Колко е важно да бъдеш красива

Потискаш ли се от външния си вид? Ако да, не си единствената.

 

Потискаш ли се от външния си вид? Ако да, не си единствената. 

Прекалено съм висока”, „Много съм ниска”, „Като закачалка съм”, „Ако само можех да имам къдрава/права коса, по-малък/по-прав нос, по-дълги крака....”. Звучи ли ти познато? Тялото ти се променя през целия живот съвсем естествено, но все по-често ни се втълпява, че формата му може да се контролира и зависи от нас.

Какви са стереотипите за твоята зодия, разбери от галерията тук:

Галерия: Какви са стереотипите за твоята зодия

Виж всички снимки

Не е лесно да се харесваш емоционално, а физически – още по-малко – имаме толкова много части по тялото, които търпят критика. Но когато зациклиш на негативите, самочувствието ти може да пострада, а оттам и правилната ти самооценка. Хората с висока самооценка например се различават от всеки, който си вижда кусурите с това, че  са реалисти и се обграждат с хора, които ги харесват и оценяват заради това, което са и – и от там се чувстват господари на живота си.

Защо за самочувствието на жената е толкова важно да е в добра физическа форма?

С две думи: хиляди години на еволюция, развитие и технологии не са ни променили ни най-малко. Инстинктите за размножаване никога няма да станат по-слаби, поне докато свят светува. Изискванията към женската красота винаги са били по-големи, отколкото към мъжката, докато от мъжете се е очаквала винаги стабилност и просперитет в живота. Това е еволютивно заложено и е свързано с начина ни на възпроизводство.

►►►Най-секси прическите според мъжете

Пред нас стоят два проблема – да привлечем мъжки, с който можем да отгледаме децата си и да го задържим достатъчно дълго. Природата в това отношение ни е дала много и благодарение на козметичните компании можем да изглеждаме супер секси, като подчертаваме най-женствените си части – устните с червило, очите със спирала, косата с шампоани, ароматът – с парфюми и дупето – с хубави дънки.

Но, уви, днес масово жените не се чувстват добре в телата си – все си намират грешки. Трагичното е, че днешната жена вместо да работи, за да реши проблемите си, компенсира, залагайки на показно и гротескно сексуално поведение, хистерично обличане, вманиачаване в телесните форми, диети, спорт, пластични операции. Шокиращото е, че един от най-често срещаните мотиви да се прибегне до пластика, е да се достави удоволствие на мъжкия пол. Е, така е, но и това си има обяснение – всички сме виждали как мъжете се отнасят към жените с по-голям бюст – спомни си колко пъти са те приемали по-радушно, когато си била с по-дълбоко деколте! Но не само заради мъжете се увличаме по естетичната хирургия. Вътрешната мотивация да си повдигнем самочувствието, като изглеждаме “перфектни”, е водеща. Чувстваме, че трябва да сме изключителни във всяка област на живота ни – но успехът в кариерата, семейството и дома са все неща, които могат да се постигнат с отдаване.

И докато не всеки има търпение да се отдава на осъзнаването и решението на реалните проблеми в живота си, не е трудно да прехвърлиш подсъзнателно напрежението върху тялото си. Когато сме в криза, жените сме склонни да променяме външния си вид – нова прическа, дрешки, шопинг терапия. Но в последните години все повече момичета се замислят за по-радикални промени в себе си и така се стига до пластичните операции. Разбира се, не всеки подложил се на такава операция има вътрешни проблеми. Ако природата те е лишила от бюст или не харесваш носа си или ушите, няма нищо лошо в една операция. Проблемът е, когато съвсем нормални хора изпаднат в зависимост да променят тялото си.

Неудоволетворението трябва да е свързано с някаква възможност и, ако сме наясно, че можем да променим нещо, започваме да се чудим дали ни е необходима тази промяна. Обикновено имаме доказателство, което наистина ни прави по-щастливи. В  повечето случаи жените, претърпели естетични корекции, имат по-изправена стойка, чувстват се по-уверени и имат по-добро мнение за тялото си.

И все пак е трудно да проумеем как през 21-ви век, когато сме постигнали толкова много неща, щастието ни продължава да зависи от фигурата ни. Не че мъжете не страдат заради външния си вид, но само си представи как мъж споделя на приятели, че не може да понася биреното си коремче и се замисля дали да не прибегне до операция... Приятелите му ще го скъсат от подигравки!

С какво привличаш мъжете според хороскопа ти, виж в галерията по-долу:

Галерия: С какво привличаш мъжете според хороскопа ти

Виж всички снимки

Опитай се да проумееш следните неща и си ги припомняй всеки път, когато онова малко дяволче в теб, те настъпи.

Разбери, че тялото си е твое, независимо каква форма или размер има. Опитай се да се съсредоточиш върху това колко е силно и здраво и колко много неща ти позволява да правиш, а не върху това какво не е наред с него или какво би променила. Ако се тревожиш за теглото или размера си, говори с лекар, за да се увериш, че всичко е наред.Разбери кои части от външния си вид можеш да промениш и кои не. Хората по правило са несъвършени. Именно това ни прави уникални и оригинални! Абсолютно всеки има неща, които не може да промени и трябва да приеме – като височина или размер на обувките. Напомняй си, че истинските хора не са перфектни, а перфектните хора не са истински (позират, потискат ги или просто са резултат от обикновен фотошоп!).

Ако си решила, че искаш да промениш нещо в себе си и можеш, тогава си постави цели. Например, ако искаш да влезеш във форма, направи си график за ходене на фитнес и се храни здравословно. Създай си навик да следиш как се движиш с графика. Да се справиш с някаква цел, която си си поставила сама, се отразява супер добре на самочувствието ти!Когато усетиш, че се критикуваш, просто си наложи да спреш. Разбери, че един човек е много повече от това, което изглежда в един определен ден. Ние сме сложни създания и се променяме всеки ден. Опитай се да се фокусираш върху онова, което е уникално и интересно за теб.

Опитай се да изградиш самочувствието си, като всеки ден си правиш по три комплимента. Всяка вечер си записвай нещата, които са те накарали да се почувстваш добре през деня. Може да е всичко – от начина, по който слънчевата светлина е паднала върху лицето ти до музиката на любимата ти група или пък как някой се е смял на шегите ти. Като се концентрираш върху хубавите неща, които правиш и позитивните аспекти на живота си, можеш изцяло да промениш мнението, което имаш за теб самата!