Какво казва най-добрата ти приятелка за теб?

Кажи ни коя е твоята приятелка и ние ще ти кажем коя си.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Психолозите казват, че можеш да разбереш повече за себе си от хората, които са в живота ти, отколкото ако седнеш сама да анализираш положението и статуса си. Накратко: по-лесно можеш да разбереш себе си и да оцениш житейската си ситуация като разбереш кого и защо избираш за приятел. Е, твоята най-добра приятелка/приятел е...

По-слаба от теб в много отношения

Тя не е точно неудачник, но винаги се забърква в някакви каши и то най-често с неясен произход. Винаги излиза с грешните момчета и след това виси на телефона с теб и ти иска съвет, или плаче на рамото ти. На работа тя е тиранизирана от шефа си, на парти винаги върху нея ще бъде разлят възможно най-цветния коктейл, в киносалона ще изпусне ключовете си, а на похода в планината първа ще се оплаче от тежката раница... Ти си винаги там, за да я утешиш, да коригираш действията й, да й дадеш ценни съвети и да я запознаеш със свестни мъже. Като цяло и двете разбирате, че тя няма да оцелее и ден без твоето деликатно ръководство.

Коя си ти?

Психологически принадлежиш към демонстративен тип личности, винаги и във всичко искаш да си най-добрата. Движейки се по пътя на истинското приятелство ти се наслаждаваш на процеса на нарцисизъм. По принцип даваш разумни съвети, но приятелките ти не винаги могат да ги последват - просто защото не са като теб по природа. Надценяването на собствения ти гений може да ти изиграе жестока шега - близките хора няма да се адаптират към теб за неопределено време и тогава неизбежно ще те застигнат конфликти и разочарования от различен характер.

​По-възрастна от теб

Може би дори не по-възрастна, а просто по-мъдра и по-опитна. Тя стои здраво на краката си, разбира те като по-голяма сестра, не прави глупави изцепки и без проблеми ти дава нещо от гардероба си за романтичната ти среща. Приятелката ти има куп нужни познанства и винаги може да те запише при своята маникюристка, фризьорка, и дори - гинеколожка. Разбираш колко много трябва да научиш от нея, нали?!

Коя си ти?

Изглежда, че от детството си още си била прекалено обгрижвана от родителите си - липсата на независимост и сега те кара да живееш, сякаш държиш ръката на по-опитен и знаещ човек. Лесно се обиждаш. Предпочиташ да избягваш открити конфликти и абсолютно не понасяш самотата - дори обикновено отиване до магазина предпочиташ да направиш в компанията на приятелка.

Отговорността и искреността са основните черти на твоя характер, но постоянно се нуждаеш от външна подкрепа. Такива като теб обикновено много обичат да учат - имат няколко образования подред, и могат още - предпочитат да учат, вместо да работят, защото това ще ги направи самостоятелни в живота си. Опитай все пак да направиш пробив за себе си, като започнеш да вземаш решения сама.

Защо да имаш най-добра приятелка е полезно за здравето ти?

Вижте повече

Защо да имаш най-добра приятелка е полезно за здравето ти?

Ето какво казва науката за ползите от приятелството.

Забележимо по-млада е от теб

Определено си вдъхновена от нейната жизненост и спонтанност, докосната си от младежкия ентусиазъм и липсата на комплекси, а способността да останеш будна три дни предизвиква открита завист у теб. Тя винаги е наясно коя музикална група е на първо място в класациите, какъв цвят обувки трябва да си купи през предстоящия сезон и къде ще бъде най-забавното парти този уикенд. Помагаш й с курсовата й работа, оставяш ключовете от апартамента си, даваш й пари назаем, притичваш се на помощ, ако е настинала и настояваш да ти се обажда след края на партито, за да ти разкаже как е било и дали се е прибрала невредима...

Коя си ти?

Психолозите наричат това „комплекс на по-голямото дете“. Постоянната нужда да даваш препоръки, да се намесваш със съвети и въпроси, те кара да изглеждаш повече като майка, отколкото като приятелка. Щедростта и способността да съчувстваш - това са основните черти на твоя характер. Винаги и във всичко се опитваш да се притечеш на помощ на всички, да ги „вземеш под крилото си“, да им „влезеш в положението“... "Какво ще правят всички без мен?", това е твоето мото, нали?

