Козметични продукти, които могат да ти навредят

  Безопасна красота С толкова много опасни съставки в козметичните продукти, е много важно да четеш...

 

Безопасна красота

С толкова много опасни съставки в козметичните продукти, е много важно да четеш внимателно етикетите, за да знаеш какво си слагаш на лицето.

За съжаление, някои козметични продукти могат да нанесат повече вреда, отколкото полза. Това е защото много от тях съдържат неефективни или направо опасни вещества. Чети нататък, за да разбереш дали някой от продуктите, които ползваш, не е потенциално опасен.

 Eксфолиант

Идеята на ексфолианта за лице е да почиства лицето ти в дълбочина. За да го постигне, той съдържа груби частици, които премахват мъртвите клетки.

Но много от най-популярните ексфолианти съдържат назъбени частици – натрошени костилки от праскови и орехови черупки, които вместо да почистват кожата, ти порязват лицето. Дори да не виждаш порязванията, те са достатъчно големи, за да проникнат бактерии в тях. Резултатът е зачервяване, възпаления и пъпки. Много хора, които се оплакват от чувствителна кожа и акне, всъщност са жертва на популярните ексфолианти за лице. Toест, ако си с чувствителна кожа и забележиш след употреба гореспоменатите симптоми, то не използвай такъв тип продукти.

Състаряващите съставки

Много  от душ геловете, лосиони и кремове съдържат емулгатори. Това са вещества на базата на сапуна, които смесват съставките на мастна и водна основа и превръщат любимия ти продукт в хомогенна маса.

Но след като полезните масла са попили в кожата, а водата се е изпарила, емулгаторът остава по кожата и я изсушава. А сухата кожа старее по-бързо. Други съставки, които се съдържат в козметичните продукти са: полисорбат, стеарат, цетеарил, цетеарет и др. Те също, ако прекаляваш с употребата може да предизвикат кожно раздразнение.

Лецитинът е  естествен емулгатор и за това много био козметични продукти се правят с него.

Канцерогенните съставки

Парабените - консерванти, удължаващи срока на годност на продуктите - метилпарабен, пропилпарабен, етилпарабен или бутилпарабен, могат да бъдат също опасни за здравето, при продължителна употреба.

Докторите ги наричат „смутители на ендокринната система“, което значи, че могат да ти разбъркат хормоните. В биопсии на тумори на гърдата са били намирани парабени, което кара някои учени да смятат, че парабените причиняват и рак на гърдата.

Ако емулгаторите само състаряват кожата, вторичният им продукт 1,4-диоксан, е много по-страшен, защото може да причини рак. Американската агенция по околна среда го нарича „човешки канцероген“. Няма да намериш 1.4-диоксана на етикета, но внимавай за съставки, които предполагат неговата наличност:
·    полиетилен
·    полиетиленов гликол (PEG)
·    полиоксиетилен
·    всяка дума, завършваща на „-оксинол“
·    всяка дума, завършваща на „-ет“, например „цетеарет“