Кошмарният месец

Предполага се, че разводите и разделите, свързани с почивки, би трябвало да настъпват вследствие на отделно прекарване на отпуската – мимолетно увлечение е напълно способно да разруши една връзка.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Но не, оказва се, че точно съвместните ваканции са реалната опасност за двойките.

Плашещото

Разглеждайки статистиката, може да научиш невероятни неща. В Германия – 30% от разводите се случват след почивка. В САЩ пикът на разделите е през август; в Япония има дори термин за всички разводи, именуван на голямо летище, защото в много от случаите партньорите се разделяли веднага щом слязат от самолета. Какво означава всичко това? Наистина ли на височина от 10 000 метра умират мозъчните клетки, отговорни за любовта? Или духовете, останали вкъщи, полудяват и разрушават семейното огнище?

Истината е, че не знаем нищо за гневните гноми, но тревожните цифри зачестяват и показват, че много от двойките заминават на пътешествие в момент, в който нещо във връзката им куца. Хората разчитат, че като сменят обстановката, всичко ще се оправи. Действително – никой от проблемите в работата или вкъщи не би се решил от една разходка и развлечение, прекарвайки денонощия наред заедно – на практика като меден месец. Какво може да се обърка?

Снимка: iStock

За разлика от първите дни на любовта, настроението на партньорите в никакъв случай не е безоблачно, а натрупаните взаимни очаквания и претенции ескалират, следователно конфликтът нараства и вместо всичко да се изглажда във вълните окситоцин, то става по-зле. Ново, непознато място, необичайна храна, аклиматизация… В комбинация със сърдит човек, с когото трябва да поддържаш и по възможност да подобриш отношенията си. А ако са намесени и деца – тогава всичко е доста по-сложно, защото караниците с тях са точно два пъти повече, отколкото вкъщи. Но все пак, не говорим за психо трилър, така че нека погледнем ситуацията след „химическо чистене“ = съвместно пътуване. Когато първите проблеми се решат, идват прекрасни дни и нощи в хотелската стая… И след като сте преживели пандемията, вече не е нужно да обясняваш, че всичко това може да се окаже доста трудно.

Първо да си оправиш куфара или да си оправиш отношенията?!

Успокояващото

Да се отпуснете и да не се карате, е възможно – и дори не е много сложно. Ето за какво трябва да се внимава.

  1. От самото начало е необходимо да си определите бюджет и да се постараете да не излизате извън него: допълнителните разходи развалят настроението. Ако първоначално средствата са ограничени, по-добре да потърсите по-евтин вариант, отколкото да броите всяка стотинка, похарчена в скъпия курорт.
  2. За тези, които са доста изморени от стреса за цялата изминала година (тоест за всички), е по-добре да се избегнат по-травмиращите варианти за почивка и да се избере място, където вече сте били и ви е познато.
  3. Ако единият иска да мине по екопътеката в планината на курорта, а другият предпочита да пие коктейли в лобито – решението е ясно: отивате заедно до бара, а след това поемате през гората – заедно, хванати за ръка (във варианта, в който никой не мрънка). В противен случай, по-добре се разделете за дневната си активност, а вечерта, се съберете и си разкажете как е минал денят ви.
  4. Програмата за почивка традиционно включва неограничен секс – желателно: с партньора. Но страстта невинаги се събужда от гръмотевична буря. Но и в тези моменти най-често се възражда ревността – половин година той се е заглеждал по всяка на улицата, нейните очи оставали по спасителя или бармана… и доста известия, които се изсипват на ден, утежняват още повече нещата, независимо дали става дума за командировка, или почивка. Затова първо, ограничи социалните си контакти. Почини си и от виртуалния свят, докато си на коледното си пътешествие и си обърнете внимание един на друг, вместо да висите в социалните мрежи по цял ден. Звучи немислимо да не качваш снимки в Instagram от богатата трапеза и уникално украсените улици на града, в който сте в момента, които да събират хиляди лайкове. Но повярвай – ваканционните снимки изобщо няма да изгубят актуалност, ако ги качиш, след като си се прибрала от пътуването.
  5. Опитайте се да пресъздадете атмосферата на първите срещи. Напразно спираме да съблазняваме тези, с които живеем. И не става въпрос за стриптийз танци, а за това, че в такива моменти е добре отново да станем интересни, както в началото на връзката. Затова е добре и да помислиш в духа на неща, които ще зарадват и двама ви, а няма да ви раздразнят допълнително. Така или иначе, вече доста добре познаваш половинката си и знаеш на какво ще се зарадва или изненада истински.
  6. Важно е да отбележим, че тази почивка не е последната в живота ви, а просто съвместно приключение, и единственото, което трябва да се случи на нея, е да останете с взаимни прекрасни спомени. Тази идея веднага ще ви помогне да се уравновесите и да се примирите с малките несъвършенства. Не обръщайте внимание на милионите малки нещица, които са започнали да ви дразнят. Изживейте момента – тук, сега, с любимия човек. Постарайте се да запомните и да съхраните чувствата от горещото лято,красивите есенни дни, хладните зимни нощи, за които ще ви е приятно да си спомняте.
5 неща, за които двойките се карат по празниците

Вижте повече

5 неща, за които двойките се карат по празниците

Новогодишните празници са едни от най-стресиращите моменти от годината, когато връзките биват подложени на сериозни изпитания.