Когато най-добрата ти приятелка те разочарова

Вече си голямо момиче и е време да се изправиш лице в лице с проблемите...

 
 

Още от деца сме свикнали, когато най-добрата ни приятелка ни разочарова, да й хвърлим играчките, да си вземем обратно куклите и да побегнем разплакани. Вече си голямо момиче и е време да се изправиш лице в лице с проблемите...

Приятелите играят по-голяма роля в живота ти, отколкото предполагаш. Те ти помагат да не си изгубиш ума, карат те да се смееш и ти позволяват да бъдеш тази, която имаш нужда да бъдеш. С приятелките ти си давате една на друга такава сила и уважение, които никой друг не може да ви даде. Оказва се, че комуникацията с други жени влияе благоприятно върху нашата емоционална стабилност.

А ти деликатна или груба си според хороскопа: разбери от галерията долу.

 
 

Още от деца сме свикнали, когато най-добрата ни приятелка ни разочарова, да й хвърлим играчките, да си вземем обратно куклите и да побегнем разплакани. Вече си голямо момиче и е време да се изправиш лице в лице с проблемите...

Приятелите играят по-голяма роля в живота ти, отколкото предполагаш. Те ти помагат да не си изгубиш ума, карат те да се смееш и ти позволяват да бъдеш тази, която имаш нужда да бъдеш. С приятелките ти си давате една на друга такава сила и уважение, които никой друг не може да ви даде. Оказва се, че комуникацията с други жени влияе благоприятно върху нашата емоционална стабилност.

А ти деликатна или груба си според хороскопа: разбери от галерията долу.

Галерия: Деликатна или груба си според хороскопа

Виж всички снимки

Едно американско изследване сочи, че женските приятелства ни помагат да контролираме стреса, защото при общуването се отделя хормона на спокойствието окситоцин, който от своя страна редуцира производството на хормона на стреса – кортизол. Компанията на приятелките ти може да ти помогне да свалиш високото си кръвно, да нормализираш пулса си и да преодолееш депресията. Според психолозите, с годините жените имат все по-малко приятелки. В периода след като завършим гимназията и преди да станем майки, че дори и след това, оставаме с по-малко приятелки и ни е по-трудно да си намерим такива. Това прави дружките, които имаме, много специални. Пазим ги ревниво, взискателни сме към тях и понякога им се обиждаме и за най-малките неща.

Ако най-добрата ти приятелка предаде доверието ти, развали плановете ви за обяд, пошегува се с болното ти място, каже на друг нещо, което си споделила само с нея или отиде на дискотека, без да ти се обади, ще ти стане криво след това. Много често сме склонни да направим прибързани заключения и да нападнем приятел, когато се чувстваме изплашени или несправедливо обидени. Разочарованието, обидата, възмущението и болката могат да ни накарат да действаме твърде емоционално, но така няма да се справим с проблема, който се е появил. Въпреки че приятелката ти е сгафила и те е наранила, повечето приятелства си заслужават усилията по сдобряването.

1. Никога не действай прибързано

Не действай първосигнално, освен ако ситуацията не е меко казано извънредна (хванала си я на калъп с гаджето ти), защото един скандал само би влошил нещата. Макар че най-добрата ти приятелка е свикнала с това, че си по-емоционална, тя едва ли ще приеме да й викаш на публично място. Унижението и конфронтацията провокират защитна реакция, предизвикват гняв и увеличават срока на сърдене дори и при най-дългогодишните приятелства. Затова е много важно да проявиш самокритика и самоконтрол, когато се налага. Често обаче не успяваме да го направим и си патим заради това.

2. Говори с нея

Отидете на някое по-спокойно място и й обясни защо си се разочаровала от нея. Първо й кажи колко много цениш приятелството ви и нея самата. След това й обясни конкретно коя нейна реакция те е разстроила. Наблегни на изрази от първо лице, единствено чило. Например: „Когато не ми се обади в онзи ден, аз се почувствах предадена и имах чувството, че не ти пука за мен“. Избягвай да правиш обобщения включващи местоимението „ти“, защото думите ти може да прозвучат като обвинения. Ако разговорът се разгорещи, й предложи да продължите по-късно, когато и двете се успокоите.

3. Изслушай я

Остави я да ти обясни, без да я прекъсваш, обиждаш или критикуваш. Тя може да има разумно обяснение за държанието си или поне приемливо такова. Слушай не само думите й, но и чувствата, които се крият зад тях. Опитай се да разбереш дали, въпреки че смята реакцията ти за твърде емоционална, тя разбира болката и гнева, които изпитваш. Все още ли цени теб и твоето приятелство?

►►►10 правила на женското приятелство

4. Погледни вътре в себе си

Възможно ли е проблемът да е отчасти плод на собственото ти въображение? Дори и да не, в крайна сметка с постъпката на приятелката ти не се свършва света, нали? Помисли – щеше ли да направиш същото, ако беше на нейно място? Възможно ли е всичко да е било обикновено недоразумение или резултат от разликите в характера, възпитанието и начина ви на живот?

5. Намерете си арбитър

Ако не може да решите спора, потърсете трети човек, който да изслуша и двете ви, да даде безпристрастното си мнение и да ви помогне да се сдобрите. Това може да е роднина или някой ваш общ приятел, който познава добре и двете ви.

6. Не раздухвай случилото се

Каквото и да е направила приятелката ти, нека си остане между вас двете (освен ако не решите да чуете мнението на трето лице). В краен случай може да разкажеш случилото се на една приятелка, на която вярваш и която знаеш, че ще изслуша всичките ти оплаквания без да ги споделя с никого. Ако се раздрънкаш пред повече хора, рискуваш да тръгне клюка, която рано или късно ще стигне до приятелката ти и само ще обтегне допълнително отношенията ви.

7. Прости й, ако можеш

Ако седнеш и й обясниш защо се чувстваш зле, тя ще почувства облекчение, че ти си направила първата крачка. Ако прекалиш, си признай и се извини. Много вероятно е тя също да ти се извини, ако не го е направила до сега. Приеми това, че отношенията ви може и да не са същите като преди – ремонтът на повреденото приятелство изисква време и добра комуникация.

Почерпи идеи за татуировки между ИСТИНСКИ най-добри приятелки (снимки долу):

Галерия: 11 сладки татуировки за теб и най-добрата ти...

Виж всички снимки

8. Ако не можеш да й простиш, продължи напред

Всяка от нас има някакъв предел на това, което може и не може да прости и той зависи от нашите възгледи и ценностна система. За някои емоционалната изневяра на приятел е непростима, а за други не е нищо особено. Ако не можеш да превъзмогнеш предателството й, помисли до колко държиш на това приятелство. Спомни си, че в основата на болката и гнева винаги стои страхът и открий източника на своя страх. Ако ти се чувстваш добре значи проблемът не е в теб. Ако приятелката ти не иска да те изслуша, да поеме отговорност или да се опита да се промени, може би е време да се разделите – особено ако това не е първият път, когато тя те разочарова. Вместо да я избягваш, събери кураж и й кажи в очите, че тя вече не заслужава да ти бъде приятелка. Направи го с колкото можеш повече достойнство. Раздялата ще пречисти въздуха помежду ви и ще позволи и на двете ви да продължите напред.

9. Направи оценка на себе си и на приятелствата ти

Замисли се дали нямаш прекалено големи очаквания. Дългогодишните приятелства обикновено са гъвкави и позволяват и на двете страни да дишат свободно. Вашето такова ли е?