Край на извиненията!

8 ситуации, в които определено няма нужда да се извиняваш.

 
 

Извиняваш ли се твърде често?! А замисляла ли си се дали има нужда, или повечето пъти го правиш дори и да не е необходимо?

Проучванията показват, че се извиняваме средно по 8 пъти на ден, което влияе на самочувствието и дори би могло да се отрази и на репутацията ни. Ето в кои ситуации определено не си струва да казваш „съжалявам“.

Какви са стереотипите за твоята зодия, виж в галерията долу:

Галерия: Какви са стереотипите за твоята зодия

Виж всички снимки

►►► Ако ти е неудобно да казваш "НЕ"

     1. Отказваш на предложения

„Съжалявам, но утре няма да успеем да се видим.“ Чувстваш ли нотка на самоунижение в тези думи? Може да се каже и по друг начин: „Беше тежка седмица, трябва ми почивка“. В противен случай се оказва, че си приела много предложения предварително и сега просто избираш да откажеш, защото имаш нужда от почивка (в което всъщност няма абсолютно нищо лошо).

     2. Молба за помощ

„Съжалявам, че те прекъсвам, но разкажи ми за какво става дума“. Хората са по-добри, отколкото изглеждат и със сигурност не са толкова заети, колкото изглеждат, така че няма смисъл да се извиняваш за това.

     3. Изразяване на чувства

„Разбирам, че всичко е несъвършено и се извинявам за чувствата си...“ Като начало - ти не можеш да промениш това, което чувстваш – тогава защо да се извиняваш?! Разбира се, ако чувствата не са на място и само усложняват ситуацията, а и за двама ви не е особено приятно, разбираемо е да се извиниш, (но да си признаем - няма смисъл да искаш прошка).

     4. Изразяване на мнение

„Съжалявам, не съм съгласна, но...“ Да си честен пред себе си и да изразиш мнението си е много ценно, така че не си заслужава да се извиняваш. Освен това, обикновено истината се ражда в спора!

     5. Недостиг на ресурси

„Съжалявам, нямам кола/време/възможност.“ Ако не си толкова успешна, колкото би искала – е, не си сама. И не е нужно да понасяш тежкия товар на отговорността за това, че нямаш нещо – от спестявания, през кола, до втзможности и т.н. Спомни си какво имаш! Това е важното!

     6. Късен отговор на имейл

„Съжалявам, че отговарям чак сега.“ Всички сме заети с нещо, а имейлите не са основен приоритет за никого.

via GIPHY

     7. Външни обстоятелства

„Съжалявам, трамваят се счупи.“ Не можеш да контролираш всяко събитие в живота си. Можеш да носиш отговорност само за това, което правиш сама, но не и за обстоятелства, които са абсолютно независими от теб.

     8. Внезапно заболяване

„Съжалявам, вдигнах температура през нощта, мога ли да си остана вкъщи днес?“ Ако тялото ти сигнализира, че нещо не е наред с него, от извинението няма никакъв смисъл и то по никакъв начин не би могло да допринесе с нищо.