Колко пикантна е твоята вагина?

Гореща ли е V-зоната ти?

 
 

Гореща ли е V-зоната ти?​

Продуктите за интимната зона идват за теб... и твоята вулва. Но готова ли си да си създадеш седемстъпков режим за грижа „там долу“?

Joanna Taylor го изпробва (за да не трябва ти да го правиш.)

12 ежедневни неща, които да правиш за щастлива вагина, виж в галерията долу:

Галерия: 12 ежедневни неща, които да правиш за щастлива...

Виж всички снимки

►►► Няма неудобни разговори!

Не съм си и помисляла, че ще се озова със събути бикини и разтворени крака в офиса на мъж, който не е личният ми гинеколог. „Как попаднах тук?“, питах се аз, докато д-р Никърк оставя линията за измерване и взима маркер, с който да очертае прекъсната линия около малките ми срамни устни.

Когато той най-накрая вдига глава към мен, чувам го да казва: „Ти си напълно нормална... Но бих могъл да направя малки корекции тук-там“.

В случай, че си пропуснала тази информация, в момента се надига революция за разкрасяване на вулвата. Забрави за вагиналните душове и деликатните измиващи средства за интимната зона. Козметичната индустрия в момента бълва продукти, които обещават да хидратират, избелят, изгладят и дори подчертаят (да, точно както скулите) зоната на гениталиите. Изглежда че вечният стремеж към „перфектност“ най-накрая е достигнал и до най-съкровената част от женското тяло... но готова ли си да постигнеш съвършенство там долу?

Това се чудех и аз, когато отново се озовах гола от кръста надолу и с разтворени крака, този път в офиса на една усмихната козметичка. Ще ми правят „Бикини терапия“, от която нямам понятие. Козметичката започва процедурата с ексфолиация на вътрешната част на бедрата ми. „На практика това е предваканционно освежаване на бикини линията“, обяснява ми тя, докато свежда погледа си надолу, за да отстрани прецизно и последните остатъци от враснали косми. „Целта е да се премахнат всички мъртви кожни клетки и кожата да стане копринено гладка“. 45 минути по-късно задачата е изпълнена. Имам най-гладката и съвършена бикини линия в Лондон.. Не че някой ще забележи.

Време за процедури

„Бикини терапията“ е само върхът на айсберга, що се отнася до подмладяващите вулвата процедури. С имена като „Интимен пилинг“ и „О-инжекция“ (на практика вампирски лифтинг, при който собствената ти кръв се инжектира в клитора с цел повишаване на сексуалното желание), сега можеш да поглезиш вагината си с всичко, което преди е било отредено само за кожата на лицето. Особено ме заинтригува терапията „Устни като розови пъпки“ (говорим за интимните устни, разбира се“). Цената не е никак малка – 950 паунда за осем сесии, но процедурата обещава „технология с обогатена с кислород термална вода“. Накратко, използва се комбинация от радиочестотни сигнали, вакуумно засмукване и загряване. Целта? Подобряване на лимфния дренаж, лифтинг, стягане, повишаване на синтеза на колаген и еластин на интимната зона. След терапията малките и големите ти срамни устни трябва да станат свежи като... розови пъпки. Не съм сигурна, че искам лабии, които да наподобяват майски рози, но накрая си казвам „Защо пък не!“.

Лягам удобно и чакам магията да се случи, като под „магия“ визирам специалистът да затопли вагината ми. По-късно на същия ден надникнах там долу, за да видя има ли промяна – никакви розови пъпки все още не се виждаха на хоризонта. Допитвам се до д-р Майони Гунератне (известен лондонски хирург, специализиран в лечение на дисфункция на тазовото дъно, бел. ред.). Д-р Гунератне изказа съмнението си, че затоплянето на лабиите би довело до подмладяване и подобряване на външния им вид. Но от клиниката, в която ми направиха процедурата „Устни като розови пъпки“, твърдят, че именно комбинацията от топлина и вакуум ще доведе до вагината на мечтите ми.

