Какво съдържа питейната вода?

Можеш ли да я пиеш спокойно?

 
 

Можеш ли да я пиеш спокойно?​

Тя е стриктно контролирана от санитарните служби, но непрекъснато я заплашват нови замърсители...

13 вкусни диетични храни за вечеря, виж в галерията по-долу:

Галерия: 13 вкусни диетични храни за вечеря

Виж всички снимки

►►► 6 проблема за тялото, ако не пиеш достатъчно вода

Водата, която тече в домовете ни, е филтрирана, третирана и проверявана по десетки критерии. Тя идва или от земните недра, или от водните течения. Качеството й обаче е непостоянна величина. Понякога се установяват повишени нива на някои съставки. Това се обяснява с влиянието на селскостопанското производство или с нередности в пречиствателните станции. Какви са рисковете от заразяване на водата с токсични вещества?

Пестициди

Откъде идват? Тези химически молекули, широко използвани в селското стопанство, проникват в почвата и замърсяват трайно подпочвените води. Главен виновник сред тях е атрацинът – ефикасен продукт срещу плевели.

via GIPHY

Какви са рисковете за здравето?

Пестицидите са фактор за развитие на некачествени заболявания, смущения в плодовитостта и неврологични заболявания. Те са най-опасни за хората, които са изложени на тяхното влияние поради професията си, за бременните жени и за бебетата.

Нитрати

Откъде идват? Те се формират в естествените торове при съединения с азота, както и в изпражненията на животните. Понеже не се задържат в почвата, нитратите заразяват водните източници.

Какви са рисковете за здравето?

Най-голяма опасност има за бебетата, които могат да заболеят от метемоглобинемия, наричана още синдром на синьото бебе. До това се стига, ако детето погълне вода със съдържание от 50 мг нитрати на литър. Водата за бебешките храни не бива да надхвърля 15 мг нитрати на литър.

Питейната вода е добре контролирана, но тревожното е, че нитратите са все по-голямо количество в подпочвените води.

Частици от лекарства

Откъде идват? Става дума за лекарства, използвани за хора и за животни, които остават неусвоени от организма и се изхвърлят. Частици от лекарствата остават по този начин в отпадъчните битови води.

Какви са рисковете за здравето?

Според санитарните служби съдържанието на такива частици в питейната вода е незначително и не може да доведе до опасност за здравето. Изследванията показват, че става дума за минимални количества главно от противозачатъчни, антибиотици, антидепресанти и бетаблокери. Някои пречиствателни станции са снабдени с филтри от активен въглен, които задържат медикаментозните частици.

Алуминий

Откъде идва? Алумуният прониква в питейната вода само при грешки в използването на алуминеви соли за прочистването й.

Какви са рисковете за здравето?

Алуминият е потенциално токсичен за нервната система и за костите. Някои изследвания сочат връзка между консумацията на вода, богата на алуминиеви соли, и болестта на Алцхаймер, но няма научни доказателства за това. Питейната вода ни доставя не повече от 5% от алуминия, на който организмът е изложен.

Селен

Откъде идва? Той се съдържа в естествено състояние в скалите. При прекомерна експлоатация на подпочвените води, селенът може да попадне в тях.

Какви са рисковете за здравето?

Този олигоелемент е полезен за здравето, но става токсичен, ако е в голямо количество. В Китай са установени случаи на проблеми с косата и ноктите при предозирането му във водата. Опасен е и приемът на селен като хранителна добавка, когато водата съдържа повишено количество от него. Обичайно питейната вода ни набавя едва 1,6-1,8% от препоръчителната дневна доза селен.

Вируси и бактерии

via GIPHY

Откъде идват? Заразяването на водата с вируси и бактерии става чрез хората или животните посредством изпражненията.

Какви са рисковете за здравето?

Много рядко може да се стигне до епидемия от гастрентерит, обхващаща няколкостотин души. Замърсяването на питейната вода се причинява от смесването й с отпадъчните води при повреда или грешно проектиране на отходните канали. В други случаи подобно замърсяване става заради силни дъждове, които разравят почвата, или при недостатъчно дезинфекциране на водата.

Хлор и негови производни

Откъде идват? Хлорът се използва за дезинфекция на водата. Ако по някаква причина в нея са останали органични съставки, хлорът влиза в съединения с тях и се получават производни като трихалометанът.

Какви са рисковете за здравето?

Самият хлор не е опасен за здравето, но по-продължително излагане на трихлорметан води до повишен риск от рак на пикочния мехур и до смущения във възпроизводителната функция.

10 храни за здравословен и дълъг живот, виж в галерията по-долу:

Галерия: 10 храни за здравословен и дълъг живот

Виж всички снимки

►►► 6 начина да се отървеш от излишната вода в тялото

Олово

Откъде идва? Ръждясването на старите оловни канализации може да доведе до попадане на частици олово във водата. Оловните тръби са забранени за публична употреба, но все още се намират в старите частни инсталации.

Какви са рисковете за здравето?

В големи дози оловото може да увреди мозъка. Най-опасен е за децата. Но за да се стигне до такъв ефект, трябва детето да изпива всяка сутрин повече от литър вода, стояла дълго в оловна тръба. Нормата е 10 микрограма олово на литър. За всеки случай източвайте водата, преди да я консумирате и не я пийте топла, тъй като при по-висока температура тя е по-наситена с тежки метали.

Знаеш ли, че...

► водата от чешмата съдържа и минерали

Питейната вода, която достига до чешмите ни, първо се е стичала по скали и поради това съдържа калций, магнезий, флуор... Тази минерализация зависи от географския регион. Варовиковата вода покрива с бял пласт съдовете и електроуредите, но ни набавя 15% от калция и магнезия, които са ни нужни всеки ден.

► пречистващите кани – нужни ли са?

Те филтрират питейната вода, която вече е била пречистена и филтрирана. По този начин отнемат част от хранителната й стойност. Освен това рисковете от инфекции се увеличават, ако филтрите не се сменят редовно.