Кои хранителни продукти са по-здравословни?

Разпознай ги по цвета!

 
 

Разпознай ги по цвета!​

Какво да изберем? Червени или зелени чушки? Бял или кафяв ориз? Черен или бял хляб? Това не е само въпрос на вкус. Добре е да знаеш какви вещества съдържа всеки сорт и кой е по-здравословен.

10 храни за здравословен и дълъг живот, виж в галерията по-долу:

Галерия: 10 храни за здравословен и дълъг живот

Виж всички снимки

►►► 12 изумителни фактa за човешкото тяло

Загледай се на пазара – яркочервено, сочно зелено, слънчево жълто. Плодовете и зеленчуците греят в най-различни цветове, просто не можеш да им устоиш. Ала външният вид ни казва много и за стойността на един или друг хранителен продукт.

Ориз  - кафяв или бял?

Малките зрънца ни засищат за дълго. Те доставят много въглехидрати за енергията ни. Протеините, калцият и калият заздравяват мускулите и костите.  Кафявият ориз е просто неолющен бял ориз. За организма това е решаващо.

Кафявото печели! Силата е в обвивката. Тя доставя повече здравословни вещества от зърното, а също и ненаситени мастни киселини за по-здрави кръвоносни съдове.

Чушки – червени, жълти или зелени?

И трите вида доставят за 100 г необходимото дневно количество витамин С за имунната система. Цветът се определя от растителните пигменти, които също предпазват организма, например от рак.

Червеното печели! Червените чушки понижават риска от инфаркт, в тях се съдържат най-много пигменти.

Хляб – черен или бял?

Хляб от пшеница, ръж, ечемик, овес или лимец – има стотици видове хляб. Зърнените култури доставят въглехидрати, минерали, микроелементи и различни витамини.

Черният хляб печели! Пълнозърнестият хляб съдържа най-много полезни вещества. Колкото по-„черен”, толкова по-добре за храносмилането, сърцето и обмяната на веществата. Действа и доста засищащо.

Яйца – бели или кафяви?

Съдържат витамин В12, D и К и доставят протеини, които тялото оползотворява почти напълно, например за образуване на мускулни клетки и вещества-трансмитери.

Резултатът – равен! Повечето от нас предпочитат кафявите яйца, но цветът на черупката не играе роля за здравето. Важните вещества са вътре, и то преди всичко в жълтъка.

Шоколад – светъл или черен?

Съдържа мазнини и захар – ясно, че не трябва да се прекалява с него. Но се препоръчва по един на седмица, защото съдържа какао. А то снабдява с полифеноли. Тези вещества пречат на стареенето на клетките и понижават риска от рак.

Черното печели! Колкото по-тъмен е шоколадът, толкова повече какао съдържа. Най-добри са тези с какао над 70%.

Грозде – бяло или черно?

Дали бяло, или черно – купувайте биогрозде, без пестициди. Съдържа витамин В, укрепващ нервите, калий, регулиращ пулса, калций, заздравяващ костите, зъбите, кожата. Доставя и желязо, добро за образуването на кръвта и снабдяването с кислород, премахва умората.

Черното печели! Това грозде има допълнително предимство – ресвератрол, силен антиоксидант, улавящ вредните свободни радикали. Действа против стареенето на клетките, против рак, като защита на сърцето и съдовете.

Вино – червено или бяло?

Алкохолът, приеман с мярка, има  известно здравословно действие. Жените могат да пият по една чаша вино на ден. Бялото вино съдържа някои вещества, защитаващи сърцето и съдовете.

Червеното печели! То е по-добро. Съдържа ресвератрол плюс концентрирани полифеноли. Те се допълват и предпазват особено ефикасно от запушване на артериите, инфаркт и рак.

Ябълки – зелени или червени?

Може би най-любимият ти плод съдържа повече от 80 полезни вещества. По отношение на баластните вещества няма разлика между червените и зелените ябълки. И двете са добри за храносмилането и действат против вредния холестерол в кръвта.

Червеното печели! Червените ябълки съдържат повече антоциани, които оцветяват ябълките и пазят от запушване на артериите. Съвет – яжте ябълките с корите.