Смяна на цвета

Няколко дни по-късно думата „дискомфорт“ изниква в съзнанието ми, докато се настанявам в плюшеното кресло в офиса на луксозен медицински spa комплекс. На компютърния екран пред мен виждам шест различни вагини, всяка от тях оцветена в различен нюанс. Зоуи Шиърд, собственик на spa комплекса, показва резултатите от процедурата интимен пилинг. На практика това е химичен пилинг, който избелва кожата на интимната зона. Шиърд ми обяснява, че терапията е популярна най-вече сред цветнокожите жени (при тях зоната е много по-силно пигментирана). Ако мога да вярвам на снимките, миксът от AHA и BHA киселини, заедно с ретиноиди, наистина работи. Докато лежа на кушетката, чакайки вълшебната смес да подейства, чувам чуруликащия глас на Шиърд: „Много от жените дори не осъзнават, че имат проблеми там долу.“ Паникьосвам се. Странен ли е цветът на вулвата ми? И съществува ли изобщо „нормален“ цвят? Пред очите ми започват да се въртят всички нюанси от скалата Pantone, заедно с още милион притеснения за състоянието на интимната ми зона.

Макар подмладяващите вагината процедури, които изброих горе, да не са за всеки, армията от продукти за интимна грижа предлага по нещо за всеки вкус. Забрави за обикновения интимен душ-гел. Сега можеш да се възползваш от масла, скрабове и – забележи – целулозни маски за лабиите. Консултирам се с д-р Анита Митра, гинеколог и автор на книгата The Gynae Geek, дали е оправдана инвестицията в 12-стъпков режим за грижа за интимните части. „Внимателно балансираните бактерии, които живеят във вагината, имат своето предназначение – да те предпазват от болести, предавани по полов път и други инфекции – казва ми тя със загриженост в гласа. – Тъй като средата на вагината е киселинна, тя се почиства сама по естествен път, точно както един тоник с киселини би направил с кожата на лицето ти.“ Притесненията на д-р Митра не спират дотук. Според нея, различните измиващи средства нарушават баланса на бактериите, което води до раздразнения. Скрабовете пък създават микроразкъсвания на кожната бариера, като така ставаш податлива на заразяване с ЧПВ (човешки папиломен вирус) и дори на заболяване от рак на шийката на матката. Когато казвам на д-р Митра за нововъзникналите си притеснения относно цвета на вулвата ми, тя ме съветва, НЕ, инструктира ме, да забравя за тях. „Първо, не бива да използваш подобни съставки за третиране на кожата в тази зона.“ Но още по-важно, добавя тя: „Съществува грешно разбиране, че женската интимна зона трябва да изглежда като тази на кукла Барби. Пигментацията там е абсолютно нормална, независимо от расата на нейната притежателка.“

Експертен съвет

Отивам обратно в офиса на д-р Никърк, но се чувствам изморена, объркана и... ще бъда честна, разтревожена. Възможно ли е вагината, с която живея щастливо от 1993 година насам, да не изглежда според съвременните стандарти? Д-р Никърк ме успокоява, че не съм единствената с подобни притеснения. Той наблюдава значително покачване на интереса към консултациите в сферата. Дори цитира комбинация от фактори, сред които най-важният е: модата по пълното обезкосмяване на вулвата. Усещам, че има предвид влиянието на порно индустрията върху интимната прическа. Каквито и да са причините, д-р Никърк обяснява, че предпочита да оперира големината на срамните устни на жени, които изпитват истинско неудобство в ежедневието си – триене при каране на велосипед, болки при обличане на тесни дрехи и дискомфорт по време на секс. Ако пациентката желае операцията поради други причини, лекарят провежда щателни интервюта, за да разбере какви са те. Съгласява се да направи процедурата, само след като установи, че жената я иска заради себе си, а не заради чуждото мнение. „Половината от времето убеждавам жените, че вулвите им са нормални“, обяснява ми д-р Никърк.

Докато той затваря капачката на маркера, а аз си обувам панталоните, размишлявам колко разнородни мнения от експерти събрах през последните седмици. И то за част от тялото ми, за чийто външен вид не съм се притеснявала до момента. Да, малките ми срамни устни не изглеждат като розови пъпки (що за глупаво е това сравнение?!). Да, вулвата ми не е в цвят „милениал розово“. Но предпочитам вагината ми да е здрава и да работи правилно, отколкото да ми бият инжекции в клитора два пъти годишно. Точка по въпроса!