Какво да правиш, ако родителите ти не го харесват

Не се притеснявай, има как да стопиш ледовете, за да избегнеш семейните войни и да запазиш любимия.

 
 

Не се притеснявай, има как да стопиш ледовете, за да избегнеш семейните войни и да запазиш любимия.

Неудобна тишина на вечеря, бегло поздравяване и демонстрации на отношение. Вашите просто не харесват гаджето ти и това те поставя между чука и наковалнята. Не се притеснявай, има как да стопиш ледовете, за да избегнеш семейните войни и да запазиш любимия.

Виж как водиш любовните си връзки според зодията си (снимки долу):

Галерия: Как водиш любовните си връзки според зодията ти

Виж всички снимки

Психолозите са на мнение, че независимо от годините, ние несъзнателно търсим одобрението на родителите си или се бунтуваме. И след като в тийнейджърските години не те е интересувало особено какво мислят за „лошите момчета”, с които излизаш, когато връзката ти е сериозна, искаш родителите ти да те подкрепят в избора. Иронично, но най-често... вашите просто не го харесват, дори да е възпитан, образован, с работа и без нито една татуировка. Можеш да смениш гаджето си, но родителите – не, а тяхното мнение (все пак) има значение. Първо, защото е възможно да са прави и второ – дори да не са, ти си поставена в ситуация на неприятен избор между добрите отношения в семейството и връзката ти. Не всеки случай е неспасяем, ето и няколко идейки как да стопиш ледовете.

Определи проблема

Говори със семейството си открито и добронамерено какви точно са мотивите им да не харесват мъжа до теб. Има ли конкретна причина, ревнуват ли или просто се опитват да те предпазят? Мотивите им могат да варират от дребно недоразумение, през лошо първо впечатление, мнение за отношението му към теб до по-сериозни проблеми като такива с религията, произхода му, вижданията за живота, социалното му положение и други. Бъди дипломатична – скандал с вашите, ингорирането на думите им или откритото противопоставяне няма да ти помогнат в тази ситуация, затова не допускай този разговор да прерасне в скандал и поставяне на ултиматуми – това е сигурна рецепта да постигнеш точно обратното.

►►►Впечали родителите му в три лесни стъпки

Подготви гаджето си

И нямам предвид да започнеш с: „Ами, това е – нашите не те харесват!”. Ако му кажеш, че не го харесват в прав текст, е възможно той да не иска да им се хареса от гордост – просто му кажи, че им трябва време да приемат отношенията ви. Обясни му колко е важно за теб родителите ти да одобряват връзката ви. Дай му информация за семейството ти – какви са семейните ви обичаи, за какво говорите най-често, както и кои теми е по-добре да избягва в тяхно присъствие. Всичко това ще му е от полза, за да намери начин да общува по-лесно с тях и да направи добро впечатление. Не забравяй обаче, че не можеш да свършиш тази задача вместо него. Недей да говориш от негово име, не го защитавай в негово присъствие. Дай му възможност да се представи в най-добрата си светлина.

Събирайте се по-често

Когато родителите ти не харесват половинката ти, най-често избягваш да ги събираш на едно място. Грешка. Трябва да им дадеш повече възможности да се опознаят, тъй като е възможно да не го харесват само защото не го познават. Колкото повече срещи правиш, толкова по-голям е шансът те да видят човека, когото ти си открила за себе си и да забравят или да намалят притесненията си. Ако ли не, поне да уважават и приемат връзката ти. Показвайки им че се разбирате и обичате, ще им е по-лесно да преглътнат връзката ви, дори да им е трудно.

Дай им време

Родителите ти няма да станат част от фен-клуба на приятеля ти от първия път, след като вече са били предубедени към него. Просто трябва да им дадеш време да се уверят, че тази връзка е сериозна и държиш на нея. От тяхна гледна точка – никой не е достоен за дъщеря им, затова само времето ще им докаже, че сте сериозни в отношенията си. Дори и да продължават да не го харесват, с времето трябва да приемат, че това е твоят избор.

Ако въпреки усилията ти вашите продължават да не харесват гаджето, най-важното е да помислиш сериозно дали те виждат нещо, което ти пропускаш. Какво мислят приятелите ти за твоето момче и те ли не са в топли отношения с него? Възможно ли е да са прави, че този човек не е подходящ за теб? Не забравяй, че родителите ти просто искат да си щастлива, а не да усложняват живота ти допълнително. Да си по средата в тази ситуация е трудно, понякога трябва да направиш много жертви, но, в крайна сметка, ако си сигурна, че това е мъжът за теб, а родителите ти не одобряват връзката, изходът е да продължиш напред (с гаджето или без него) и да понесеш последствията от избора си като възрастен човек.

►►►Направи добро впечатление на среща с родителите му

Идеалното гадже на дъщеря ми

- Какво е неговото семейство? – разведени ли са техните, близки ли са като семейство, има ли братя и сестри – тази информация издава собствените му „програмирани” възгледи за семейство.

- Възпитан ли е? – наличието на обноски понякога може да не се забележи от пръв поглед, но липсата им винаги се набива на очи.

- Какво работи/ учи? – способен ли е да се погрижи за теб. И не само финансово, мъжът, който знае какво и как иска да прави, има цели и амбиции е много по-уверен и спокоен във връзката си.

- Има ли си интереси/ хобита? – неговите лични интереси и занимания действат успокоително, че отношенията ви не са самоцелни.

- Скандалджия/ревнивец ли е? – повярвай, няма агресивен мъж, който прави проблеми всеки ден и който мама и татко ще харесат – те държат да знаят, че любимият ти ще се държи добре с теб, независимо какви търкания имате в отношенията си.