Кога идва време за отворена връзка?

Какво са отворените връзки и бракове, и има ли наистина такова "понятие"?

 
 

Какво са отворените връзки и бракове, и има ли наистина такова "понятие"?​

Полигамия, отворена връзка, полиамория - всички тези варианти на взаимоотношения, разбира се, не са подходящи за всеки и понякога стават повод за оживени дискусии. Мнозина се съмняват, че това може да съществува с години и че в такива отношения изобщо не може да се говори за истински чувства.

Петте най-запомнящи се целувки в киното, виж в галерията по-долу:

Галерия: Петте най-запомнящи се целувки в киното

Виж всички снимки

►►► Сексът в банята, от който със сигурност ще останеш без дъх

Ето какво казват експертите?

Основни понятия

Хората в отворени връзки описват отношенията си по този начин: "отворената връзка е тази, в която хората имат интимно преживяване с някой, различен от основния му партньор". Има много опции за такива връзки: те могат да бъдат дълги и къси, само сексуални или с примес на чувства. В общия случай това е немоногамен съюз по взаимо съгласие на участниците.

Как работи?

Хората предлагат да "отворят" връзките си, за да задоволят някои от своите нужди. Например, в основната връзка няма достатъчно секс или желание за такъв, съответно се появява идеята да се разнообразят нещата. За тези, които практикуват такива връзки, с течение на времето това се превръща в нещо подобно на сексуалната ориентация.

На някои пък им липсва емоционална интензивност. Те търсят любов и дълбока обич извън връзките си. Суингърите, от друга страна, имат строги правила за секс извън връзката и са моногамни през повечето време.

Правилата на играта са различни. Например, не можеш да доведеш партньор у дома, да оставаш за уикенда при него или да се влюбиш.

Смята ли се за нормално всичко това?

Специалистите по връзките са склонни да мислят, че отворените отношения са само толкова здрави, колкото може да се каже за участващите в тях. Някои от вариантите са красиви, утвърждаващи живота и могат да бъдат пример за подражание, а други съдържат и елементи на не толкова стандартни и любвеобилни отношения и са просто опасни. С една дума всичко е като в обикновен, любовен роман...

Как да се подготвиш за такава връзка?

Първо, трябва да помислиш как ще изглежда животът ти в бъдеще. Не мисли само за сексуалното разнообразие. Някой хора се съгласяват, защото искат да имат повече партньори, а след това се изправят пред факта, че собствения им съпруг (или съпруга) също спят с някой друг!

Ако имате добри отношения, отвореният брак би могъл да добави изненада и радосто, но ако вече сте били готови да се разделите, процесът вероятно ще се ускори.

Как да говориш за това?

Най-добрият начин да започнеш е да споменеш, че си прочела статия за това и искаш да го обсъдите. Попитай го дали е чувал за този вариант, какво мисли и дали иска да се пробвате. Помислете как ще се справите с ревността и къде да търсите добри партньори и ако нямате повече въпроси, можете да опитате!