Какво казва поведението ти в социалните мрежи за теб?

Игнорираш ли купищата съобщения за дълго време или постоянно качваш „сторита“ в Instagram?

 
 

Игнорираш ли купищата съобщения за дълго време или постоянно качваш „сторита“ в Instagram?​

Психологът Анна Гусева разкрива какво може да каже твоето поведение в социалните мрежи за характера ти.

Анализирайки нечий профил, добре знаеш, че информацията там не е пълната картина на живота, това е идеалното „Аз“, което човек си е създал сам и което не винаги съвпада с обективната реалност. Човек говори за себе си и за своите ценности в социалните мрежи и точно там той може да покаже своите най-добри качества, да получи одобрение, любов и подкрепа, които му липсват в обикновения живот.

Твоят любим емотикон според зодията ти, виж в галерията по-долу:

Галерия: Твоят любим емотикон според зодията ти

Виж всички снимки

►►► Социалните мрежи издават колко щастлива е връзката ви

Игнориране на съобщения

Ако става дума за претоварен график през работния ден, то това е нормална ситуация - да нямаш време, да не отговаряш, да забравяш... В други случаи игнорирането на съобщения може да говори за трудно и нестабилно емоционално състояние, когато човек започва да избягва всякакви диалози, въпроси, хора и т.н.

Сторита в Instagram

via GIPHY

Ако това не е професионален профил, тогава психолозите гледат на честите сторита така: "Всички имаме нужда от свидетел на живота си. Наличието на такива гаранции за мнозина е важно, защото това ги уверява, че не живеят напразно. Оттук идва и постоянното търсене на сродна душа, бягство от самотата, често неизгодна за самия себе си. Най-вероятно това е вътрешно съмнение в себе си... Човек, който постоянно публикува „story“, снимки от живота и ежедневните си дейности, се опитва да се утвърди по този начин, да усети своята значимост и превъзходство над другите, опитва се да покаже, че не е по-лош от другите... Според моите наблюдения, самодостатъчните хора, публикувайки снимки в Instagram, се опитват да предадат някаква информация, но когато това са хиляди „сторита“ и то всеки ден, си струва да се обмисли".

Гласови съобщения

Трябва да е ясно, че всеки е различен и всеки потребява информацията по различен начин: има визуални елементи, които се нуждаят от картина и видео, има и аудиозаписи - те имат нужда от звук, а има и кинестетика - за нея е по-лесно да се пише и чете. За адресата гласовите съобщения са идеален формат: по този начин той не само чува, но и слуша, а също и предава информация. Това обаче трябва да бъде договорено предварително, когато става въпрос за бизнес преговори. Към всеки човек трябва да се подхожда според неговото възприятие за света индивидуално.

Грамотност

via GIPHY

Обърни внимание, че един наистина грамотен човек е толерантен към другите и всеки трябва да започне преди всичко с такт. Когато човек не внимава за своята грамотност, може да се каже, че той не се страхува да се покаже пред теб, той сякаш заявява: ето ме, приеми ме по този начин. Не искаш? Ами, недей...

Удивителни и въпросителни знаци (безброй!)

Такива подробности обикновено издават темперамента и тук говорим за емоционални, необуздани характери и личности. Ако събеседникът в същото време пише кратко и сбито, то сега той не е в настроение за комуникация. При такива хора е по-добре да избереш зрителен контакт без кореспонденция.

Емоджита

via GIPHY

Някои се опитват да покаже своята индивидуалност с тях, а за други е по-лесно да изразят чувствата си. Има и такива хора, които предпочитат „емоджи“ пред текста. Хората, които активно използват емотикони, много по-лесно започват отношения с другите, те са по-емоционални и не се срамуват от емоциите и чувствата си. Освен това комуникацията в социалните мрежи без „емоджи“-та може да изглежда на някого като знак, че нещо се е случило, така че тук трябва да обърнеш внимание на темперамента, характера на човека и неговата чувствителност, когато комуникираш с него.

Пренебрегване на обажданията

"Взаимодействието с другите на физическо ниво или използването на телефона изисква концентрация и време. В рамките на ежедневната многозадачност в тази посока („Здравей“ и т.н.) това е голямо натоварване. В същото време едно телефонно обаждане нарушава корелацията (взаимозависимост на две или повече случайни променливи) с мястото, настъпва намеса и изпълнението на текущата задача се нарушава. Всъщност създава намеса и фрагментация на дейностите, което може да доведе до загуба на смисъл, умора, претоварване и дори прегаряне".

"Като отхвърлят подобна инвазия, хората демонстрират способността да управляват своите дигитални взаимоотношения. Следователно в наше време се появи дори такова понятие като „култура на поведение с телефонни обаждания“, когато обаждането е предупредено предварително".

Дължина на съобщението

via GIPHY

Тук отново си струва да се погледне от гледна точка на темперамента. Най-често дългите съобщения се пишат от флегматични или меланхолични хора, за които думата е истински инструмент за влияние. Такива хора по правило често са замислени, съпричастни, състрадателни и им е по-лесно да пишат, да се изразяват на хартия и да предават всякакъв вид информация писмено.

Коментари

Защо се пишат коментари към публикациите на други хора? Всичко е много просто - това са нашите емоции. Ако постът е закачлив, тогава човек реагира или преминава. "Ако говорим за положителни емоции, тогава просто искаме да се присъединим към това състояние и да се порадваме на новините, а ако са отрицателни, тогава трябва да помним, че всички ние сме огледала. Това е например моментът, в който осъзнаеш, че не искаш да си позволиш на другия човек да смята, че може да промени твоя мироглед, да те превъзпита и често това води до навлизане в конфликт. По-грамотно и правилно е обаче да не се обръща внимание в този случай и да се остави да премине провокацията".