Код: секси бретон

Как да се сдобиеш с тази прическа, без да съжаляваш за решението си после?

Бретонът е забавен начин да промениш (почти) коренно външността си. Разнообразните дължини и форми обаче могат да те поставят пред дилема.

Страхът, че бретонът няма да ти отива, е основателен, но чуй внимателно: готиният резултат ти е в кърпа вързан, ако направиш малко предварителна подготовка. Важно е съвсем осъзнато да разбереш в какво се забъркваш, избирайки правилния за теб бретон в зависимост от това колко време си готова да отделяш за оформянето му и как точно се случва самото оформяне. Не се тревожи, тук сме за да те научим. Приеми този материал като пълен гид за бретона на мечтите ти.

Заповедите на красивия бретон

1. Приеми, че поддръжката му изисква усилия

Освен ако бретонът ти не е къдрав (и нямаш намерения да го изправяш), всеки вид бретон ще ти изисква определено усилие за всекидневното оформяне. Мисли за бретона като за очната линия – и двете отнемат много повече от две секунди, за да изглеждат перфектно.

2. Бъди наясно как ще изглеждаш с бретон

Най-лесният начин да разбереш как ще се промени външният ти вид: купи си изкуствен бретон и го носи известно време (за предпочитане вкъщи, освен ако не си избрала цвят, който идеално се слива с естествената ти коса). По този начин ще придобиеш макар и бегла представа дали се възприемаш с бретон, или не. Можеш също да си свалиш някоя апликацията за телефон, която ще ти позволи да качиш свои снимки и да изпробваш, макар и онлайн, как се променя лицето ти с разнообразни бретони.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

3. Не действай импулсивно

Посещението във фризьорския салон не бива да е емоционално решение. Може би в момента ти се струва невероятна идея да се сдобиеш с бретон, но след една седмица горчиво да съжаляваш (предполагаме, че ти се е случвало неведнъж). Тук поговорката „Два пъти мери, един път режи“ важи с пълна сила. След като добре си премерила решението си, помоли фризьора да ти направи малко по-дълга версия на желания от теб бретон – ако ти допадне, винаги можеш да скъсиш дължината.

4. Отиди при фризьор, който знае какво прави

Лесно е да прецениш – ако избраният от теб професионалист има страхотен бретон или пък подстригва някоя от приятелките ти, то той/тя е твоят човек. Истината е, че не всеки фризьор умее тази специфична прическа, така че отдели си време да проучиш различни варианти.

Трябва ли да си направиш бретон? Или просто си кълбо от емоции?

Вижте повече

Трябва ли да си направиш бретон? Или просто си кълбо от емоции?

Нека зададем директно логичния въпрос: „Променил ли се е романтичният ти статус напоследък“?

5. Вдъхнови се

Но запомни, че бретонът на Риана, който толкова много си харесала, може би не е правилният за теб. Възприемай снимките, които си запазила на телефона си като отправни точки, после ги обсъди с фризьора. Нека той изкаже мнението си за това кое ще е най-подходящо за теб, според особеностите на твоя тип коса.

6. Вземи предвид температурата навън

При по-хладна температура, формата на бретона остава непокътната. Влажността на въздуха също е фактор, който може да развали прическата ти веднага след излизане от салона. Това не означава, че трябва да се подстригваш само в определени месеци от годината. Но точно сега, преди да стане дъждовно, е подходящ период за трансформацията на кичурите ти.

Да, можеш да се подстрижеш сама

Ако ще подкъсяваш бретона си у дома, довери се на следната техника: хвани ножицата във вертикална позиция и започни да подразвяш, като първо захванеш съвсем малка част от средната част на бретона и бавно продължаваш към краищата. Повтаряй процедурата всеки път, когато искаш да намалиш дължината на бретона, но посещавай и фризьора си през няколко месеца, за да коригира формата.

Мисли за бретона като за очната линия – и двете отнемат повече от две секунди, за да изглеждат перфектно.

Галерия: 10 супер лесни прически с фиби

Виж всички снимки

Хей, колко време отнема оформянето на бретона?

Бебешки

Време: 8 минути. Тази мини версия се оформя в няколко стъпки.

Какво ти трябва: Заглаждащ серум, сешоар и гребен за премахване на зализаните кичури.

Плътен и на черта

Време: 8 минути. Този вид трябва да е прав като струна от корените до краищата, за да седи както трябва. С други думи: труден е за поддръжка.

Какво ти трябва: Сешоар и малка кръгла четка от естествен косъм, с която да придадеш лек обем в корените.

А-образен

Време: 6 минути. Кичурите тук са разделени на две равни половини, така че се налага да изсушиш внимателно.

Какво ти трябва: Сешоар, преса за изправяне и лак за коса със средна фиксация.

Дълъг

Време: 5 минути. Тук трябва да действаш стратегически с четката.

Какво ти трябва: Сешоар, с който да изсушиш кичурите в посока от горе надолу, както и кръгла четка, за да направиш леки извивки в краищата.

Накъсан

Време: 3 минути. Този игрив бретон е създаден, за да придаде на лицето ти непринуден вид.

Какво ти трябва: Сешоар и текстуриращ спрей без отмиване.

Къдрав

Време: 0 минути. Ако си къдрокоса и обичаш лежерното излъчване, това е твоят бретон!

Какво ти трябва: Въздух, за да изсъхне косата ти по естествен път.

Супер съвет
Колкото по-къс е бретонът, толкова повече време отнема оформянето му. Колкото е по-дълъг, толкова по-лесно застава в желания вид. Доказано!

​Хакове за бретона, които наистина действат

Пробвай ги и ти

Относно подрязването на бретона в домашни условия – когато усетиш, че кичурите вече ти влизат в очите, довери се на прецизността на малката ножица за нокти. Тя ще ти осигури прецизност при подстригването.

Направи си професионална кератинова терапия във фризьорски салон. Трикът? Поискай да третират само бретона, а не цялата коса (ще ти излезе по-евтино). След това ще забележиш, че времето за оформяне намалява с около 1/3, а кичурите са станали покорни и гладки. Ефектът трае три месеца.

Можеш да използваш мист за коса, за да придадеш обем на сплескания къдрав бретон. Направи си „коктейл“ от сухи шампоани, за да елиминираш омазняването: използвай формула за обем за бретона и цветна (за блондинки или брюнетки) за останалата част от косата. „Тренирай“ правия си бретон да стои на място, като го прикрепиш с фиби, докато се приготвяш за излизане сутрин.