Коледни неволи, които само 20-годишните разбират

Подаръците в пари, благодаря!

 
 

Докато другите виждат Коледа като прекрасна възможност да се прекалят с виното и сладкото, ти възприемаш празника като бездънна яма за парите ти.

И не само това - трябва да се срещнеш с всичките си роднини, които неизменно ще попитат въпроса „Какво става с живота ти“, а ти ще мигаш на парцали, чудейки се дали отговорът „Всяка вечер съм на дискотека и често пропускам лекции“ е правилен.

Звездите вече украсиха за Коледа - виж как в галерията долу:

Галерия: Коледна украса в холивудски стил

Виж всички снимки

Изобщо, Коледата на 20-годишните не е най-веселото събитие на света, но ще ти помогнем да го „преглътнеш“ с малко доза захаросано-горчив хумор.

1. За някои хора подаряването на подаръци е мил жест. За теб е жертва.

Знаеш, че ще трябва да теглиш кредит, за да купиш подаръци на всички. Наясно си, че можеш да оцелееш на солети и полуготови спагети няколко седмици след празниците (пробвано е и преди), но ти се иска да не ти се налагаше да минаваш на принудителна диета.

2. Не си казала на родителите си, че искаш да платят сметката ти за интернет, вместо да ти дадат подарък. Но стискаш палци всички да ти дадат пари в брой.

Разбира се, би се радвала на нова чанта или преса за коса, но те няма да платят сметката ти за нета. Просто ти трябват пари, за да можеш да живееш спокойно. Което на практика означава, че семейството ти си плаща за горе-долу сносните подаръци, които си им дала (и дори излизаш малко на плюс от цялата работа).

►►► Новогодишни чудеса: затвори очи и разбери едно

3. Пътуването до родното място вероятно ще ти се стори като кошмар.

Независимо дали си на 200 или 2000 км далеч от дома си, пътуването в определени дати около празниците е мъчение, което при други обстоятелства би избегнала като изпит по време на сесия. И докато второто е напълно възможно, първото няма как да стане. Особено щом майка ти се обади с умоляващ глас да си дойдеш.

4. Трябва да се видиш със „старите си приятели“, когато се прибереш.

Знаеш, че със сигурност ще се сблъскаш с разни стари познати, за които с радост си забравила в секундата, в която си се изнесла от вашите. Перспективата да стоиш на топло вкъщи, за да изгледаш всичките три (да, три!) части на „Сам вкъщи“ ти изглежда много по-приемлива, от това да излезеш навън и да „социализираш“.

5. Прекарваш цялото пътуване към дома в съставяне на реч, която да кажеш, когато роднините те попитат „Как върви животът“.

Дежурният въпрос кара космите на тила ти да настръхнат. Ясно е, че няма с какво чак толкова да се похвалиш или поне не с постижение, подходящо за бабините ти уши. Затова старателно изготвяш списък от „бели“ лъжи, като през цялото време се убеждаваш, че колкото по-малко знаят всички, толкова по-добре.

Правила ли си забавни коледни картички? Не? Вдъхнови се от знаменитостите как става - в галерията долу:

Галерия: Щурите коледни картички на знаменитостите

Виж всички снимки

6. Докато гледаш малките си братовчеди да разопаковат подаръците, осъзнаваш колко е скучна Коледата за теб.

Преди обожаваше Коледа. Станеше ли 1-ви декември, започваше обратното броене до Бъдни вечер. Ваканция, подаръци, вкусни сладки, сняг, парзаляне с шейни... ех, че кеф. Сега трябва да учиш по време на ваканцията, подаръците ти отиват за плащането на интернета, сладките ти се лепят на дупето, а снегът те дразни, защото става веднага на киша. Скучно и ужасно е да си възрастен!

7. Не можеш да си вземеш отпуска от работата, защото си на дъното на офисната йерархия.

Коледните празници са едни от най-натоварените дни от годината, особено за някои индустрии. А тъй като си на начална позиция, не си от привилегированите – за теб няма отпуска, трябва да заместваш по-висшестоящите. Чувстваш се като Боб Крачит, чиновникът на Скрудж в романа „Коледна песен“, който работеше навръх Бъдни вечер и то на студено.

►►► 6 досадни коледни обичая, които да избегнеш

8. Чудиш се какво (и дали) да подариш на човека, с който се срещате неангажиращо.

Все още сте в „несериозната“ фаза, в която не сте говорили гаджета ли сте или не. Не знаеш дали той ще ти подари нещо за Коледа, поради което се чудиш да му взимаш ли нещо. Ще бъде кошмарно, ако той ти е купил нещо, а ти на него не (и обратното). И какво ще стане, ако му вземеш някакъв забавен, евтин подарък, а той ти връчи нещо сериозно, като парфюм? Това може да заздрави или провали връзка, която все-още-не-е-връзка.

9. Трудно ти е да разпределиш трите си свободни дни между семейството и приятелите си.

Знаеш, че Коледа е време за семейството, но толкова рядко се случва да се съберете на едно място със старите си приятели. Налага ти се да прекараш едната вечер с едните, другата с другите. Това води до неприятен страничен ефект – махмурлук, който трябва да пребориш скоропостижно на другия ден, защото вечерта пак те очаква пиене.

►►► Не пропускай: страхотен празничен грим на специални цени

10. Пада ти се да подариш подарък на най-странния колега.

Ако работиш в една от онези модерни фирми, в които се организира „Таен Дядо Коледа“, късметът ти може да ти изневери. О, не, падналата ти се е колежката Иванка. Какво знаеш за Иванка, освен че обича да си взима дълги обедни почивки и оставя киселото мляко да се развали в хладилника? Като се замислиш, часовник и календар ще й свършат работа, за да спре и двата си вредни навика.

11. Ти си единственият представител на милениал поколението на масата.

Сега, когато вече не си в имназията, на теб се пада тежката задача да обясняваш на леля си Даниела какво означава да сърфираш в интернет и да „селфираш“.

12. Да преживееш петия пореден ден при родителите си.

Първоначално всичко беше прекрасно. Украсихте коледната елха и изпекохте питка. Колко уютно, приятно и смислено! Към ден три, ситуацията започна да се изнервя около оставени от теб на неправилно място мръсни чорапи. На петият ескалира към война, заради снощното ти прибиране в не толкова трезво състояние. Вече нямаш търпение да си ходиш! Поне мисълта да живееш при вашите ще те стимулира да НЕ те уволнят от работа.

13. Знаеш, че всичките 12 точки ще се повторят и догодина.

Не планираш да имаш деца в близкото бъдеще и нямаш извинение да не се видиш с роднините си следващата Коледа.