Такава позиция в живота, разбира се, е достойна за похвала... Но анализирай: отговарят ли ти със същото разбиране и подкрепа? Ако не, може би трябва преди всичко да се погрижиш за собствените си дела и проблеми. Не трябва да поемаш отговорност за целия свят - нищо страшно няма да се случи, ако приятелката ти сама работи върху курсовата си работа, а гаджето ти започне ремонт в банята ти сам.

Звездното момиче

Винаги е център на внимание, където и да отиде – до магазина за хляб или на светско събитие. Маниерът й е изискан, тоалетите й са шикозни, косата й винаги е перфектно оформена, а ноктите й са поддържани. Жените й завиждат, мъжете й се възхищават, а ти се гордееш, че имаш такава приятелка.

Коя си ти?

Като дете често си мечтала да станеш актриса. Или балерина. Или известен писател. Като цяло винаги си се стремяла към слава и признание... Но самочувствието те е разочаровало. И си избрала да поемеш по лесния път - да вдигнеш рейтинга си, отразявайки славата и авторитета на друг човек: "Аз съм специална!" - сигурна си, защото такова момиче е приятелка с теб! Ако си доволна от това да си й сянка отстрани, значи всичко е наред. Ако все още искаш ти да станеш и бъдеш звездното момиче, започни да работиш върху това още сега! Забрави за страховете и комплексите си и излез от сянката на приятелката си.

Шест критерия, по които да откриеш истинския приятел

Вижте повече

Шест критерия, по които да откриеш истинския приятел

Прост тест за приятелство.

Не приятелка, а истински мъж!

Като цяло предпочиташ (и винаги си предпочитала!) да общуваш с мъже: те не разкриват тайните ти, не се занимават с гаджето ти и не изцапват любимата ти блуза с вино, като си я сложат за среща със съученик. Винаги имате интересни теми за разговор, можете да разчитате един на друг и ако трябва да се премести някоя мебел, да се разлепят или залепят тапети, или да преинсталира компютъра ти - винаги имаш човек насреща!

Коя си ти?

Във всяка ситуация се опитваш да бъдеш на едно ниво със събеседника си, независимо кой е той - шефът ти, продавачката в магазина или новоизпечен джентълмен. Мислите ти винаги са насочени към бъдещето, свикнала си да работиш здраво, за да постигнеш желаните резултати и това е честа причина да си един ход напред пред останалите. При вземането на решения се доверяваш повече на гласа на разума, отколкото на интуицията си. В характера ти като цяло има повече мъжки черти, отколкото женски, но донякъде снизходителното отношение към хората от същия пол е пряко следствие от твоя страх някоя друга да не е по-добра от теб. Дълбоко в себе си се страхуваш от конкуренция от страна на жените, страдаш и от страх от измама или предателство.

Ти самата

Ти нямаш най-добра приятелка. Само приятели, колеги, близки познати и партньори. Никой не седи на врата ти, не отнема ценно време от живота и ежедневието ти, не те използва като спасителна жилетка, не ти иска пари назаем преди заплата... Като цяло никой не нахлува в личния ти живот и ти се чувстваш прекрасно от този факт!

Коя си ти?

Твоето нежелание да контактуваш и да се разбираш с хората не е резултат от егоизъм, както може да изглежда отстрани, а от страх. Страхуваш се да се довериш на някого друг, освен на себе си. Между другото, това важи и за отношенията ти с мъжете. Ужасно те дразни, ако някой от колегите ти се опитва да премине границата на нормалното делово общуване или неочаквано се обажда бивш съученик и ти предлага да пазарувате заедно или да пиете кафе: "Какво искат всички от мен?", мислиш подозрително. Но все пак е добре да осъзнаеш, че създаването на приятелства е нормална нужда за нормален човек.

Стани още по-близка с приятелите си

Вижте повече

Стани още по-близка с приятелите си

Браво, момиче! Твоята нова компания е страхотна.