Кан 2021: открит! Франция се върна към живота

Бела Хадид, Карла Бруни, Марион Котияр, Анди Макдауъл и други звездни лица се разходиха по червения килим.

 
 

Бела Хадид, Карла Бруни, Марион Котияр, Анди Макдауъл и други звездни лица се разходиха по червения килим.

Виж Червения килим в Кан 2021 в галерията ни долу

Галерия: Кан 2021: Червен килим

Виж всички снимки

На 6 юли във Франция започна 74-ия Фестивал на Кан. Церемонията гъмжеше от звездни личности.

Още ни е трудно да повярваме, но светския живот се върна в довирусните времена: с пълни зали протичат Седмиците на модата, а сега стартира и дългоочакваният фестивал в Кан, отменен през миналата година и няколко пъти сменял датите на провеждането през тази. Той все пак събра звезди и киноманияци от цял свят.

Джоди Фостър

През деня по традиция имаше няколко официални изяви. Филмът "Анет" на френския режисьор Леос Каракс с Марион Котияр откри фестивала. Джоди Фостър беше наградена със Златна палмова клонка, а вечерта звездите се събраха на церемонията по откриването на кинопрожекция.

На червения килим излезе бившата първа дама на Франция Карла Бруни, (а сегашната Брижит Макрон, в същото време беше на среща в Елисейския дворец с Моника Белучи), но без съпруга си Никола Саркози (може би все още е под домашен арест), Хелън Мирън, Анди Макдауъл, чиято дъщеря Маргарет Куали блесна днес под формата на булка в шоуто на Chanel, Кандис Суонепол, Педро Алмодовар, Джесика Частейн и много други известни личности.

Бела Хадид

Страхотно шоу за фотографите направи, разбира се, Бела Хадид, чиято поява на Канския фестивал през изминалите години винаги предизвикваше фурор. Този път моделът позира не в разголен тоалет, а в изящна рокля с дълъг черен полупрозрачен шлейф, който за по-голям ефект от послушни помощници беше разстилан по червения килим.

Бела позираше, изпращаше целувки на фотографите, а по-късно успя да поговори с кумира си Карла Бруни, за която неведнъж е признавала, че страхотно харесва. А дори се носят слухове, че е занесла нейна снимка на пластичния си хирург.

Първата лауреатка на фестивала тази година Джоди Фостър се появи на откриването заедно със съпругата си Александра Хедисън, художничка и актриса. Те са заедно много години и Фостор неведнъж й е благодарила публично за подкрепата. Само че съвместните прояви на двете пред публика не са много.

Едни от последните, появили се пред фотографите, бяха членовете на журито, начело със Спайк Лий, награждаван два пъти с „Оскар“ и любимец на Кан, немалко пъти награждаван за творчеството си.

Мария Бакалова в Париж

Журито ще оценява тази година 24 филма в конкурса. Някои от тях трябваше да бъдат представени на публиката през миналата година, но тъй като фестивалът беше отменен, чеаст от тях преминаха за тази година.

Мария Бакалова също има участие в надпреварата в Кан. Младата актриса ще бъде сред звездите в програмата „Особен поглед“ на култовия фестивал с филма „Жените също плачат“ на Весела Казакова и Мина Милева за „семейство от жени, което живее в общество, незапознато с думата „пол“. В него Бакалова партнира на Биляна, Весела и Катя Казакови, Йосиф Сърчаджиев, Диана Спасова, Росица Гевренова.

От днес в Кан започва плътна фестивална програма, а журито го чака нелека работа. Фестивалът ще продължи до 17 юли, когато ще станат известни имената на победителите.