Какво кара гърдите ти да растат?

Момичетата знаят много начини да придадат обем на гърдите си, но кое е нещото, което действително променя размера им?

 
 

Момичетата знаят много начини да придадат обем на гърдите си, но кое е нещото, което действително променя размера им?​

Все пак едно е, когато искаш да направиш бюста си да изглежда по-голям и съвсем друго – когато се увеличи сам, без твоя намеса. Разбери от какво расте бюстът ти.

10 проблема с гърдите, които само жените могат да разберат, виж в галерията долу:

Галерия: 10 проблема с гърдите, които само жените могат...

Виж всички снимки

►►► 13 забавни факта за гърдите, които не знаеш

Случва се да забележиш и възкликнеш: "Леле, май гърдите ми са пораснали!" И след една седмица: не, все същият размер са си. Е, не се плаши - това е напълно нормално. Ето кои и какви са причините бюстът ти да променя размера и формата си:

Защо гърдите растат?

До каква възраст растат гърдите при жените? Няма категоричен отговор на този въпрос: всичко зависи от времето на появата на женските полови характеристики. Процесът винаги е много индивидуален и никой не може да предвиди как ще се развие всеки отделен човек.

При някои гърдите растат до 16-годишна възраст, при други - до 20. Но ако вече си прехвърлила 20-те си години и гърдите ти продължават да променят формата си, тогава има няколко основни причини за това.

► Качване на тегло

Това е едно от най-очевидните обяснения. Колкото по-пълна си, толкова повече части от тялото ти, включително бюстът, който се състои както от жлезиста, така и от мастна тъкан започват да изглеждат визуално по-големи. Как растат гърдите с наддаване на тегло? Пропорцията се определя така: с всеки натрупан допълнителен килограм теглото на гърдите се увеличава с 20 грама. Просто казано, плюс 10 кг тегло е равно на плюс един (поне!) размер на гърдите.

► Хормони

Естрогенът и прогестеронът също могат да повлияят на растежа на гърдите. Тези хормони действат като "конструктори", оформящи фигурата, когато гърдите започват да растат, а също така разпределят телесните мазнини, определят развитието на гениталиите и млечните жлези. Най-често гърдата расте след промяна в баланса на хормоните. Отчасти поради това, преди менструация, гърдите се подуват и увеличават размера си видимо.

► Ксеноестрогени

Ксеноестрогените са вещества, които влизат в тялото от околната среда. Набавяш си ги от храни, заедно с пестицидите, както и от нискокачествена козметика и перилни препарати. Според биолозите подобни съединения разрушават хормоналната система (защото действат като естроген, но не са – и задействат грешни механизми). Така че, ако се разочароваш и се чудиш защо гърдите ти не растат, помисли как това може да е добър знак.

Освен това ксеноестрогените могат да се натрупват в тялото. Консумацията на храни, изобилстващи на токсини, може да допринесе за натрупването на мазнини по корема и развитието на гръдната тъкан. Между другото, не само при жените, но и при мъжете. Има добра новина: кръстоцветните растения (зеле, хрян, репичка, ряпа и други) ще помогнат за предотвратяване на нежелания ефект на ксеноестрогените. Някои търсят начини да накарат гърдите си да растат по-бързо, но ксеноестрогените изобщо не са това, което е подходящо в този случай, така че е по-добре да добавиш зеленчуци към храненето си, които ще ти позволят да се отървеш от тях.

► Спорт

Какво да направиш, за да ти пораснат гърдите? Физическите упражнения могат леко да коригират женския бюст. Малко вероятно е да го увеличат по видим размер с помощта на аеробни упражнения, но чрез изпълнение на комплекс, насочен към укрепване на мускулите на гърдите, гърба и ръцете, можеш да ги приведеш в тонус. За да накараш гърдите ти да растат по-бързо, ще ти трябва силова тренировка.

► Секс

Растат ли ти гърдите след секс? Отговорът е да, но не. Бюстът наистина става по-голям, защото кръвта нахлува към него, чувствителността му се увеличава, зърната се втвърдяват, но този ефект, уви, е временен.

► Медикаменти

Известно е, че някои лекарства, особено антидепресантите, променят формата на бюста. Факт е, че те стимулират производството на пролактин, а той от своя страна променя обема на гърдата. Но естествено, всичко е временно.