Какво да хапваш по света: интерактивна карта

Внимателно свери предпочитанията си преди да стегнеш куфара, за да не си поръчаш пай в Шотландия или лимец в Италия и да посрамиш българското знаме, химна и киселото ни мляко!

 
 

Само виж какво те съветват да ядеш в България. Не, не е шопска салата и шкембе чорба :)

Провери какви пътешествия те очакват според зодия ти в галерията долу.

Галерия: Какви пътешествия те очакват според твоята зодия

Виж всички снимки

Внимателно свери предпочитанията си преди да стегнеш куфара, за да не си поръчаш пай в Шотландия или лимец в Италия и да посрамиш българското знаме, химна и киселото ни мляко!

►►►Храните, които ще разкарат от теб някой друг килограм.

Ясно ни е, че заминаваш за Париж, най-вече, за да видиш очите на Мона Лиза (не искаме да те разочароваме, но тя е толкова малка, че ще трябва добре да се напрегнеш), а в Брюксел, за да се възмутиш на воля на пишкащото момченце и да разкажеш какво си видяла на приятелките си.

Нас няма нужда да ни лъжеш: по-голяма част от отпуската (пътешествия, командировки, курсове и пр.), ти, както и всеки уважаващ себе си турист, посвещава на дегустацията на напитки и на традиционните местни ястия, които са обект на национална гордост!

Пред теб рано или късно ще изникне въпросът: къде да ям и да пия, за да не се чувствам глупаво, като се върна в България заради безцелно преживяното време зад граница? Разбира се, можеш да се въоръжиш с Google или да вземеш в плен приятели, които преди теб са посетили същата тази чужбина.

Но ние ти предлагаме нещо по-приятно и полезно – ето тази интерактивна карта.

На нея ти ще можеш да видиш с какви специалитети се слави един или друг район на това или онова царство и държава.

В отделни случаи са дадени координатите на заведенията, където можеш да опиташ една или друга храна. А още има и търсене по градове и храни.

Цялата тази хубавиня е на английски – повод да усъвършенстваш езика си, ако по някаква причина (например в 5-и клас са те отвлекли извънземни или през цялото това време си спала зимен сън) и не си успяла да го направиш до този момент.

Разбира се, и тук има бели петна: съвсем не всички страни са вписани. А някои неща хвърлят кулинарните фенове в тъч, като например чомлекът в България.

Но, не можем да си кривим душата – от тази интерактивна карта, можеш да научиш доста неща и да получиш някаква кулинарна представа кое си заслужава да опиташ.

За всеки случай вземи със себе си и нашия пътеводител по продуктите, които можеш да консумираш, дори след като изтече срокът им на годност.

Бисквити

За да развали бисквитата, на Вселената ще й се наложи много да се постарае. Нея можеш да я хапваш дори няколко седмици след изтичането на срока на годност! Разбира се, тя няма да е така хрупкава като преди, но не е ли по-добре да хапнеш някаква бисквита, отколкото нищо?

Хляб

Той може да се съхранява не от 3 до 5 дни, а от 3 до 5 седмици. Но при едно важно условие: във фризера. Можеш да натъпчеш всички шкафчета на фризера с хляб, да си взимаш оттам при нужда и да си топлиш на микровълновата.

Мляко

Забрави за датата, написана на бутилката или плика. Докато то не започне да мирише на развалено и да разговаря с теб, можеш смело да го пиеш.

Макарони

Само глупакът изхвърля макароните, когато види, че датата на срока им на годност наближава. Умният човек чака още поне година – и чак тогава ги изхвърля.

Консерви

Най-големият майсторлък при съхранението на консерви, е да не ги обръщаш наобратно. Ако забележиш, че са се смачкали, изхвърляй без милост.

Но, ако консервите стоят на хладно мирно и тихо, то те могат да се употребят и години след като срокът им на годност изтече. Идеалната храна, ако планираш да прекараш следващите няколко години в бункер!

Яйца

Странно или не – те също могат да ти влезнат в употреба, седмици след като последната дата от срока за годност е отлетяла безследно.

Но, бъди внимателна! Ако при счупването яйцето ти замирише – веднага изхвърляй!

Шоколад

Дългият наемател на полиците в магазините. Той става за ядене, дори когато се покрие с бяло.

Твърдите сортове сирене

Колкото по-твърдо е сиренето (чедър, пармезан), толкова по-трудно е на вредононите плесени да проникнат в дълбоките му пластове. Така че, ако откриеш плесен на повърхността на твърдо сирене, просто старателно го изрежи. И нека срокът на годност бъде продължен.

Замразени зеленчуци

Те буквално са вечни. Е, да, вкусът им не е същият като на пресните, но можеш да ги хапваш с години.

Йогурт

Ако не си отворила кофичката с йогурт, можеш да се почерпиш с него две седмици след като срокът на годност е изтекъл. Той дори няма да е променил вкуса си.

Алкохол

Вечно младият (дори в отворено състояние високоградусовият алкохол запазва свойствата си)!

Уиски, водка, джин, ракия... Наздраве!