Кой грабна Златен глобус

Розамунд Пайк печели в категорията "Най-добра актриса в мюзикъл или комедия" за ролята си във филма на Netflix "I care a lot".

Розамунд Пайк от виртуалната зала

Розамунд Пайк заслужи отличието в категорията "Най-добра актриса в мюзикъл или комедия" за ролята си във филма на Netflix "I care a lot". Точно в тази категория се бореше и Мария Бакалова с ролята си в „Борат“.

Другите номинирани в категорията бяха Кейт Хъдсън за „Music“, Мишел Пфайфър „French Exit“ и Аня-Тейлър Джой за „Emma“.

И макар да не отнесе златната статуетка, Бакалова си остава първата българска актриса, номинирана за престижната награда.

78-ото издание на церемонията по връчване на наградите "Златен глобус" се проведе въртуално от два града – Ню Йорк и Бевърли Хилс. Водещите, актрисите Тина Фей и Ейми Пьолър, включваха победителите чрез видеовръзка, а от студиото се обявяваха имената на печелившите.

Големите победители при филмите са Nomadland и „Борат“. Драмата с Франсис Макдормънд спечели отличията за най-добър драматичен филм, а Клои Жао беше отличена като най-добър режисьор. Продължението на "Борат" беше определено за най-добра комедия, а Саша Барън Коен получи "Златен глобус" за най-добра главна роля в комедия за изпълнението си във филма.

При сериалите с най-много отличия са "Короната" и "Дамски гамбит".

Анимационният филм „За душата” на „Пиксар” спечели „Златен глобус” за най-добра анимация. Това е първата анимация на „Пиксар” с чернокож главен герой.

Първата обявена награда тази година беше за най-добър актьор в поддържаща роля за Даниел Калуя за изпълнението му в „Юда и черният месия”.

Наградата за най-добър сценарий грабна Арън Соркин за „Процесът срещу Чикаго 7”.

„Шитс крийк” пък бе отличен за най-добър телевизионен комедиен сериал. Поредицата беше наградена и в още една категория – за най-добра актриса в телевизионен комедиен сериал за изпълнението на Катрин О'Хара. Марк Ръфало взе награда в категорията за най-добър актьор в телевизионен филм или минисериал за ролята си в „Дотолкова съм сигурен”. А Джон Бойега е отличен за най-добър актьор в поддържаща роля в телевизионна поредица за играта му в „Малка брадва”.

Призът за най-добра актриса в телевизионен драматичен сериал отиде при британската актриса Ема Корин за ролята й в „Короната”.