|
Според Карън Лампхър, повечето болести имат предистория на възпаления. Заболявания като артрита, хроничните чревни възпаления, астмата, алергиите, сърдечните заболявания, рак, Алцхаймер и диабет, могат да бъдат повлияни от начина на хранене. Лампхър, която е специалист по храненето, предписва диета с храни против възпаления, които да подобрят състоянието на клиентите ѝ или да ги предпази от заболявания.
Виж кои храни трябва да имаш в кухнята си (снимки долу):
Галерия: 10 задължителни храни за твоята кухня
Какво е диетата против възпаления?
Тя се състои от здравословни пълноценни непреработени храни. Лампхър и други нутриционисти проповядват тезата, че ти си това, което ядеш. Целта на яденето на противовъзпалителни храни е премахването на преработените храни от диетата помагат за туширането на инфекции в организма. Проучвания потвърждават, че противовъзпалителната диета е ефективна и помага на много хора да подобрят здравето си.
Връзката между неизлекувано възпаление и развитието на хронично заболяване е отдавна доказано. В такива случаи подходяща диета може да бъде ключова. Тя се основава на следните принципи:
Полезните мазнини са ключови в диетата. Лампхър препоръчва следните храни, богати на омега-3 мастни киселини: сьомга, сардини, херинга, аншоа, ленено масло и орехи. Можеш да включиш и екстра върджин зехтин, масло от авокадо и масло от орехи.
Плодовете и зеленчуците са богато на антиоксиданти, които нямаляват възпалението. „Плодовете и зеленчуците са важни, особено лук, чесън, чушки и листни зеленчуци“, казва Лампхър и уточнява, че те са богати на витамин К и Е.
Билките и подправките също съдържат вещества, които противодействат на възпаленията. „Куркумата, риганът, розмаринът и зеленият чай съдържат биофлавоноиди и полифеноли, които намаляват възпалението и отделянето на свободни радикали“, казва Лампхър. „Чушките имат много силни противовъзпалително действие и съответно подправките, извлечени от тях като червения пипер притежават подобни свойства. Лютите чушки, пък, съдържат капсаицин, който освен, че придава лютивината, е силен инхибитор на невропептида Р, който е свързан с възпаленията“, казва Лампхър.
►►►Здравните ползи от омега-3 мастни киселини
Някои здравословни протеини също могат да са полезни в тази диета, като например омега-3 мастните киселини. Яйцата от щастливи кокошки са по-безвредни от тези на „нещастните“ кокошки. Избирай внимателно какви протеини приемаш и избягвай наситените мазнини.
Кои храни провокират възпаленията?
Нездравословните мазнини. „Повечето хора ядат преработени и бързи храни, които съдържат много омега-6 мазнини и недостатъчно омега-3 и нарушават баланса. А това предизвиква възпаленията“, коментира Лампхър.
Омега-6 мазнините се намират в слънчогледовото олио, олиото от царевица и соя и фъстъченото масло. Те предизвикват възпаления, защото се преработват в хормоноподобни вещества, които ги провокират. По думите на Лампхър, транс-мазнините също предизвикват възпаления. Тях ги има в бързите храни, особено пържените. Най-добре изобщо избягвай транс-мазнините.
►►►8 храни, които консумираш неправилно
Рафинираните въглехидрати също провокират възпаленията. Рафинираната захар и храните с висок гликемичен индекс са сред тях. Те повишават нивата на инсулина и глюкозата.
Алергиите и чувствителността към храни също имат роля във възпаленията. „Много хора имат непоносимост към протеините в зърното и млечните продукти и това може да предизвика възпалителни реакции, които започват в стомаха, но могат да се пренесат в други части на тялото“, казва Лампхър.
Как да започнеш противовъзпалителна диета?
Лампхър препоръчва такава диета за хора страдащи от хронични инфекции и такива, които искат да се хранят по-здравословно. Най-важното в началото е да намалиш приема на вредни мазнини като елиминираш тези, богати на омега-6 и увеличиш приема на омега-3.
Д-р Джо Фауерщайн, професор по клинична медицина в Колумбийския университет, съветва да се фокусираш върху нещата, които можеш да ядеш и да не мислиш за тези, които не можеш. По думите му, така е най-лесно и дава за пример хранителната пирамида, която представя на пациентите си.
Ето метода му, от основата към върха:
Основа: всички цветове на дъгата в зеленчукова салата: за обяд и вечеря, в комбинация с 2-3 плода през деня.
Ниво 2: Яж ограничени количества здравословни въглехидрати и зърнени храни като киноа, ямс и пълнозърнеста паста.
Ниво 3: Ядки и семена, като бадеми, както и масло от авокадо и зехтин.
Ниво 4: Умерени количества протеини от типа на соята, тофу, студеноводни риби като херинга, сардини, сьомга и скумрия.
Ниво 5: Малки количества протеини от типа на яйца, пиле и сирене.
Най-горно ниво: Тъмен шоколад, зелен чай и малко червено вино.
Както виждаш, противовъзпалителната диета не е толкова трудна за спазване, защото не те лишава напълно от благинките. Неща като тъмен шоколад и червено вино може да се взимат в малки количества и като глезотийка в края на деня и правят диетата по-лесна за спазване.