Козметичните съставки, които не бива да смесваш!

Знаеш ли, че някои от съставките в козметичните ти кремове, маски, серуми и други продукти активно взаимодействат помежду си?

 
 

Знаеш ли, че някои от съставките в козметичните ти кремове, маски, серуми и други продукти активно взаимодействат помежду си?​

Различните съставки, които се съдържат в козметиката ти могат с взаимодействието си както да повишат ефективността помежду си, така и да я намалят до тотален минимум, дори и до напълна отмяна на действието. Зачервяването, лющенето, паренето и други признаци на дразнене също са възможни последици от неинформираната комбинация на съставките.

Натурални рецепти с мигновен ефект върху кожата, виж в галерията по-долу:

Галерия: Натурални рецепти с мигновен ефект върху кожата

Виж всички снимки

►►► Защо кремът ти за лице не работи

Съставихме списък с нещата, за които трябва да внимаваш:

Не смесвай: бензоилпероксид и ретинол

Ако се бориш с акне, вероятно знаеш, че и двете съставки действат на дразненето. Но има доста добра причина, поради която не е добре да се комбинират в един продукт: бензоилпероксидът е чудесен в борбата с възпалението, но може да деактивира действието на ретинола. Това означава, че не трябва да ги използваш последователно, нито пък едновременно. По-добре е да използваш продукт с бензоилпероксид сутрин и с ретинол вечер - преди лягане.

Ретинол и глицерин: те наистина се разбират добре!

Ретинолът е чудотворен продукт за грижа. Но има и минус: изсушава кожата. Ето защо дерматолозите и козметолозите призовават своите пациенти да го използват умерено. Съставката, която може да помогне за предотвратяване на сухотата и дразненето от продуктите с ретинол е глицеринът, който всъщност е доста мощен овлажнител.

Не смесвай: Витамин С и AHA киселини

И двете съставки имат антиоксидантни свойства, но когато се комбинират помежду си, те могат да нарушат баланса на pH-то на кожата ти поради твърде високи нива на киселинност. Плюс това, използването на продукт с витамин С заедно с продукт AHA може значително да намали ефективността на витамин С-то.

Витамин С и Ферулова киселина = определено добра идея

Витамин С е мощен антиоксидант, който подобрява състоянието на кожата, намалява фините линии и помага за понижаването на нивата на пигментацията. Ефектът му се засилва, когато се комбинира с Ферулова киселина.

Не смесвай: Витамин B3 и AHA киселини

Известен също като ниацинамид, витамин В3 е агент, който помага за възстановяване и подобряване на текстурата на кожата. Той работи най-добре в неутрална среда с pH, но определено не с AHA с ниско киселинно-алкално съдържание. Ако B3 се комбинира с продукт с високи нива на AHA киселини, може да се получи никотинова киселина, която да предизвика дразнене на кожата. Освен това двете вещества могат да се сблъскат, като взаимно отменят действията си.

10 храни, които ще те направят по-красива, виж в галерията по-долу:

Галерия: 10 храни, които ще те направят по-красива

Виж всички снимки

►►► 4 кожни проблема след диета

Ретинол и хиалуронова киселина

Хиалуроновата киселина хидратира кожата и буквално прави чудеса: една молекула хиалуронова киселина привлича и задържа няколко молекули вода, които са хиляда пъти по-големи от собствената си маса. Както знаеш, колкото повече напредваш във възрастта, толкова повече кожата ти губи влага и използването на мощни съставки против стареене като ретинол изисква наличие на допълнителна влага, а хиалуроновата киселина е чудесен вариант!

Не смесвай: витамин С и ретинол

Ретинолът и ретиноидите са мощни съставки в грижата за кожата, които намаляват бръчките, акнето, пигментацията и стимулират производството на колаген. Ето защо продуктите с ретинол са толкова популярни. Но, както вече казахме, има и недостатък - възможно е да се появи и дразнене на кожата. Редица съставки могат да увеличат вероятността за появата й, включително витамин С. Сам по себе си той е ефективен в борбата с признаците на стареене, но не бива да го комбинираш с ретинол, особено ако имаш чувствителна кожа.

Витамин С и Е - няма да сгрешиш!

Тъй като и двата витамина са антиоксиданти, когато се комбинират те стават още по-мощни. В комбинация те успешно предпазват кожата ти от свободните радикали в околната среда и намаляват признаците на стареене.

Не смесвай: AHA киселини и ретинол

AHA киселини - включително гликолова, млечна и салицилова киселини - спомагат за подобряването на текстурата на кожата, минимизиране размера на порите, пигментацията и акне. Но ако имаш чувствителна кожа, опитай се да не комбинираш ретинола с AHA киселини.

За да избегнеш объркване във всички тези съставки, съветваме те винаги да правиш кратка почивка, преди да приложиш всеки следващ продукт.