Когато приятелката ти не млъква изобщо

Със сигурност имаш близка, от която не можеш да вземеш думата. Тя говори ли, говори и това те влудява. Тези стратегии ще ти помогнат да се справиш със ситуацията.

 
 

Със сигурност имаш близка, от която не можеш да вземеш думата. Тя говори ли, говори и това те влудява. Тези стратегии ще ти помогнат да се справиш със ситуацията.

Излязла си да се видиш с приятелка в обедната почивка и нямаш търпение да й разкажеш за новото си гадже. В момента, в който сядаш обаче, тя започва да говори за нейната колежка, която била много заядлива и страшно много я дразнела, след това прехвърля разговора към чантата си, която си е купила изгодно от последните разпродажби и после изведнъж се сеща да ти каже, че наскоро е срещнала на улицата ваша обща позната, която била драстично отслабнала. Най-накрая едвам успяваш да вземеш думата от нея и да изречеш няколко думи  за новия си мъж, когато тя изведнъж те прекъсва и подхваща темата за собственото си гадже, което пък... И т.н. и т.н.

Разгледай сладки татуировки за най-добри приятелки в галерията долу:

Галерия: Татуировки на най-добри приятели

Виж всички снимки

Преди да се усетиш, срещата е приключила и ти дори не си успяла да споделиш това, което си искала да й разкажеш. Почти всяка има такава приятелка, която има лошия навик да обсебва разговорите до степен, в която се чувстваш на среща с радиото.

Такъв тип досадни приятелки  често се срещат напоследък, тъй като, съжалявам че ще ти го кажа, но този тип егоистично поведение е в възхода си. Проучване на университета в Мичиган показва, че днешните студенти са 40% по-малко съпричастни, отколкото са били преди 10 години. Това означава, че те не обичат да се сприятеляват и да изслушват хората, с които разговорят, а е по-вероятно да говорят постоянно за себе си, без да съзнават, че това всъщност не е приятно за другите.

Такова неравностойно поведение в общуването може да навреди на приятелството ви. Според д-р Дарлене Минини, автор на книгата The Emotional Toolkit, ако един човек само говори, а другия само слуша, нещата някакси... не са взаимни. Това може да те докара до нежелание  да се виждаш с някого.

Разбира се, че всеки има нужда да побъбри на моменти – да речем, ако ти се е случило нещо  много хубаво и искаш да го споделиш или ако си поставена пред поредната си дилема. Но като цяло нещата трябва да са поравно. Използвай следните идеи, за да укротиш развихрилата ти се приятелка и да си „поделите“ разговора.

Започни първа

Първите няколко минути могат да дадат тон на останалата част от  срещата ви. Така че, веднага след като се видиш с г-ца Устата ми не Спира, подхвани разговора първо ти.. преди тя да е захапала темите по азбучен ред. Това  ще измести баланса между вас, акцентирайки върху теб още в самото начало, смята д-р Минини.

Ако тя все пак започне да говори за себе си, я прекъсни, когато спре, за да си поеме въздух,  с думите: „Сега имам нещо аз да ти казвам“. Ако настояваш да споделиш своята гледна точка, да се надяваме, че в един момент тя ще схване, че цялото това разменяне на реплики е безсмислено.

Най-големият мит за говоренето

Не е вярно, че жените бърборят повече от мъжете. Проучване, публикувано в списание Science, показва, че и двата пола казват по около 16 000 думи на ден.

►►►Как да се справиш с приятелка, която те копира

Не спира да бъбри? Пробвай с малко ласкателство

Тъй като повечето приказливки са самовлюбени,  хитра тактика е да й кажеш колко много цениш нейното мнение. Пробвай с нещо от сорта „Нямам търпение да ти разкажа за интервюто, на което бях вчера и да ми кажеш какво мислиш за това“. Казвайки й го по този начин, ще я накараш да те слуша внимателно, така че да може да ти даде добър съвет, вместо да  те прекъсне в първия удобен момент и да продължи да ти разказва за собствените си дела.

Разчупи рутината

„Приятелството често следва определен модел, където всеки има роля“, казва Сюзан Шапиро Бараш, автор на книгата Toxic Friends. Например, един е центърът на внимание, докато другите са поддържащи актьори. Според нея, чувствителните и затворените хора са по-податливи да станат естествена примамка на бъбривците, търсещи приятели, които търпеливо да ги изслушват. Така че, ако тя често е под светлините на прожекторите, докато ти си в периферията, е време да обновиш разпределението на ролите.

Започни като смениш местата, където се виждате, и това, което правите, когато сте заедно. Ако обикновено се срещате на обяд някъде около нейния офис, предложи й да се видите в близкия до теб мол, където има повече варианти за хапване. Или си направете разходка в неделя следобед, вместо да обядвате.

Разчупването на обичайните ви навици за среща ще ти помогне да те слуша и ще я направи малко по-отзивчива, тъй като нещата са различни сега. И понеже промяната е била твоя идея, по-естествено е разговорът да започнеш първо ти.

►►►20 признака на истинското приятелство

Накарай я да се осъзнае

Работата е такава, че макар да е очевидно за теб, че приятелката ти е нетактична, тя въобще може да си няма на идея за това. В желанието си да говори за себе си на нея дори не й идва на ум да те попита нещо за теб самата. Ако случаят е такъв, то, за да не я обидиш, казвайки й точно какво мислиш, следващия път, когато те прекъсне, кажи й това: „Задръж за момент, искам да ти доразкажа и останалата част от историята“. Така директно, но учтиво ще й кажеш да те изслуша.

6 признака, че ТИ трябва да си затвориш устата

1. Постваш много често и подробно в Facebook. Не си представяш как някой може да каже нещо само с едно изречение?

2. Осъзнаваш, че не знаеш къде работят някои от приятелите ти, тъй като в разговорите ви никога не е ставало въпрос за това.

3. Колежка от учтивост те пита как е минала срещата ти предишната седмица и какво накрая си избрала да облечеш – роклята или дънките... и неусетно се стига до цвета на кухнята у вас.

4. Съседката ти бърза да се прибере, когато я заприказваш.

5. Твоята диета – не хапваш на вечеря, защото от говорене не стигаш до яденето.

6. Непрекъснато чуваш, че мъжете обичат жената да говори мръсотии в леглото, но  всеки, на когото си го прилагала, те е молил да спреш.