Къде се крие енергията ти

По всичко си личи старанието ти да я запазиш, но резултатите отсъстват?


Добре, легнала си си навреме и си спала пълноценно цяла нощ, без смущения и кошмари, но сутринта се чувстваш, че все едно валяк е минал през тялото ти през нощта (няколко пъти!). Или през деня всичко е вървяло в спокоен ритъм, без срокове и проблеми, а до вечерта си като изцеден лимон... Време е да разпознаеш скритите си врагове и да се изправиш срещу тях!

Ето петте основни и може би неочаквани причини, които коварно изсмукват енергията ти.

Работното ти място

Само две думи - психическо изтощение. Точно заради обилната бъркотия на работното ти място (приличащо на чекмедже за ненужни вещи), чийто състав отдавна не ти е ясен, губиш голяма доза енергия. Специалистите казват, че колкото повече обекти държиш постоянно в полезрението си, толкова по-трудно е за мозъка ти да фокусира и филтрира информацията, която получава през деня. Резултатите? Мозъкът е претоварен и се чувстваш смазана.

Тест: На сутринта хората са три типа. Ти кой си?

Вижте повече

Тест: На сутринта хората са три типа. Ти кой си?

Очевидно такъв, който предпочита уикендите, но това важи за всички. Нека малко задълбаем и проверим кой от навиците ти може да се надгради. Да, сега…

Нередовно хранене

Не става дума за периодично гладуване, а за това, което правиш неволно. Храненето с правилното темпо (без отлагане на обяда, за да си свършиш работата с време, или пропускането на планирани с диетата ти закуски) поддържа енергията на правилното енергийно ниво в организма ти. Пренебрегвайки времето за хранене, разбира се, губиш сила.

Отиваш на работа, без да имаш време да закусиш, и се "подсилваш" с доза силно кафе, за да се ободриш – това не добавя сила и енергия, а само временно ускорява ритъма на сърцето ти. Пропускането на обяда лишава организма ти от необходимите калории и те изкушава да се поддадеш на обилна вечеря. И когато вечеряш късно, стомахът ти няма да почива вечерта и следователно няма да настоява за нова порция храна - сбогом, сутрешен апетит! Порочен кръг, а? Точно така, време е да го премахнеш като навик.

Измамни тренировки

Независимо дали вдигаш тежести или разхождаш кучето си в парка, пропускането на физическата активност за сметка на мързеливи разтягания в леглото може да има обратен ефект, обикновено под формата на следобедна мудност, което означава, че нямаш много енергия за дълго. Изследователите потвърждават, че 20-минутната физическа активност сутрин осигурява сила и производителност за целия ден, а пристрастените към офис столовете трябва редовно да се ободряват с активен вид гимнастика или поне разходки в обедната почивка. И най-вероятно вече си знаела това, но просто си се преструвала, че това не те засяга.

Галерия: 10 неща, които незабавно трябва да махнеш от...

Виж всички снимки

Излишен сън

Може да звучи странно, но в момента, в който намалиш часовете, отредени за сън, ти веднага се бориш със сънливостта и летаргията. Според публикациите на Harvard Health от значение е качеството на съня, а не количеството. Твърде много сън увеличава времето, необходимо за заспиване, което компрометира цялостното качество на почивката. Като цяло, не само не стой твърде дълго, но и не се олежавай твърде дълго - допълнителната почивка няма да добави енергия към тялото ти.