглежда по някакъв по-необичаен начин, провокиран от конкретна ситуация, той вече си мисли: „Ясно, тя вече не ме обича!“ Всички външни фактори много влияят на неговите настроения. Трудно му е да удържи едно за по-дълго време, защото е твърде зависим от външната среда.

ПРИМЕР: Пипи Дългото чорапче

КАК ДА ДЕЙСТВАШ: говори за своите чувства, възхищавай му се, съчувствай му – тогава просто няма да му даваш поводи за спекулации.

С какво привличаш мъжете според зодията ти - виж в галерията долу

Галерия: С какво привличаш мъжете според зодията ти

Виж всички снимки

КОНФОРМЕН

силно развита зависимост от общественото мнение, отчетност. Той е като всички: на срещата плаща сметката, само защото така трябва. Трудно му е да разбере сам за себе си какво иска. Дори отива на собствената си сватба последен (защото е несигурен до последно).

ПРИМЕР: Шелдън от Теория за големия взрив.

КАК ДА ДЕЙСТВАШ: ако искаш да го убедиш в нещо, използвай семейството и приятелите му. А ако харесваш обкръжението му, значи можеш да бъдеш сигурна, че е добър характер по природа.