Ку-ку, мили мой!

Виж как да подходиш, ако приятелят ти има инфантилно поведение.

 
 

Новата ти тръпка ти посвещава песен, но забравя да те посрещне на аерогарата. „Стой далече от такива!”, призовават психолозите. Инфантилното поведение е присъщо на много хора, но какво е това – диагноза или начин на живот?

Звездите, които обичат мама - виж в галерията долу.

Галерия: Актьорите, които обичат своите майки

Виж всички снимки

Вечно млад

От офиса излиза мъж. Той е на 35, не е женен и до ден днешен живее с майка си. Бърза да се прибере, за да играе до сутринта на World of Tanks. Същата вечер друг младеж се запознава с вече шесто момиче за месеца – сериозните отношения са му скучни. А семеен с две деца си търси повод да избяга от вкъщи – на риболов или с приятели в бар. В свят, ориентиран към развлечение и свобода, желанието да останеш възможно най-дълго безгрижно дете е напълно закономерно. Все повече компании се специализират в създаването на стоки и услуги, които позволяват на поколението Y „да си починe от остаряването”. Явлението става глобално. В езика се появяват нови думи: adulting (от англ.: „да водиш живот на възрастен”) и kidalt (от англ.: „възрастно дете”). А изследвания показват, че 27% от мъжете зациклят в детството и не могат да създадат семейство в даден момент.

►►► 6 типа мъже, с които не трябва да имаш нищо общо 

Инфантилността е световна тенденция, но тя има исторически корени. До преди няколко десетилетия майката се е грижела за всичко и това за децата се превръща в еталон. Има и други причини, една от тях е стилът на възпитание. Например, властните родители, които отнемат всякаква инициативност у детето. Или хипер опека и грижовност, водещи към несамостоятелност и нерешителност. Може и да е от обратното – липса на възпитание – родителите вечно са заети и детето е оставено да се самовъзпитава. Най-опасната възраст е между 8 и 15. Тогава инфантилността най-силно се вкоренява в съзнанието.

Развивай в себе си женственост и сексуалност, за да се чувства до теб мъж, а не подрастващ.

Плюсове и минуси

При всеки от нас понякога се проявяват черти от юношеството. Някои носим искреност и чувствителност, а други егоцентризъм, зависимост и безпомощност. С какво точно инфантилите се отличават от останалите? От психологическа гледна точка това са хора с необуздано желание да си останат в детството. Вечното дете е в режим „искам – не искам”, „харесва ми – не ми харесва” в ситуации, в които зрял човек гледа на ситуациите като „правилни – неправилни”. Свикнал, че всички решения се взимат от някого другиго, такъв мъж не би се справил с битови и финансови трудности, не може и да подсигури семейството си. Той е склонен да се надценява и да вини околните за проблемите си. Отгоре на всичко и е капризен, недоволен, прави всичко възможно, за да привлече внимание и да стане неговото.

►►► Лаборатория за щастлива любов

„И все пак такъв човек не е лишен от чар – казва Надежда Либерман, – „добрият” инфантил ще се вслуша в мнението ти и ще направи празничен всеки ден. Сред плюсовете му са: романтичност, весело и безгрижно възприемане на живота, непосредственост, отстъпчивост и творческо начало”. На пръв поглед може да изглежда, че инфантилите и романтиците са едни и същи хора, но това не е така. Романтиците много мечтаят, но са и готови да защитават идеите си, а инфантилите, въпреки че изглеждат сантиментални, често си пасуват пред истинските проблеми и изобщо не са способни на „подвизи”.

"Добрият" инфантил ще се вслуша в мнението ти, а „лошият” ще направи истерия, за да привлече внимание.

На кого му трябва това?

Отначало отношенията с такъв мъж изглеждат зашеметяващи: красиво те ухажва и приятно те изненадва. Как да разбереш какъв човек е? Психолозите съветват да се обръща внимание на действията, а не на думите. Просто го наблюдавай – дали когато го помолиш нещо, го прави или обръща всичко на майтап – възможно е да е инфантил. Поинтересувай се какви са целите и мечтите му. Вероятно до ден днешен живее с родителите си, защото така му е по-удобно – няма нужда да мисли, да взима решения, да има цели. Всъщност, плановете му може да са грандиозни, но когато започнеш да питаш за подробности, той говори абстрактно и неясно. Ако си почитателка на традиционния модел съжителство, където той е глава на семейството и защитник, а ти се грижиш за семейния уют, по-добре веднага си потърси някой друг.

