Какъв е случаят с… Витамин C?

Той върши чудеса не само с настинката, но и с кожата ти. Време е да обърнеш внимание на мощните му свойства.

Супер подценяван от потребителите, витамин C всъщност е невероятна съставка, която гарантирано подобрява състоянието на кожата ти. Има силата да избистря тена, да изсветлява пигментните петна и поддържа производството на колаген.

Кой тип витамин C е „добър“?

Въпрос за един милион лева. В случай, че продуктът не е формулиран правилно, витамин C допринася за здравословния изглед на кожата, но истинските му свойства са ограничени. Ако си готова да развържеш кесията за скъп продукт, извади очилата и внимателно чети дребния шрифт на опаковката – трябва да си сигурна, че си заслужава.

Как действа

Аскорбиновата киселина е активната молекула на витамин C, която върши важната работа. Когато четеш етикета, гледай формулата да съдържа възможно най-много от нея (10-15% е оптималното количество, но дори по-малък процент обещава доста добра ефективност). При липса на аскорбинова киселина в състава витамин C отново действа, но трябва тепърва да се трансформира при досег с кожата – това не е достатъчно за силни и видими резултати.


"За" или "против" витамин Ц за кожата ти?

Вижте повече

"За" или "против" витамин Ц за кожата ти?

Експертите споделят дали действително е добре да приемаш витамин Ц за кожата си, или не съвсем.

Какво още?

Водата оксидира (тоест убива) аскорбиновата киселина за дни (ще видиш серума да смени цвета си от бял на жълтеникав). Съответно, не искаш продуктът ти да съдържа вода. Ако все пак H20 фигурира на етикета, то формулата трябва да е допълнена с някакъв антиоксидант, например витамин Е, защото действа като стабилизатор. Нанасяй сутринта (витамин C се бори и с вредите на UV лъчите). Отгоре сложи и продукт със SPF защита.

Има ли недостатъци?

Чистата аскорбинова киселина трябва да вирее в киселинна среда, за да работи. Възможно е да усещаш леки пощипвания при нанасяне. Следващият най-добър избор е етилов аскорбиновата киселина, която не се окислява и спомага за повишаване на стабилността на молекулата аскорбинова киселина, докато запазва качествата на витамин C.