Колко захар да си позволяваш на ден?

Не, не става въпрос само колко шоколад и бисквити си изяла. Както знаеш - захарта е навсякъде около теб!

 
 

Не, не става въпрос само колко шоколад и бисквити си изяла. Както знаеш - захарта е навсякъде около теб!​

Дори и да спреш да ядеш бонбони и шоколад, захарта те дебне буквално навсякъде. Мед, кисело мляко, плодове - списъкът продължава и продължава. Да, добре е, но колко захар всъщност можеш да приемеш на ден и организмът ти да я усвои?

10 храни, които ще те направят по-красива, виж в галерията по-долу:

Галерия: 10 храни, които ще те направят по-красива

Виж всички снимки

►►► Избягвай храни с добавена захар!

Точно изчисление за всеки един човек не съществува и не може да бъде направено, защото началните условия са твърде различни и индивидуални. Но има медицински насоки за добавената захар: не повече от 10% от дневния прием на калории. Така че, ако консумираш 2000 kcal на ден, тогава захарта може да бъде до 52 g (12 чаени лъжички) на ден.

Каква е разликата между видовете захар?

via GIPHY

Добавената захар е или гранулирана, или естествен подсладител (мед или плодов сок) във всяка храна. По-голямата част от тази захар се съдържа в бисквитки и сладкиши, но се съдържа и в любимия ти йогурт и кленов сироп. Няма консенсус сред експертите относно естествената захар (плодове, зеленчуци, зърнени храни, млечни продукти). Ясно е само, че такива продукти са много по-здравословни, защото съдържат необходимите витамини, минерали и диетични фибри. Винаги е по-добре да си хапнеш ябълка, отколкото да изпие чаша ябълков сок! А една консервирана сода съдържа повече захар от три пълноценни портокала.

Захарта в тялото се превръща в енергия за мускулите и вътрешните органи, но храните с много добавена захар се обработват много бързо, повишавайки нивото на захарта..

Какво се случва, ако консумираш твърде много добавена захар?

Отначало способността ти за концентрация ще се влоши, а настроението ти постоянно ще се променя. Излишъкът от захар, особено от храни с висок гликемичен индекс, води до влошаване на състоянието на кожата и по-лесната поява на акне, както и ранната поява на бръчки. Като цяло - нищо добро.

В дългосрочен план, консумацията на храни, богати на захар, може да доведе до възпаление, наддаване на теглото и хронични заболявания като сърдечна недостатъчност и диабет.

Любопитен факт: в САЩ се обсъжда въпросът за съставяне на специални етикети на продуктите, които съдържат повече от 10 грама добавена захар.