Карта на пъпките: къде се появяват и защо

Озадачена си защо пъпките ти се появяват точно в определени зони? Отговаряме на твоите наболели въпроси веднага.

 
 

Озадачена си защо пъпките ти се появяват точно в определени зони? 

Няма нищо случайно в това, че когато цикълът ти наближава, на брадичката ти се появява голяма, сочна пъпка (последното нещо, от което се нуждаеш по това време от месеца). Или че челото ти се обсипва с несъвършенства, когато не спазваш здравословния си хранителен режим.

Виж храните, които ще те избавят от акнето в галерията долу:

Галерия: 9 храни, които ще те избавят от акнето

Виж всички снимки

Е, изглежда, че това не се дължи само на синхрон. Какво точно предизвиква появата на пъпки в определени зони на лицето? И какво да сторим по въпроса, след като сме определили причината? Разкриваме ти веднага:

Пъпки на челото

Въпреки че бретонът може да ти помогне да скриеш пъпките по лицето, той също така събира остатъците от мръсотия, грим и себум. Което го прави в основен причинител на несъвършенствата.

Но с бретон или без бретон, диетата ти също е виновна за пъпките. Когато те обсипят челото ти, това означава, че вероятно прекаляваш с консумацията на червено месо, наситени мазнини и алкохол. Опитай се да ги ограничиш за известно време, наблегни на пресните плодове и зеленчуци, водата и чайовете. Челото ти ще се изчисти бързо от досадниците, ако предприемеш тази детокс програма.

►►► 12 странни неща, причиняващи акне

Пъпки по бузите

По бузите не „изникват“ кой знае колко много пъпки, но появят ли се, трудно е да ги скриеш. Подобно на тези по челото, те могат да са резултат от твърде много месо, захар и млечни продукти. Ако ти си от хората, които консумират такива продукти, опитай се да изключиш една или всички от тези хранителни групи за една-две седмици и наблюдавай има ли подобрение. В крайна сметка ти си това, което ядеш.

Пъпки по линията на челюстта

За щастие, точно тези пъпки не са толкова видими, колкото останалите. И все пак, никой не иска гадни натрапници в долната част на брадичката. За съжаление, диетата и тук играе важна роля. Пъпките по линията на челюстта вероятно се дължат на проблеми с дебелото черво, обикновено причинени от трудни за смилане храни.

►►► Как да махнеш пъпка за по-малко от час

Трудните за смилане храни са многобройни – от дюнери до биксвити, така че наистина трябва да преосмислиш какво поднасяш в устата си. Вместо това, избирай по-простични храни – плодове, зеленчуци и ядки (съжаляваме, но дерматолозите са убедени, че те са рецептата към кристално чистата кожа).

Пъпки по брадичката

Дълбоко почистващите маски за лице са средство за избавление от пъпките по време на менструацията

Много малко момичета не се събуждат с пъпка (или четири), когато ги застигне менструацията. Супер дразнещо, но безкрайно, ако не невъзможно да бъде избегнато. Просто още един „подарък“ от Майката природа, нищо повече. Докато редовно почистване с тоник, в който има малко количества салицилова киселина, може да помогне донякъде, пак не можем да ти обещаем, че брадичката ти ще остане гладка и неопетнена през това време от месеца.