Кинозвезди се обявиха срещу легализацията проституцията

Известни холивудски актриси подписаха петиция срещу легализация на проституцията, чийто проект бе предложен от "Амнести интернешънъл".

Известни холивудски актриси подписаха петиция срещу легализация на проституцията, чийто проект бе предложен от "Амнести интернешънъл".

Петицията събра над 3500 подписа, сред които личат тези на кинозвезди като Мерил Стрийп, Кейт Уинслет, Ема Томпсън, Емили Блънт, Лиза Кудроу и др.

"Репутацията на "Амнести интернешънъл" като правозащитна организация ще бъде сериозно и непоправимо накърнена, ако се приеме политиката за подкрепа на сутеньорите, ползвателите на секс-услуги и други експлоататори", заявиха от правозащитната организация "Коалиция срещу трафика на жени".

"Амнести интернешънъл" ще представи проекта следващия месец в Дъблин. Черновата на документа е достъпна в интернет. От "Амнести" същевременно отбелязват, че не са за забраната на проституцията, тъй като това би довело до насилие спрямо жените, които така и така ще продължат да проституират.

В повечето държави проституцията е считана за престъпление, което в повечето случаи се наказва с глоба, но понякога и със затвор. В други страни е легализирана, като това става първо в Дания през 1999 г. Проституцията е законна и в Холандия, Германия, Швейцария, Гърция, Австрия, Унгария и Канада.