Колко процента мазнини са полезни за твоето тяло?

Специалистите по здравословно хранене знаят, че красотата на тялото не зависи от теглото, а от процента мазнини в тялото. Какво точно е идеалното за твоето тяло?

 
 

Специалистите по здравословно хранене знаят, че красотата на тялото не зависи от теглото, а от процента мазнини в тялото. Какво точно е идеалното за твоето тяло?​

Както много пъти сме писали - диетата невинаги е необходимо и добро решение.

Да, добре е да бъдеш активна, да тренираш, да подбираш внимателно храните, които ядеш и да следиш процента на телесните мазнини (тъй като той е един от начините за измерване и управление на теглото и телесния състав). Разказваме как можеш да изчислиш този индикатор и кой е идеалният вариант за теб.

10 храни за здравословен и дълъг живот, виж в галерията долу:

Галерия: 10 храни за здравословен и дълъг живот

Виж всички снимки

►►► 7 навика, които превръщат коремчето ти в тумбаче

Какво е индекс на телесна маса?

Индексът на телесна маса (ИТМ) е стойност, чрез която се оценява степента на съответствие между теглото и височината на даденото лице, което след това дава възможност да се прецени дали имаш наднормено тегло, или не. Изчисляването на ИТМ е много просто: разделяш теглото си в килограми на височината си в метри на квадрат.

Да приемем, че тежиш 60 кг, а ръстът ти е 170 см. Ето какъв ще бъде твоят ИТМ: 60 ÷ 1,7² = 20,8.

Резултатите трябва да се интерпретират съгласно препоръките на СЗО, както следва:

► 16 или по-малко - силно поднормено тегло;

► 16 – 18,5 – поднормено тегло;

► 18,5 – 25 – нормално телесно тегло;

► 25 – 30 – наднормено тегло или затлъстяване;

► 30 – 35 – затлъстяване от първа степен;

► 35 – 40 – затлъстяване от втора степен;

► 40 и повече – затлъстяване от трета степен.

Какъв е идеалният процент телесни мазнини за жената?

Изчисляването на ИТМ се основава единствено на височината и теглото, и следователно възрастта не влияе на резултатите. Понякога процентът телесни мазнини се оценява по същия начин. Например, Американският съвет за упражнения (ACE) има своя система, подобна на тази, предложена от СЗО и не взема предвид на колко години си. Според нея:

► минимален необходим процент мазнини: 10-13%;

► спорт: 14 – 20%;

► нормално: 21 – 24%;

► приемливо: 25 – 31%;

► затлъстяване: повече от 32%.

Какви са проблемите при изчисляването на телесните мазнини?

Индексът на телесна маса се изчислява по формула, която не отчита разликата между мускулна маса и мазнини. Това води до объркване: например мускулест културист може да попадне в броя на хората със затлъстяване от първа степен. Затова е добре да не се предоверяваш. Все пак най-важното е да си здрава и да се чувстваш добре в кожата си!

Как да прецениш своя ИТМ или процента телесни мазнини?

Проследяването на процента на телесните мазнини е един от начините за измерване на напредъка, когато се опитваш да отслабнеш или да натрупаш чиста мускулна маса. Нито ИТМ, нито дебелината на бръчките отразяват здравословното ти състояние. Просто се съсредоточи върху активния начин на живот и доброто хранене – по-добре е да мислиш за това, отколкото за числа.