Какво става с кожата ти, когато си веган

Някога замисляла ли си се какво влияние може да има храната, която консумираш, върху кожата ти? Всъщност огромно - особено за хората, които избират веганското меню. Те не ядат никакви животински продукти, което означава – без месо, без млечни продукти, без яйца и без мед.

 
 

Някога замисляла ли си се какво влияние може да има храната, която консумираш, върху кожата ти? Всъщност огромно – особено за хората, които избират веганското меню.

Освен известните стриди, има и още супер вкусни храни, които ще увеличат желанието за секс!

Галерия: 25 храни, които ще увеличат сексуалното желание

Виж всички снимки

►►►Опасно ли е да бъдеш веган?

Веганството е начин на хранене, при който се въздържаш от консумация на животински продукти, като месо, млечни продукти и яйца. В действителност изборът да бъдеш веган може да направи кожата ти по-добре изглеждаща, защото ограничаваш приема на млечни продукти и консумираш храни с високо съдържание на антиоксиданти, като плодове и зеленчуци. Ако строгата веганска диета, която не включва основни хранителни вещества, продължи по-дълго, тя може да има негативно влияние върху кожата. Изключването на млечните продукти и консумацията на месо без хормони също води до значителна промяна, ако все пак не си готова да станеш абсолютен веган.

Някога замисляла ли си се какво влияние може да има храната, която консумираш, върху кожата ти? Всъщност огромно – особено за хората, които избират веганското меню. Те не ядат никакви животински продукти, което означава – без месо, без млечни продукти, без яйца и без мед.

►►►7 трика за свежо лице

През последните години около веганството се вдига доста шум, тъй като според новите изследвания растителната диета може значително да подобри здравето ти. Околната среда също печели, ако направиш този избор – отказвайки се от животинските продукти, намаляваш въглеродния отпечатък, който оставяш върху природата. Има още един аргумент в полза на веганството: можеш да се сдобиеш с дълго мечтаната естествено красива кожа. Натурална красота без „подобрители“!

Но дали отказът от месото, млечните продукти, яйцата и меда наистина влияе на кожата ти? Отговорът не е просто „да“ или „не“, заявява дерматологът Дхавал Бханусали. "Мисля, че едва започваме да надраскваме повърхността на това как диетата влияе върху кожата.", казва Бханусали за INSIDER. Отказът от консумирането на животински продукти има няколко предимства, когато става въпрос за кожата ти. Съществуват обаче и някои рискове.

Изключването на млечните продукти и консумацията на повече плодове и зеленчуци могат да подобрят състоянието на кожата. При веганската диета отпадат много продукти, характерни за менюто ти, които обикновено не са особено полезни за здравия й вид. По-специално, най-добрият приятел на акнето е млечната храна. Проучванията показват, че изключването на млечните продукти от диетите на пациенти, води до осезаемо намаляване на кожните проблеми.

Освен в борбата с така упоритите пъпки, преминаването към веганство може да подобри и тена ти. Тъй като веганската диета обикновено изисква консумирането на повече зеленчуци и плодове, естествените антиоксиданти могат да подобрят вида на кожата ти. Пациентите, които спазват диета предимно на растителна основа, са с по-ярък тен и по-стегнато лице, по-светла кожа с по-добра текстура.

Но дефицитът на определени витамини и минерали може да повлияе негативно на кожата ти.

Ограничаването на животинските продукти в менюто също носи риск и може да има негативен ефект върху кожата. Например понякога хората забравят да включат плодове и зеленчуци в диетите си и в крайна сметка резултатът е видим върху кожата им.

Ако си веган и приемаш предимно прости въглехидрати, ползите от преминаването на подобна диета са точно нулеви. Цял ден на макаронени изделия с доматен сос без други полезни вегански съставки няма да ти се отрази никак добре. Приемането на по-малко витамини и минерали, може да причини кожни промени.

►►►Готова ли си за веганска си диета? 

Но не се плаши. Промяната е възможна, дори и да не си готова да станеш веган. Опитай с малки промени в диетата си.

Преминаването към веган режим, крие някои рискове. Все пак можеш да ги избегнеш, като се увериш, че получаваш всички необходими хранителни вещества. Но ако все още не си сигурна,  дали завинаги да се откажеш от бургерите, можеш да направиш няколко малки промени в диетата си в името на доброто здраве и сияйната кожа. 

Едни от най-големите врагове в ожесточената битка за нежно порцеланово лице са обезмасленото мляко и преработените храни. Хормоните в млечните и месните продукти също биха могли да причинят раздразнения, но в крайна сметка промяната на диетата е изцяло личен избор, който не бива да бъде правен само заради кожата ти.