Какво трябва да знаеш за чувствителната кожа

Събрахме за теб няколко ключови фактора, по които да разбереш дали кожата ти е чувствителна. Бонус - как трябва да се грижиш за нея и какви съставки в козметичните продукти да избягваш, за да не влошаваш положението.

 
 

За съжаление, вледеняващият въздух навън води не само до няколко снежни вихрушки.

От сухота, до раздразнение, зачервяване и усещане за опъване – чувствителната кожа не е шега работа.

Но как да прецениш дали кожата ти просто има „лош ден“ или действително е чувствителна?

 

Ето няколко ключови фактора, по които да прецениш какво се случва:

1. Разбери как да я идентифицираш

Терминът „чувствителна кожа“ се отнася до повишената реактивност на кожата спрямо определени продукти и външни условия, която не се проявява при голяма част от хората. Основната причина може да е наследено заболяване, например атопичен дерматит, а вторичната – състоянието на околната среда или наличието на химикали в храната и козметиката.  

 

Галерия: Знаменитости с порцеланов тен

Виж всички снимки

2. Установи дали имаш алергии

Често срещани алергени са никел (бижута, копчета на дрехи), неомицин (антибактериален антибиотик, използван за лечение на бактериални кожни инфекции), формалдехид (често срещан консервант в козметичните продукти) и различните видове парфюми. Алергичните реакции към тези и други алергени невинаги са наследствени. Алергия може да се развие с времето, при чест и редовен досег до някои от алергените.

Виж продуктите, които ще ти помогнат да се справиш с чувствителната кожа 

3. Разбери разликата между суха кожа и екзема

Сухата кожа често е резултат от атопичен дерматит, заболяване, което можем да наречем „астма на кожата“. Друга причина за сухата кожа е влиянието на околната среда (ниските нива на влажност във въздуха и недостига на влага в затворените, отоплявани с парно помещения). Екземата представлява „балончета“ от влага в епидермиса, които се разширяват, издигат се до горния слой на кожата, където изсъхват и се появяват под формата на сухи, покрити с дебела кора участъци.

Имаш суха кожа? Виж как да се грижиш за нея тук!

 

4. Чувствителната кожа не се появява само през определени сезони

Всички сезони поставят трудностите пред грижата за чувствителната кожа. Силното слънце, хлорът и солта във водата, както и слънцезащитните продукти дразнят чувствителната кожа. Резкият спад в температурите и липсата на влага през зимата също се отразяват изключително зле. През пролетта пък се появяват алергични реакции, предизвикани от полените. Единствено есента е по-благосклонна към състоянието на кожата ти.

5. Пази се от термина „хипоалергенен“

Дефиницията на думата „хипоалергенен“, която срещаш по етикетите означава, че в даден продукт не се съдържат голяма част от смятаните за алергени съставки. Въпреки това, не съществуват стриктни регулации какво точно стои зад термина и какво точно включва или не. Затова, винаги имай едно на ум.

6. Нанасяй внимателно

Винаги, когато започнеш ползване на нов продукт, първо нанеси малко количество от него върху вътрешната част на ръката си. Изчакай 24 часа и провери за сърбеж или зачервяване. Ако няма реакция, намажи се върху шията и изчакай още 24 часа. При липса на реакция, можеш да се намажеш върху лицето.

7. Разбери какво точно предизвиква реакция

Първо, запитай се дали не си променила нещо в бюти режима си. След това – дали не си яла нещо различно или пък си сменила марката омекотител за дрехи? Обикновено новото и различното е това, което предизвиква реакция. За съжаление, възможно е с времето да развиеш алергия към нещата, до които имаш постоянен досег. За да си сигурна откъде идва проблема, спри да нанасяш обичайните си продукти и им направи тест един по един, върху вътрешната част на ръката. Така ще намериш виновника по метода на изключването.  

8. Чети малките букви

Много е важно да се научиш да четеш етикетите на продуктите. Най-често срещаните дразнители за чувствителната кожа, за които трябва да следиш и да избягваш са:

 

Аромати: Добавените към продуктите аромати са потенциални дразнители и алергени за чувствителната кожа. Ако държиш да ползваш ароматизирани продукти, довери се на тези, в които има миризми, извлечени от натурални цветни или плодови екстракти.

 

Консерванти: Ще споменем една съставка, от която трябва специално да се пазиш: метилизотиазолинон. Според медицинските проучвания, една десета от хората с дерматологични проблеми, ги дължи именно на този химикал. За сравнение, подобни проблеми при другите консерванти се проявяват само при 1% до 2% от хората.

 

Оцветители: Те са в челните места в класацията на алергените. Купувай продукти без добавени оцветители.

 

Фталати: Тези вещества оказват не само негативно въздействие върху кожата, но са заподозрени за вреден ефект върху човешкото ДНК. Ако използваш продукти с фталати, възможно е да си докараш раздразнение на кожата, както и множество други заболявания: ринит, астма, хрипове, сенна хрема... Посланието е ясно: изпозлвай продукти без фталати.

 

Комедогени: Комедогенните съставки, които можеш да откриеш в грима, слънцезашитата и други продукти за грижа за кожата могат до доведат до запушване на порите, поява на черни точки и акне. Част от тях са: ацетил-ланолинов спирт, етилхексил палмитат, натриев лауpиl сулфат, потасиев хлорид.

 

Много думи, които не можеш да прочетеш: Като основно правило, запомни следното - колкото по-трудно и дълго за произнасяне е името на дадена съставка, толкова по-зле. Довери се на съставки, чието наименование можеш да разбереш, като например екстракти от цветове и растения. По-кратък и четлив списък, по-малка вероятност кожата ти да се раздразни.