И мъжете не са перфектни. Ето кои са недостатъците им. Надникни в галерията със снимки.

Галерия: Хороскоп на най-големите недостатъци у мъжете

Виж всички снимки

Това не значи, че никое момиче не може да бъде щастливо с такъв човек. Инфантилите са подходящи за тези жени, които обичат да ръководят или не търсят нищо сериозно. В първия случай ще имате хармония, защото той ще ти помага с къщата, ще гледа да не те разочарова, за да остане най-добрият в твоите очи. Във втория – заедно ще се съсредоточите върху привличането си, а проблемите ще решавате по важност и в движение.

Ако си открила в мъжа си инфантилни черти и въпреки това решаваш да живееш с него, възползвай се от нашите съвети, за да направиш отношенията партньорски.

Какво да правиш:

Хвали го

Вдъхни му вяра в собствените сили и вдъхнови за действия, за да му се прииска да е лидер, тогава ще може да се справи с всяка задача. Най-важното – поощрявай успехите му – ще му хареса!

Предавай му инициативата

Старай се да не взимаш първа решения – ще бъде принуден сам да го направи.

Бъди слаба

Развивай в себе си мекота, женственост и сексуалност, за да се чувства до теб мъж, а не подрастващ.

Типовете ергени и от какво да се пазиш, разбери от галерията долу.

Галерия: 10 типа ергени и техните лоши качества

Виж всички снимки

Какво да не правиш:

Да играеш ролята на майка

Престани да се грижиш за него и да го контролираш. Ако вижда в теб майка си, това не само ще влоши отношенията ви, но и ще се отрази зле на сексуалния ви живот.

Да решаваш проблемите му

Направи пауза – нека сам да разбере необходимостта от действия. Не се дразни, ако отначало резултатът не е толкова впечатляващ, колкото би ти се искало.

Не слагай етикети

Желанието да прекарвате свободното си време вкъщи не означава, че човекът не е способен на подвизи. Дай му време да те изненада!

Най-добрите мъже според зодията те очакват в галерията със снимки.

Галерия: Класация на мъжете според зодията: кой е най-добрият

Виж всички снимки

Как да го разпознаеш

Тясна връзка с майката

Това не са задължително хубави отношения, те могат да са в конфликт, но излизането му от тази зависимост е трудна. Бъди готова, че ако майка му те критикува, той няма да се намеси.

Бягане от отговорност

Не може да взима важни решения и избягва ситуации, в които се изисква активност. Затова виртуалността привлича инфантила – той с часове стои на компютъра и играе или зяпа телефона непрекъснато.

Честа смяна на работата

Непрекъснато е в търсене на себе си. Мечтае за успех, но не е готов да се потруди, за да постигне целта си. Може и да печели добри пари, но не умее да ги разпределя правилно.

Зависимост от чуждото мнение

Инфантилният мъж панически се страхува от критики, затова често прави това, което очакват от него околните. Това е отличен начин да пренесе отговорност за действията си върху другите.

Той е комплексар, но какъв? Разбери от снимките в галерията.

Галерия: Какъв вид комплексар е той, според хороскопа му

Виж всички снимки

Истински истории

Душата ликува…

Имах брак с успешен бизнесмен и получавах всичко, което исках, с изключение на душевна близост, но разбрах колко съм нещастна, когато се запознах с Иво. Да, понякога битовите ни въпроси не са уредени, но пък всеки мой ден е изпълнен с нежност и романтика. Кристина (29)

Без обвързване

След болезнена раздяла не ми се искаше дълга връзка – предпочитах неангажиращ флирт. Видях Сашо и разбрах, че и той търси същото. Не се натоварвахме с проблеми и безгрижно изкарахме половин година. Но такава „свободна любов” е хубава до едно време. Лора (24)

Всичко аз

Гаджето ми внезапно напусна работа и реши, че ще пише музика. Половин година финансово се грижех аз за всичко, а той само мрънкаше и критикуваше всяко нещо, което кажех. В резултат ми писна и го напуснах. (Ана) 27